Close

We kunnen niet afblijven van Young Adult Fantasy-boeken (óók als volwassene)

06 augustus 2020 02:08 / Inspiratie
V Vampiers, weerwolven en een vleugje magie. Als tiener gaat er niets boven de meeslepende young adult fantasy-verhalen. Redacteur Frederique Rote weet er alles van en schaarde zich als tiener ook tot de grote groep Twilight-fans. En nu het langverwachte 'Midnight sun' uitkomt, beseft ze: ook als volwassene kan je smullen van dit genre.

Deze week kwam Stephanie Meyers' langverwachte 'Midnight sun' uit. Jullie kennen de schrijver misschien wel van de Twilight saga. In de hoogtijdagen van deze boeken en films waren hordes dolenthousiaste tienermeisjes team Edward óf team Jacob – vaak met bijpassend t-shirt of poster. En even leken vampiers en weerwolven de normaalste zaak van de wereld. Als jong meisje behoorde ik ook tot deze groep, maar geloof het of niet: jaren later kan ik er nog steeds van genieten. Maar volgens mij ben ik lang niet de enige volwassene. 

Als ik met mijn familie op vakantie was, kon het zo maar eens zijn dat ik besloot om een dagje niet mee op stap te gaan. Tot grote ergernis van mijn familie – sorry pap – bleef ik dan lekker in het hotel om het nieuwste Twilight boek te lezen. Ik kon mezelf simpelweg niet beheersen. Het bleef niet bij vampiers. In een rap tempo las ik alles uit wat ook maar iets met bovennatuurlijk romantiek te maken had. De Hunger games boeken vond ik bijvoorbeeld geweldig en ook een goede reden om thuis te blijven.

Inmiddels ben ik 25 en probeer ik mijn hersenen te stimuleren met wat meer prikkelende materie. Dat lukt aardig, maar nog steeds maakt m'n hart een sprongetje als ik naar mijn oude boeken in de kast kijk.

Bedoeld voor wie?

Ik ben vast niet de enige, want veel volwassenen hebben ook een soft spot voor dit genre te. En hoewel de young adult novel oorspronkelijk bedoeld is voor 12- tot 17-jarigen, zijn er genoeg boeken geschikt voor een veel ouder publiek. De hoofdrolspelers in deze verhalen zijn ook dan ook niet altijd tieners, maar bijvoorbeeld ook studenten of twintigers. Website Goodreads heeft een fijn lijstje gemaakt met dit soort voorbeelden en ik heb minstens de helft van deze lijst gelezen - en kan hem je van harte aanbevelen. Dat een meer volwassen publiek titels zoals Twilight en The Hunger Games kan waarderen blijkt ook uit hun grote succes op het witte scherm. Zo vertelt Christina Hodel, een filmproducent en professor aan Bridgewater State University, aan platform Bustle dat veel films tegenwoordig gebaseerd zijn op young adult novels, omdat Hollywood weet dat deze verhalen populair zijn en ook bij een oudere doelgroep goed scoren.

De Bildungsroman

Je hoeft je dus niet te schamen als je geniet van vampiers en weerwolven. Het liefst in combinatie met een flinke dosis gezapige romantiek. En dat veel verhalen worden toegewezen aan deze categorie, heeft ook te maken met marketing. Met een duidelijk genre is het makkelijker voor uitgevers en filmproducten om een verhaal te verkopen, maar in essentie zijn boeken bedoeld voor iedereen die ervan kan genieten.

Bovendien liggen de roots van deze commerciële successen in de eeuwenoude traditie van de Bildungsroman. Deze werd gebaseerd op Goethes' Wilhelm meisters lehrjahre uit 1796. Dit soort draaien om een hoofdpersoon die volwassen wordt met alles wat hierbij komt kijken. Oké, ik moet toegeven dat James Joyce's Ulysses een heel stuk beter is ontwikkeld dan Twilight, maar dat betekent niet dat de laatste per se is bedoeld voor kinderen. Sterker nog een survey uit 2012 bracht aan het licht dat 55 procent(!) van de young adult novels gewoon wordt gelezen door volwassen. Iedereen kan zich namelijk inleven in hoe moeilijk het kan zijn – en leuk natuurlijk – om jouw plekje in de wereld te vinden. De herkenbaarheid is ontzettend groot, ongeacht je leeftijd.

'Het wordt steeds lastiger om niet met dit genre in aanraking te komen'

Zelfs als je denkt dat dit genre niets voor jou is, is de kans groot dat je er op een of andere manier toch mee in aanraking bent gekomen. Films zoals Divergent, The Hunger games, Harry Potter en The perks of being a wallflower brachten miljoenen in het laatje. Dikke kans dat je minstens één van deze films op het grote doek gezien hebt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme fanbase die deze boeken en films hebben weten te vergaren. Duizenden mensen die zich – nog steeds – graag online uitlaten op Twitteraccounts, YouTube-kanalen en blogs. Het wordt steeds lastiger om niet met dit genre in aanraking te komen.

Even ontsnappen

En er is natuurlijk nog een goede reden dat ik – en met mij vele anderen – zo genieten van deze verhalen: escapism. Deze term beschrijft de psychologische neiging om te ontsnappen aan het alledaagse leven met al z'n de bijbehorende verplichtingen. Mijn ouders beschuldigde mij hiervan als ik liever boeken las dan huiswerk maakte. En ze hadden volkomen gelijk: het is heerlijk om even te ontsnappen aan de realiteit, al helemaal in tijden van corona. De wereld van fantasy leent zich bij uitstek voor dit doeleinde. Als we in de avond op de bank zitten terwijl we met onze lieve – maar doodgewone – vent een bonbonbloc eten, is het heerlijk om te lezen hoe een vampier met z'n blote handen de grootste rotsblokken moeiteloos verplaats, allemaal zodat zijn grote liefde goed uitzicht op de volle maan heeft. Om deze sentimentele redenen besloot ik dus toch maar om 'Midnight sun' te bestellen, ook al liggen mijn tienerjaren inmiddels achter me. Lees, geniet en keep on dreaming.

Frederique Rote

LEES MEER OVER