Close

Wie wordt de running mate van Joe Biden? Dit zijn de grootste kanshebbers

07 augustus 2020 05:08 / Amerika
Elizabeth Warren, Susan Rice en Kamala Harris
Elizabeth Warren, Susan Rice en Kamala Harris
N Naar verluidt maakt Joe Biden ergens volgende week bekend wie zijn running mate wordt tijdens de verkiezingen. Het staat vast dat het een vrouw wordt en volgens The New York Times zijn er dertien kanshebbers in totaal, maar deze drie kandidaten springen eruit.

Door het coronavirus zien de Amerikaanse verkiezingen er dit jaar totaal anders uit dan normaal. Geen national conventions met toeters, bellen en ballonnen, maar een ingetogen campagne waarin het coronabeleid, de economie en racisme centraal zijn komen te staan. En over hóé er straks moet worden gestemd, is het laatste woord nog niet gezegd. Eén ding is zeker: Joe Biden neemt het op tegen president Trump - en die strijd hoopt hij te winnen met een vrouwelijke vicepresidentskandidaat aan zijn zijde.

Wie wordt de vrouw die Biden aanvult, zijn blinde vlekken ziet en de juiste duw in de rug geeft richting 3 november 2020? The New York Times noemt maar liefst dertien kanshebbers voor deze eervolle baan. Al zijn er volgens de peilingen maar drie grote namen die eruit springen. Wij stellen deze vrouwen graag aan je voor.

1. Kamala – voormalig concurrent – Harris

We kennen Kamala Harris (55) allemaal nog van de voorverkiezingen. Op 3 december 2019 besloot ze de handdoek in de ring te gooien omdat ze niet de financiële middelen had voor een langdurige en succesvolle campagne. Ook in de peilingen ging het Harris niet voor de wind en haar team wist niet goed op welke staten, concurrenten en thema's de meeste focus moest liggen.

Als senator in Californië speelde Harris een belangrijke rol tijdens de hoorzittingen rondom Brett Kavanaugh. Wat het volk van haar politieke beleid in D.C. kan verwachten? Een flinke belastingverlaging voor mensen met een middeninkomen.

The New York Times noemt het opvallend dat Harris haar toenmalige concurrent, Joe Biden, harder aanpakte dan andere Democratische kandidaten. Kunnen de twee goed genoeg met elkaar door een deur om samen Amerika in te pakken en het Witte Huis te bestieren? Harris laat niets los over een potentiële nieuwe klus, maar het feit dat haar naam überhaupt wordt genoemd, vindt ze al een eer: "I'm honored to even be considered, if that's the case."

2. Susan – zwaargewicht – Rice

Voor Susan Rice (55) is Pennsylvania Avenue geen onbekende plek. Toen Barack Obama president was, werkte Rice eerst als ambassadeur voor de Verenigde Naties en vanaf 2013 werkte ze als Nationaal Veiligheidsadviseur voor het Witte Huis. En juist die ervaring maakt haar volgens CNN een uitermate geschikte kandidaat voor het vicepresidentschap.

Dit betekent dat Rice en Biden eerder zij aan zij hebben gewerkt, op behoorlijk cruciale momenten zoals tijdens de Iran-deal en het Klimaatakkoord van Parijs. De twee zwaargewichten kruisten elkaar voor het eerst in 1990, toen Rice als assistent-minister van Buitenlandse Zaken werkte. Niet zo vreemd dat zij één van de eerste kandidaten werd, waar Biden aan dacht.

Als het om inhoud gaat, is Rice de gedroomde kandidaat voor de job. Maar ze heeft nog nooit zelf campagne gevoerd - en die leercurve is best lastig, vreest The New York Times. Ziet ze het zelf ook zitten? Jazeker: "I'm humbled and honored to be among the extremely accomplished women who are reportedly being considered in that regard."

3. Elizabeth – pensioen, wat is dat? – Warren

Nog een bekende uit de primaries. En wat betreft hoeveelheid selfies met Amerikanen wint Elizabeth Warren (71) het met gemak. Ook qua leeftijd steekt ze boven de andere kandidaten uit, maar dat is ook meteen wat veel mensen op haar aan te merken hebben. Biden is met z'n 77 jaar ook al niet meer zo piep. Zijn dat dan de twee mensen waar het Amerikaanse volk de komende vier – of acht jaar – blind op moet kunnen vertrouwen?

Maar we moeten niet vergeten dat Warren bij veel kiezers mateloos populair is. Ze was niet voor niets één van de laatste kandidaten die het bijltje erbij neergooide tijdens de voorverkiezingen. En ook veel Bernie-fans zullen wat zien in haar beleid. Ze zit een behoorlijk stuk 'linkser' op het politieke spectrum dan Biden. Haar plannen? De belasting voor Amerika's superrijken mag een stuk hoger en grote bedrijven hebben in Warrens ogen veel te veel macht. Dat moet anders.

Hoewel ze het qua ideologie en beleid niet altijd met elkaar eens zijn, hebben Warren en Biden veel respect voor elkaar. Toen Warren nog professor was aan Harvard heeft ze het weleens aan de stok gekregen met toenmalig senator Biden, maar toen Biden in 2016 overwoog een gooi te doen naar het presidentschap, zou hij Warren zelfs gepeild hebben als mogelijke running mate. En nu – vier jaar later – zijn we hier.

Hoewel Warren veel progressieve kiezers over de streep kan trekken om op Biden te stemmen, voegt zijn niets toe op het gebied van diversiteit. Of dat nou om huidskleur of leeftijd gaat – en er zijn genoeg Amerikanen die het de hoogste tijd vinden voor iets anders dan oud en wit.

Wil je meer weten over alle dertien kandidaten? Lees het artikel van The New York Times via deze link.

Lizzy van Hees