Close

Wat ik had willen weten voordat... ik vegan werd

10 augustus 2020 11:08 / Zelfontwikkeling
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Deze week vertelt David Brummer over wat hij had willen weten voordat hij vegan werd.

Misschien geniet je nog elke dag van je kadetje met boterhamworst, of heb je vlees al lange tijd uit je dieet gezworen en wil je graag de volgende stap maken, maar weet je niet zo goed hóe. Vegan zijn gaat nog een stap verder dan geen vlees of vis eten: bij deze levensstijl streef je ernaar – waar haalbaar – zoveel mogelijk af te zien van het gebruik van dierlijke producten. Naast de speklapjepen en viskoekjes laat je ook zuivel en eieren staan, en sommige vegans dragen zelfs geen leer. Klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn.

Mark Kulsdom, eigenaar van de Dutch Weed Burger, wijst er bijvoorbeeld op in de Volkskrant dat het tegenwoordig makkelijk is om aan veganistische opties te komen, zoals amandel-, rijst- en soyamelk. "Er zijn nu zoveel alternatieven. Wat zit je dan nog vlees op brood te doen?" Brummer, al drie en een halfjaar vegan, kan dit met gemak beamen – de Appie is goed voorzien-, maar weet ook nog wel wat lastige kwesties te benoemen. Dit is wat hij graag had willen weten voordat hij zijn manier van eten over een andere boeg gooide.

1. Let op dat je genoeg calorieën eet 

"In het begin ben ik veel afgevallen. Ik at wel veel, maar dat staat niet per se gelijk aan veel calorieën. Ik was een tijdje erg dun, mijn moeder vroeg als ik thuiskwam: 'Wat is er met jou gebeurd!'", vertelt Brummer lachend. "Eerst at ik vooral wholefood plant based, wat inhoudt dat alles rechtstreeks uit de natuur komt en onbewerkt is. Tegenwoordig eet ik makkelijker en efficiënter. Ik kook nog steeds veel, maar eet ook wel eens vegan fastfood: ook heel lekker, maar niet per se heel gezond. Eet dus gezond, maar let ook op je calorieën."

 

2. Zorg dat je nodige supplementen slikt

"Vegans doen er goed aan vitamine B12, vitamine D en omega 3 bij te slikken. Omega 3 krijg je normaal gesproken binnen via vis, en het is lastig om het op een andere manier binnen te krijgen. Ja, je kan het binnenkrijgen via chiazaad, maar dan zou je er bakken van moeten eten!" Bij Vitamine D moet je wel goed opletten, vertelt Brummer. "Niet alle vitamine D is vegan. Er zijn bijvoorbeeld varianten die gemaakt zijn van schapenwol." Hij wil ook benadrukken dat het mogelijk is om alle nodige bouwstenen voor een gevarieerd voedingspatroon uit planten te halen. "Het is alleen even puzzelen. Als je vlees eet, krijg je bijvoorbeeld meteen al je aminozuren binnen. Bij planten moet je goed opletten hoe je ze combineert." Hier zijn enkele goede tips te vinden over hoe je dat het beste kunt aanpakken.

3. Het sociale aspect is het moeilijkst: blijf rustig en heb je woordje klaar

Inmiddels is Brummer al ruim drie jaar vegan en heeft zijn omgeving dit volledig geaccepteerd. Al was dit weleens anders. Hij wil anderen dan ook op het hart drukken om hier goed voorbereid op te zijn. "Het kan heel lastig worden. Je moet je er niet op verkijken hoeveel vragen je krijgt, hoeveel mensen het niet begrijpen en hoe vaak je je moet verantwoorden. De eerste vijf maanden leek het alsof ik een spokesperson voor veganisme was." Gelukkig weet hij hier goed mee om te gaan. "Ik blijf rustig als mensen vervelend doen. Vaak is het namelijk geen gesprek wat je met iemand voert, maar een debat. Om die reden zorg ik dat ik goed op de hoogte ben, en echt weet waar ik het over heb. Het is fijn als je de feiten goed op een rijtje hebt."

'Als ik bij mensen thuis eet bied ik aan te koken, of neem ik eigen eten mee'

Het is ook handig om vervelende situaties te voorkomen als je uiteten gaat of bij mensen thuiskomt, vertelt Brummer. "Ik zorg altijd dat ik van tevoren het restaurant bel, en dan vraag ik of ze een vegetarisch gerecht ook vegan kunnen maken. Dat kan eigenlijk altijd. Als ik bij mensen thuis eet, bied ik altijd aan om te koken of desnoods mijn eigen eten mee te nemen. Zo ben je niemand tot last." Hij benadrukt ook dat hoe langer je vegan bent, hoe makkelijker het wordt om met dit soort zaken rekening te houden. "Het zit nu heel erg in mijn systeem om een restaurant vooraf te bellen, of om eigen eten mee te nemen naar vrienden. Ik hoef er nauwelijks meer over na te denken."

 

4. Heb altijd een snackje bij je 

De mist ingaan: het kan iedereen overkomen. Wel valt het goed te voorkomen, zegt Brummer. “Ik zorg altijd dat ik vegan snack bij me heb, want als je honger hebt, pak je gemakkelijk iets non vegans. Een stuk fruit of een broodje is gemakkelijk om mee te nemen. Ik heb bijvoorbeeld altijd mijn BentoBox bij me, die heeft namelijk handige compartimenten waarin al het eten goed gescheiden blijft.” Toch is het volgens hem ook belangrijk niet te streng te zijn voor jezelf, want dat werkt contraproductief. Dus:

5. Streef niet naar perfectie

"Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Streven naar een doel is mooi, maar iedereen is anders. Je hebt bijvoorbeeld zogeheten 'junkfood vegans', en vegans die ook helemaal geen leer meer dragen. Dat doe ik soms nog wel – tweedehands – en daar straf ik mijzelf niet voor. Je moet voorkomen dat veganisme een gefrustreerd proces wordt." Zo heeft Brummer af en toe nog cravings en geeft hij daar dan aan toe, vertelt hij. "Vlees eet ik echt niet meer, maar ik ben helemaal gek op brie. Dus soms eet ik hier gewoon nog een stukje van. Iedereen moet voor zichzelf zorgen dat hij of zij een manier vindt om deze levensstijl op de lange termijn houdbaar te maken."

Brummer heeft voor zichzelf deze manier gevonden, sterker nog: zijn relatie met eten is een stuk verbeterd. "Ik ben me erg bewust van wat ik eet. Het klinkt misschien zweverig, maar door veganisme heb ik écht leren koken! Je kan namelijk alles vegan maken, maar je moet wel weten hoe." Kijk als je dat wil weten bijvoorbeeld eens op de website van de groene meisjes: een bron van inspiratie.

Frederique Rote

LEES MEER OVER