Close

Wat ik had willen weten voordat... ik een moestuin begon

24 augustus 2020 11:08 / Zelfontwikkeling
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien eerder willen weten? Met deze week: je eigen moestuin starten.

Je bouwt iets. Zorgt voor iets. Iets wat je ook nog heel veel ontspanning, plezier én lekkers oplevert. Waarom zou je eigenlijk niet met een moestuin beginnen? Tuinhistoricus en moestuincoach Marjolein Schuit weet niet alleen alles over tuinen en tuinieren, maar mag dagelijks letterlijk de vruchten van haar kennis plukken in de tuinen van chefs en foodies. Ze leert hen - en ons - hoe ze het meeste uit hun tuin kunnen halen, het hele jaar door. Dit is wat zij had willen weten toen ze net begon:

1. Leg 'm in de loop

Duh, natuurlijk is een slimme indeling in je tuin belangrijk. Je wil immers optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt. Maar wat is wijsheid? "Je moet ervoor zorgen dat je bij je planten kan komen om ze goed water te kunnen geven, hoe simpel dat ook klinkt, en dat de tuin in de loop ligt", zegt Schuit. "Dan is het makkelijker om kleine klusjes uit te voeren die je anders verwaarloost. We kunnen wat dat betreft veel leren van vroeger: toen lagen de moestuinen naast de keukendeur. Dat was handig, want 's ochtends moest men toch naar de kippen achterin de tuin om ze te voeren, en dan liepen ze elke keer langs de moestuin. Zagen ze dan wat onkruid of beestjes, dan plukten ze dat gelijk weg. Ze werden er immers gelijk mee geconfronteerd. Een toptip voor een beginnende moestuinier." Niet achterin wegfrommelen dus, maar center stage in je tuin.

2. De aarde is alles

"Geloof het of niet, maar je tuin valt of staat bij een goede bodem", stelt Schuit. "Een zakje potgrond van de Lidl volstaat niet." Wil je dus een succesvolle tuin, dan moet je bereid zijn je in te lezen en te investeren in goede grond. "Mensen onderschatten de rol die de juiste aarde speelt in je tuin vaak. Een schrale, arme aarde zorgt voor minder gezonde én minder lekkere voeding. Smaak en vitamines worden namelijk bepaald in de bodem, dus hoe beter de basis hoe lekkerder het eten." Een goed tuincentrum kan je adviseren.

3. Leg je focus op een paar planten

Als mensen net beginnen met hun moestuin, maken ze vaak een kolossale fout volgens Schuit: ze kopen in hun enthousiasme te veel zaden en verschillende soorten planten. "Als je alles zaait, dan barst het in augustus los en heb je geen plekje over in je tuin. Ook ben je je aandacht aan het verspreiden over al die verschillende producten met verschillende behoeftes, en kun je het al gauw niet meer bijhouden." Geen goed begin, dus. "Ik ben heel streng: mijn klanten mogen maar negen soorten groenten in hun eerste jaar planten. Dan krijg je het al snel in de vingers, en kan je het jaar erna goed uitbreiden." Oefening baart kunst, zolang je het overzicht maar kan houden.

4. Make it rain

Een grote valkuil bij veel van haar cliënten is - verrassend genoeg - water geven. "Mensen weten eigenlijk niet zo heel goed hoe ze moestuinen water moeten geven", legt Schuit uit. "Of ze geven te veel water, of ze geven te weinig, of ze doen het op de verkeerde manier." Dat er een 'verkeerde' manier is om je planten te bewateren is ook voor ons nieuws. "Veel beginnende tuiniers geven water met een automatisch sproeisysteem, en hoewel dat er heel romantisch uitziet werkt dat niet in je voordeel. Het water bereikt de wortels niet, omdat die vaak diep in de grond zitten en het water op de oppervlakte blijft."

Of, vertelt ze, mensen geven hun planten te regelmatig water. "Dan kan het gebeuren dat je planten lui worden, en dat ze water verwachten in plaats van ernaar op zoek gaan. En luie planten zijn een makkelijke prooi voor virussen of andere ziektes." Wat je wél moet doen, is één keer per week je groenten bewateren met de tuinslang, en met de gieter bijwateren als sommige planten wat slapjes hangen. "De wortels halen dan water uit ondergrondse bronnen, gecreëerd door het bewateren, en moeten hun best blijven doen. Zo krijg je sterke planten."

5. Durf te falen

En dan is er nog een psychologisch aspect: onzekerheid is ook een valkuil voor veel van haar klanten, vertelt Schuit. "Ze denken geen groene vingers te hebben en dat ze altijd alle planten vermoorden. En omdat ze onzeker zijn, durven ze het niet meer aan. Mijn tip daarvoor is simpelweg dat je moet durven te falen. Het is niet erg als het niet goed gaat, of als een plant doodgaat, want je kan er alleen maar van leren. En sommige planten, zoals de tomatenplant, zijn écht makkelijk te onderhouden. Ik hield ze vroeger op mijn balkon. Groene vingers of niet, resultaat krijg je sowieso wel. Laat je niet tegenhouden door wat dorre bladeren."

Marije Roorda