Close

Lekker boeiend

25 augustus 2020 01:08 / Inspiratie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekker boek: Self care, a novel 

Eva: "Slakkencrème voor op je kont, die veel te dure geurkaars of misschien een trio van kristallen… Hoe heerlijk zou het zijn als dat soort ongein ons echt kon bevrijden van stress en zorgen? Het waanzinnig populaire concept 'self care' is een groot goed, zeker voor vrouwen, omdat die nogal vaak de neiging hebben om eerst alle andere mensen te helpen, voordat ze de tijd nemen om te bedenken of ze überhaupt wel hebben gegeten die dag en of hun eigen onderbroeken wel gewassen zijn. Maar self care is er ook in de doorgeschoten, hyper-commerciële vorm die uitgegroeid is tot een miljardenindustrie. En precies dat neemt de Amerikaanse Leigh Stein op de hak in haar roman Self Care.

Daarin beschrijft ze – met een scherp oog voor irritante details – een fictief wellness bedrijf dat je doet denken aan Goop, het gelikte imperium van Gwyneth Paltrow. In het bedrijf draait alles zogenaamd om sisterhood, self care en empowerment, maar onder die glimmende Insta-filter worstelen alle vrouwen op kantoor met problemen en onderliggende ruzies waar geen dure yogabroek tegenop kan. Het is wel lekker om ze te haten en er zit een verrassend heerlijk einde aan in de vorm van een fraai staaltje revenge. Als je cosmetische self care ziet als lolletje is er niks mis mee. Maar als je toch al het sluimerende idee had dat je van alles wordt aangepraat voor kwalen die je niet eens hebt, en waar dan ook nog eens een stevig prijskaartje aan hangt, is dit een boek voor jou." 

Lekkere website: De Gournay

Wereldreizen zitten er even niet in. Maar op de website van De Gournay, een exclusieve behang- en stoffenwinkel, kom je toch op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Bij de legendarische Londense nachtclub Annabel’s bijvoorbeeld, al sinds de jaren zestig een extravagante hotspot van de Britse adel, Mick Jagger en Diana Ross. Met enorme gouden palmboomlampen tot aan het plafond, kristallen kandelaars, een damestoilet dat Vogue omschreef als ‘Elizabeth Taylor meets Marie Antoinette’ én handgeschilderd behang van De Gournay. Eva: “Ongetwijfeld niet te betalen, maar ik kom hier graag om naar die kunstwerken te kijken en te zien hoe ze gemaakt worden. Dit behang heeft geen andere functie dan jou gelukkig maken, die paar seconden dat je ernaar kijkt. Ambacht en kunst komen hier bij elkaar. Meesterlijk.”

Boeiende podcast: Wind of Change

Oké oké, we zijn misschien een beetje late to the party, maar op de kans af dat je deze geweldige podcast nog niet hebt geluisterd, willen we 'm toch met klem nog even tippen. Eindredacteur Peper Hofstede: "Dat galmende fluitje, het prachtige Deutsche accent van de zanger, de windmachines die je er automatisch bij verzint... Wind of Change van The Scorpions is een van de allergrootste hits aller tijden. Maar wie schreef het? Dat is de vraag waar deze podcast een antwoord op probeert te vinden. De makers hebben – uit betrouwbare bron – een gerucht gehoord: de CIA zou een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming, als onderdeel van hun soft power-programma ten tijde van de Koude Oorlog. Het zou de bedoeling zijn om jonge Russische geesten rijp te maken voor het einde van de Sovjet-Unie en de overgang naar het kapitalisme. De podcast gaat diep in op soortgelijke programma’s en tactieken en staat strak van de hilarische anekdotes en cowboyverhalen uit de rockwereld van de jaren tachtig."