Close

Van Batman tot Beyoncé: trakteer jezelf op een alter ego

26 augustus 2020 11:08 / inspiratie
Beyoncé (en haar alter ego's)
Beyoncé (en haar alter ego's)
Z Zoals Bruce Wayne Batman heeft, verruilt Beyoncé haar identiteit voor die van Sasha Fierce wanneer ze op het podium staat. Zo'n alter ego is niet alleen weggelegd voor films en celebrities, we hebben er allemaal wat aan! De BBC legt uit hoe dat zit.

We hebben allemaal weleens een duwtje in de goede richting nodig, of je nou aan het blokken bent voor een groot tentamen, je baas wil imponeren met een flitsende presentatie óf überhaupt je dagen enigszins productief probeert te slijten vanachter de keukentafel. Kortom, tips en tricks zijn van harte welkom en volgens de BBC moet je de oplossing buiten jezelf zoeken.

De nieuwssite komt met een opvallend advies: meet jezelf een alter ego aan, to get the job done. Niet alleen gingen grootheden je voor, mét succes, ook onderzoek toont aan dat een alternatieve identiteit helpt tegen zenuwen en bovendien je productiviteit verbetert. Een win-winsituatie.

Sasha Fierce

Denk bijvoorbeeld aan één van de meest succesvolle zangeressen ter wereld: Beyoncé. In 2008 vertelde ze aan Oprah Winfrey dat ze zichzelf een alter ego heeft aangemeten voor grote optredens. Zodra Queen B zich in haar pak en stiletto's hijst, neemt Sasha Fierce hoofd en lichaam over. Dat betekent een ander loopje, een andere mentaliteit en een andere attitude. Die van podiumbeest en diva deluxe.

En zelfs als je een stem zoals die van Adele hebt, kan je behoefte voelen aan een alter ego. Ontmoet Sasha Carter: een kruising tussen het alter ego van Beyoncé en de overleden country-zangeres June Carter. In een interview met Rolling Stone vertelde Adele over de eerste keer dat ze Beyoncé ontmoette: 'Het was alsof ik God had ontmoet'. Toen ze zichzelf later op zenuwen betrapte voor een optreden, dacht ze: what would Sasha Fierce do? En op dat moment werd Sasha Carter geboren. Dit alter ego heeft Adele door de zenuwen van haar eerste tour heen geholpen.

Praktische tips

Ook als je niet op een podium staat te zingen of dansen, kan een alter ego van pas komen. Volgens psychologieprofessor Ethan Kross van de universiteit van Michigan komt dat door de verandering van perspectief. Hoe klein die verschuiving ook is, het helpt je om je emoties en stress onder controle te houden.

Denk maar aan een potentieel stressvolle situatie in de toekomst, zoals een presentatie voor de voltallige directie. Dikke kans dat die via Zoom moet, dus extra ongemakkelijk. Heb je 'm voor de geest? Heel goed. Nu kan je proberen je voor te bereiden door je volledig in te leven in de situatie: je hoort jezelf al stotteren of voorziet een lijst aan mogelijke technische problemen en voor je het weet, zit je nek vol rode vlekken. Stop maar gauw, want hier gaat het dus mis. Voorafgaand aan zo'n grote opdracht moet je jezelf zoveel mogelijk búíten de situatie plaatsen. Jij zit daar geen presentatie te geven, het is iemand anders. Wie het is, maakt nog niet eens zoveel uit. Zolang jij niet meer dan een vlieg op de muur bent in de hele situatie, zit je goed. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe verder jij jezelf buiten de situatie plaatst, hoe meer overzicht je hebt over het geheel. Daardoor word je minder zenuwachtig én ga je efficiënter te werk.

Derde persoon

Om afstand te creëren kun je ook naar jezelf in de derde persoon verwijzen. In plaats van jezelf voornemen: 'Ik ga die presentatie rocken, ik ga het helemaal acen', maak je ervan: 'Lizzy gaat de presentatie compleet inkoppen'. Deze aanpak vermindert niet alleen je eigen zenuwen, wat al heel lekker is, maar verbetert ook de kwaliteiten van je prestaties volgens degenen die de boel beoordelen. Die derde persoon-truc zou trouwens ook moeten werken als het gaat om gezonde keuzes. 'Lizzy gaat drie keer per week naar de sportschool en ze snoept ook niet meer. Nee, Lizzy snoept helemaal nooit'. Het proberen waard, toch? Als deze tactiek bevalt, moet je alleen even oppassen dat je dit niet gaat doen waar je collega's bij zijn. Dat zorgt misschien voor rare blikken jouw kant op.

Bruce Wayne kijkt naar zijn Batman-pak
Bruce Wayne kijkt naar zijn Batman-pak

Alle drie de methodes werden getest in een groep met kinderen die een computeropdracht moesten maken. Van tevoren mochten ze kiezen om zichzelf streng en bemoedigend toe te spreken, zichzelf aan te spreken in de derde persoon óf een compleet ander personage toe te spreken om de opdrachten netjes te maken. Uit dit onderzoek blijkt dat de kinderen die afstand creëren door middel van de derde persoonsvorm 10 procent beter scoren dan de eerste groep, en de groep mét alter ego scoort maar liefst 23 procent beter. Sasha Fierce komt dus zeker van pas.

Batman-effect

De resultaten worden toegeschreven aan het Batman-effect en die naam zegt genoeg: Bruce Wayne heeft zelf net zoveel in z'n mars als zijn nachtelijke alter ego Batman. Ook op de technische snufjes zou hij zich overdag kunnen beroepen, maar toch lukt het hem niet om de wereld te redden met z'n dagelijkse, publieke identiteit. Een gebrek aan zelfvertrouwen?

Misschien durven we nou eenmaal nog groter te dromen, denken én doen zodra we onszelf een alternatieve identiteit toewijzen. Dat mogen we dus best wat vaker doen. Al hoeft het niet voor altijd hoor, je kan je alter ego ook ontgroeien. Beyoncé heeft die van haar ook grotendeels buitenspel gezet: "I don't need Sasha Fierce anymore, because I've grown and now I'm able to merge the two."

Benieuwd naar het artikel van de BBC? Lees het via deze link.

Lizzy van Hees