Close

Helpen waar de coronanood het hoogst is

01 september 2020 11:09 / Nieuwe podcastserie
C Corona laait ook op in landen waar medische hulp niet vanzelfsprekend is. Artsen zonder Grenzen slaat de handen ineen met bekende Nederlandse podcasts om dit grote probleem onder de aandacht te brengen. In deze serie vertellen medewerkers van de organisatie wat hun werk op dit moment zo nodig en bijzonder maakt. 

Wij hebben het goed voor elkaar: een prima gezondheidszorg, ruimte testcapaciteit en mondkapjes zijn inmiddels op iedere straathoek te krijgen. Aan het begin van de coronacrisis was dat nog wel even anders, toen alles schaars was of leek en de paniek toesloeg. Stel je dan eens voor hoe het nu is in minder bedeelde landen, landen waar honger of oorlog heerst en het dichtstbijzijnde ziekenhuisbed ver te zoeken is, en dan het coronavirus om zich heen grijpt.

Gelukkig zijn er mensen zoals Ton Berg (70), die ervoor zorgen dat ook in die landen zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot medische hulp en medicijnen. Zo heeft zij de afgelopen maanden een team voorbereid in Congo - een land dat al kampt met grote problemen zoals de mazelen, malaria en conflicten - zodat zij zo goed mogelijk voorbereid zijn op het coronavirus. De meeste Afrikaanse landen zitten nu nog in het beginstadium van de epidemie, maar in Congo zijn mensen bang voor wat komen gaat, vertelt Berg ons als wij haar opbellen.

Onderhandelen met rebellen

"Er heerst gigabezorgdheid, omdat de mensen daar al ervaring hebben met grote epidemieën zoals de mazelen en, tot op de dag van vandaag, ebola. Ze zijn zich dus al erg bewust van het gevaar dat zo'n virus met zich meebrengt." Een lockdown zoals wij die hadden is bovendien een luxe die veel landen zich niet kunnen veroorloven, vertelt Berg. "Velen zijn afhankelijk van wat ze die dag verdiend hebben voor hun eten. Een heel groot deel van de wereld kan zich een epidemie gewoonweg niet permitteren. Er ontstaat momenteel grote druk op de gezondheidszorg, op plekken waar dat al ernstig is." Daarom is Berg al een tijd in de weer met het opleiden van medische teams en het zorgen voor voldoende medische materialen. Daarvoor werkt ze samen met alle lokale spelers, van regeringsleiders tot rebellen.

"Als head of mission ben ik verantwoordelijk voor alle activiteiten in bepaald land. Ik zorg ervoor dat onze mensen veilig kunnen werken door bijvoorbeeld te praten met plaatselijke gouverneurs en de minister van Gezondheidszorg. Ik vind dat een heel leuk onderdeel van mijn werk, maar het betekent dus ook dat je soms moet onderhandelen met rebellen in een bepaald gebied." Niet bepaald een brave 9 tot 5 baan dus, maar voor Berg all part of the job, waar zij alles over vertelt in de eerste aflevering van de podcast, Grenzeloos x DAMN, HONEY.

'Hoe is het om te helpen bij een bevalling met een mondkapje op?'

En zij is niet de enige die helpt waar dat hard nodig is. In de serie leggen medewerkers van Artsen zonder Grenzen uit hoe zij op de meest uiteenlopende manieren te maken krijgen met de impact van het coronavirus. Hoe is het bijvoorbeeld om te helpen met een mondkapje op bij een bevalling in een conflictgebied, en kun je als arts tijdens een coronamissie nog wel daten of staat je liefdesleven op een laag pitje? Onderwerpen die allemaal uitvoerig besproken worden met de makers van bekende podcasts zoals Datevermaak, Podnataal en Eeuw van de Amateur.

Benieuwd geworden naar deze interessante verhalen? Hou de podcast dan goed in de gaten op Spotify en Apple Podcasts, zodat je geen aflevering hoeft te missen.

Frederique Rote

LEES MEER OVER