Close

Lekker boeiend

04 september 2020 12:09 / Inspiratie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende nieuwsbrief: James Clear

Iedereen die weleens van vakantie is teruggekomen vol goede voornemens die na een week al sneuvelden, weet hoe lastig het is om nieuwe gewoontes aan te leren. De Amerikaanse auteur en spreker James Clear legt in zijn wereldwijde bestseller Elementaire gewoontes uit hoe je het wél volhoudt. Zijn nieuwsbrief ‘3-2-1’, met daarin drie eigen ideeën, twee quotes van anderen en één vraag aan de ontvanger, zet Eva elke week weer aan het denken.

Eva: "Hij stelt heel goede vragen, waar je echt even voor moet gaan zitten. Soms heb ik helemaal geen zin om daarin te duiken: beantwoord je ze eerlijk, dan kun je nasty truths over jezelf te weten komen. Maar het is elke week weer een moment om te reflecteren. De vragen zijn filosofisch en simpel, zoals: wat kun je nú doen om je leven beter te maken? Of: wat heeft zich in het verleden bewezen als iets wat je heeft geholpen? Die laatste vraag helpt me bij het schrijven van een boek, waar ik al een tijd mee bezig ben. Elke keer als ik last heb van uitstelgedrag – als ik eerst even boven wil stofzuigen – denk ik daaraan. Wat me in het verleden heeft geholpen, is namelijk gewoon zitten en mezelf dwingen te schrijven. Het hoeft niet in één keer perfect, als ik maar begin."

James Clear licht zijn theorie over het bouwen aan gewoontes toe in de ochtendshow van CBS

Lekkere plek: strandpaviljoen De Koele Costa

Eva: “Ik ben niet in Nederland opgegroeid, maar we gingen er wel naartoe op vakantie. Van de Hollandse zomer herinner ik me twee dingen: in de rij voor de patatkraam staan tussen topless vrouwen die nog net hun borsten niet op de balie legden – mijn broer en ik keken onze ogen uit – en tosti’s en appelsap nuttigen op het strand. Nu er onder mijn huis in Amsterdam wordt verbouwd en ik wegens geluidsoverlast tijdelijk in Noordwijk woon, geef ik die laatste traditie door aan mijn zoontje van 2. Elk weekend fietsen we voor een tosti en appelsap naar een strandtent.

In Noordwijk heb je veel hippe strandtenten, maar soms wil je gewoon een tosti en geen smashed-avocadotoast met chiazaden. Bij De Koele Costa zit ik zalig: een mooie, low-key plek waar veel Noordwijkers naartoe gaan en waar je geen druk voelt om te paraderen. In je winterjack op het terras – het is er nu prachtig weer voor – kun je je toch nog laven aan de Instagrammable lifestyle: voor de strandtent aan de overkant poseert elke tien minuten wel een meisje, dat zich zonder gêne laat fotograferen door een vriendin. Alsof je televisiekijkt, heerlijk. En nee, ik word hier niet voor betaald. Het is gewoon een van mijn favoriete plekken.”

Lekkere film: King of the Cruise

Wil je alvast in Nederlandse filmsferen komen nu het Nederlands Film Festival er weer aan komt, kijk dan vooral King of the Cruise terug. De documentaire van regisseur Sophie Dros ging op de afgelopen editie van het IDFA in wereldpremière en was te zien op het NFF. Redacteur en filmfanaat Kim van der Meulen had 'm bíjna gemist, iets waarvoor ze jou absoluut wil behoeden. “Sophie Dros maakt naar eigen zeggen graag films over dingen die ze niet begrijpt, en van cruisevakanties begreep ze helemaal niets. Toen ze las over een excentrieke Schotse cruiseverslaafde baron die in kilt indruk probeerde te maken op vrouwelijke medepassagiers, was het idee voor deze film geboren. Baron Ronnie is beter in praten dan luisteren en schept met een vet Amerikaans accent tegen iedereen op over zijn kasteel en landgoederen, maar weet zelf ook wel dat zijn jonge vrouw alleen met hem trouwde om zijn geld en dat mensen hem niet meer zien staan nu hij oud en dik is. Geweldig gefilmd – tussen de vrolijke nepheid aan boord schemert de tragiek door.”