Close

Lekker boeiend

11 september 2020 12:09 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekkere site: Perfume Lounge

De parfums van Perfume Lounge zijn next level, en Eva is er gek op. Ze heeft een parfumobsessie – en dan hebben we het niet over de geuren die je bij de gemiddelde drogist kunt kopen. Eva: "Er zijn weinig dingen die me zo snel in vervoering kunnen brengen als geur. De binnenkant van oude boeken in een tweedehands winkel, hete rozemarijn struiken in de middagzon, wierook in een Italiaans kapelletje, aangebrand suiker van de rand van een wafel… afijn, je begrijpt het. En dat geldt dus ook voor mens en dier: de binnenkant van de pootjes van mijn katten (popcorn met boter) en de kruin van mijn zoon (zon, zeelucht en warm leven). Nu heb ik al deze zaken niet altijd paraat en dus zoek ik mijn heil vaak in parfum, maar dan niet per se in de geuren die je in elke drogist aan kan treffen."

En dus kan ze bij Perfume Lounge haar hart ophalen: "Ik word heel gelukkig van deze site. Sommige flessen parfum zijn onbetaalbaar, maar je kunt proefmonsters bestellen voor 5 euro per stuk. Het is al heerlijk om te bladeren door alle geurfamilies en -thema’s. Van de superspecifieke beschrijvingen ga ik echt uit m’n dak. Mijn favoriete thema: ‘skanky, lekker viezig’. Inderdaad, je kunt heel dure parfum kopen die riekt."

Het team van Perfume Lounge
Het team van Perfume Lounge

"Als je een geurfetish hebt, heb je steeds heftiger geuren nodig om echt in extase te raken. Ik stel me zo voor: een beetje zoals mensen van vanilla sex gaan naar ondersteboven vastgebonden in een kast hangen, wachtend tot iemand ze komt halen. Als de Douglas niks meer voor je doet, zit je hier goed. Ik heb laatst de geur Salome besteld: something dirty, warm, spicy, and highly animalistic. Die is niet voor de zwakkelingen onder ons; hij is heel heftig en intens. Dat vond mijn vriend ook. Ik heb ’m alleen nog thuis gedragen, maar ga er binnenkort ook buitenshuis mee experimenteren. Eens kijken wat er gebeurt."

Boeiende boekhandel: Van Rossum

Met een enorm aanbod aan kinderboeken en Nederlandse en Engelstalige literatuur is de Amsterdamse boekhandel Van Rossum sinds 1929 een geliefde plek voor boekenwurmen van alle leeftijden. De winkel werd bijna 25 jaar gerund door de Amerikaans-Nederlandse Beth Johnson, tot Atheneum de zaak begin dit jaar overnam. Eva komt er graag om boeken te kopen voor haar zoon Pax van 2. "Ik heb goede herinneringen aan de kinderboekwinkels waar ik vroeger kwam in Amerika, en de kinderboekafdeling van deze zaak doet me daaraan denken. Je kunt hier rustig de tijd nemen om iets uit te zoeken, er is geen tl-licht en ze hebben boeken die het kinderbrein prikkelen en out of the box leren denken. Mijn kind is obsessed met I Took the Moon for a Walk, waarin een jongetje met de maan wandelt, op rijm geschreven. Zo hebben ze meer creatieve, inventieve boeken vol craziness, dat hebben kinderen nodig. Binnen de norm denken leren ze later wel."

Een illustratie uit I took the moon for a walk van Carolyn Curtis en Alison Jay
Een illustratie uit I took the moon for a walk van Carolyn Curtis en Alison Jay

Lekker YouTube-kanaal: Drunk History

Dronken geschiedenislessen die ontnuchterend werken: redacteur Lizzy van Hees kan geen genoeg krijgen van Drunk History, van de Amerikaanse zender Comedy Central. Lizzy: "Wie dit concept bedacht heeft, is wat mij betreft een genie. Amerikaanse acteurs en comedians worden een lekker potje dronken gevoerd om vervolgens de (soms vergeten) verhalen uit onze geschiedenis na te vertellen. Je begrijpt: dat rolt lekker over de tong. Maar los van dat het leuk is om naar andermans dronkenschap te kijken, laat Drunk History ook extra goed zien hoe absurd onze geschiedenis af en toe is. Hoewel de lessen allemaal gebaseerd zijn op de waarheid, kun je ervan uitgaan dat er honderd jaar geleden beduidend minder werd gescholden dan nu het geval lijkt. Fuck yeah. Twee van mijn favorieten: Jen Kirkman over de eerste vrouwelijke president van de VS en Paget Brewster over de weergaloze Mary Phelps die de moderne beha heeft uitgevonden, waarvoor ze mijn eeuwige dankbaarheid heeft."

LEES MEER OVER