Close

Van heel diep ademen naar een fles wijn per dag: we doen rare dingen om af te vallen

13 september 2020 10:09 / Gezondheid
Andy Warhol
Andy Warhol
O Onlangs stuitte redacteur Frederique Rote op een artikel over een vreemd dieet: drie dagen lang niks anders dan steak, eieren en witte wijn. Bizar natuurlijk, dus dat gaat ze uit proberen. In de tussentijd vroegen we ons af: welke belachelijke diëten zijn er nog meer?

Het komt vaak genoeg voor dat je een celebrity die kilo’s is afgevallen hoort zweren bij een of ander gestoord dieet. Zoals de Kardashians die zich na elke zwangerschap een maand opsluiten om daarna zo slank als een bidsprinkhaan weer ten tonele te verschijnen. Wel een bidsprinkhaan met dikke billen natuurlijk. Of Adele die op haar recente Instafoto’s laat zien dat ze misschien nog wel beter kan afvallen dan zingen. Als er gevraagd wordt hoe ze het in godsnaam voor elkaar hebben gekregen, komen er vaak antwoorden waar je oren van gaan klapperen. “Ik gooi al mijn eten eerst in de blender”, of “Ik start elke ochtend met een halve fles biologische koudgeperste appelazijn.” Bah. Natuurlijk zijn er ook nog bekende mensen die gewoon sporten en gezond eten, al lijken die soms in de minderheid te zijn.

Fad diets lijken misschien iets van nu, maar bestaan al eeuwen – de oude Grieken hielden zich er al mee bezig. Sindsdien hebben artsen, diëtisten, goeroes en mensen die er eigenlijk niks vanaf weten miljarden verdiend met het promoten van diëten. Massaal trappen we in het idee dat we vier kilo kunnen verliezen in vier dagen, als we maar dat ene boek kopen of dat ene programma volgen. Gelukkig  is steeds breder bekend dat een fad diet eigenlijk bijna nooit gezond is. Hoe aanlokkelijk ze soms ook klinken. Laat je dan ook níet inspireren door dit lijstje, maar verbaas je over hoe ver we gekomen zijn. 

1. The drinking man’s diet 

Het witte wijn dieet dat ik binnenkort drie dagen ga volgen, is vooral bedoeld voor vrouwen, maar er bestaat ook een 'mannenvariant'. In de jaren '70 zopen veel mensen zich helemaal te pletter, en kon een glas alcohol zelfs in een dieet niet ontbreken. De Amerikaan Robert Cameron verzon een voedingsschema wat bestond uit echt 'mannen-eten'. Denk hierbij aan veel dikke lappen steak, grote hompen roquefort en vette vis. Cameron schreef een boek over zijn geniale inval, waarbij je eigenlijk gewoon drie keer per dag vlees eet en sterke drank drinkt, genaamd The drinking man's diet. Er werden binnen twee jaar ruim 2.4 miljoen exemplaren van het boek verkocht, dat gezien wordt als een voorloper is van het Atkins dieet omdat het weinig koolhydraten bevat. Wil jij nou graag bijdragen aan deze fantastische verkoopcijfers? Dat kan, want het is vandaag de dag nog gewoon te koop op bol.com. Perfect geschikt voor die ene zoommeeting die nuchter sowieso niet leuk is.

2. The master cleanse

Wie kan zich het niet herinneren? In 2016 bracht Queen B haar album Lemonade uit waarop iedereen kreeg te horen hoe Jay-Z was gevallen voor de charmes van ene Becky with the good hair. Toch is dat album niet de enige lemonade waar Beyonce om bekend staat. Zo vertelde de zangeres aan Oprah dat zij voor haar rol in Dreamgirls zo'n 9 kilo was afgevallen met behulp van The master cleanse. Tien dagen lang drink je een soort limonade voor ontbijt, lunch en avondeten. In deze limonade zitten onder andere uitgeknepen citroenen en maple syrup. Lijkt ons een aanslag op de maag. Vast handig als je snel moet afvallen voor een rol, maar niet echt gezond voor de gewone sterveling.

3. The Tongue Patch

Hoe graag wil jij gewicht verliezen? Echt heel graag? Dan heeft de Mexicaanse dokter Raul Gongora iets ontworpen wat jou gegarandeerd zal helpen: de tongue patch. Bij deze ingreep wordt een laapje gaas aan jouw tong vastgenaaid zodat al het eten wat niet vloeibaar is verschrikkelijk veel pijn doet. Je raadt het misschien al: de techniek is flink omstreden en kent talloze morele en praktische bezwaren. Dat patiënten blijvende schade aan hun tong en spraakproblemen over hielden aan deze behandeling, bijvoorbeeld. Goh, hoe zou dat nou komen? Zelf zweert de beste man erbij, zoals je kan lezen in zijn interview met Vice. Ook een categorietje doe maar niet.

4. Het dieet van Andy Warhol

Als je een ontzettende populaire fotograaf bent die alleen maar modellen op de foto zet, kan je je voorstellen dat je zelf ook graag dun wil zijn. Dat wilde Andy Warhol dan ook erg graag, maar hij moest ook veel uiteten, want: heel bekend en beroemd. Afvallen en uiteten gaan helaas vaak niet goed samen. Tja, wat doe je dan? Alles bestellen wat je vooral niet lekker vindt. In zijn boek The Philosophy of Andy Warhol schreef de artiest dat hij steevast iets bestelde wat hij niet lekker vond, hoe mooi het restaurant ook was. Klinkt als potentiële verspilling, maar in Amerika is het gebruikelijk dat je overgebleven eten mee krijgt in een doggybag. Warhol gaf deze dan weer aan mensen op straat, omdat er zoveel daklozen waren New York. Vinden we lief.

5. The long breath diet

Ook als je ervan overtuigd bent dat fad diets niet werken, is dit dieet zo makkelijk om te volgen dat het haast zonde is om het niet uit te proberen. Miki Ryosuke, een Japanse acteur en dieet-goeroe, ontwikkelde ademhalingsoefeningen die niet meer tijd kosten dan zo'n twee tot vijf minuten per dag. Ryosuke ontwikkelde de techniek om van zijn rugpijn af te komen, maar viel in plaats daarvan zo'n 13 kilo af. Dus knijp je billen stevig samen en haal heel hard adem, want dat is de basis. Hier kan je precies zien hoe de techniek werkt. Baat het niet dan schaadt het niet!

Frederique Rote

LEES MEER OVER