Close

Wat ik had willen weten voordatik een trio had

14 september 2020 04:09 / Persoonlijk
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Deze week vertelt Katlijn over haar guy-girl-girl trio.

Toen de Nederlandse Katlijn* met haar toenmalige Amerikaanse vriend David* sprak over seksuele fantasieën, was daar zijn grootste wens, surprise surprise: een trio. En toen ze samen naar de keuken van hun student co-op liepen was daar de perfecte derde: hun huisgenootje Sara*. Daar in diezelfde keuken werd de prangende vraag gesteld door vriendlief of Sara down to get dirty was, en wel met z’n drieën. Katlijn kijkt er met gemixte gevoelens op terug. De hele ervaring was zowel overweldigend als een anti-climax. Zowel verwarrend als leerzaam. Overweeg jij zelf om met z’n drieën de lakens in te duiken? Dan heb je vast iets aan deze triade-ervaring. The more the merrier? Katlijn vertelt wat zij had willen weten voordat ze samen met haar vriend een uitstapje maakte naar de kamer van Sara.

1. Het blijft een (ontmaag)ding

Je kan nog zo denken dat jij een beest bent in bed en de sexgame onderhand wel hebt uitgespeeld. Maar als it takes two to tango jouw normale seksleven beschrijft, dan zegt jouw beestachtigheid niks over hoe goed je bent in een paringsdans met een derde in het spel.  Met een ‘dit wordt me toch een wilde avond’ gevoel stapte het drietal Katlijn, David en Sara de kamer van Sara in. Aangezien ze alle drie best wat seksuele escapades achter de rug hadden, dachten ze dat ze al ervaringsdeskundigen waren. Niks bleek minder waar. Een trio is volgens Katlijn een compleet nieuwe ervaring. Omdat het zo anders en nieuw is, is het echt vergelijkbaar met een eerste keer seks.

En net als bij de één-op-één ontmaagding, hangt er veel mystiek om een trio heen. Dé defloratie staat bekend als iets waar mensen in hun jonge jaren een te romantisch beeld bij hebben. Maar het fantasiebeeld wat veel mensen van een trio hebben is evenmin gebaseerd op de werkelijkheid. Bij een trio fantaseer je niet zo zeer over romantiek. Maar, in ieder geval voor Katlijn, bleek een botergeil beeld van een trio een desillusie. Want niks is zeker in het leven, dus ook niet dat een trio hot and happening wordt. Katlijn en metgezellen bereidde zich voor op een bijna onzedelijke woeste avond,  en vervolgens kreeg de vent in het spel geen stijve. Het was voor Katlijn en de andere twee even omschakelen. Ménage à trois - ooh la… laat het fantasiebeeld maar varen.

2. Jouw partner en jij blijven een duo

Je bent vanzelfsprekend alle drie een individu, dus wat de één doet (of niet doet) in bed, hoort zijn of haar verantwoordelijkheid te zijn. En überhaupt: het is natuurlijk niemands schuld als het altijd zo trouwe ros opeens niet te bereiden valt. Maar Katlijn wil meegeven dat hoe je het went of keert, een gevoel van aansprakelijkheid toch een rol speelt: “Ben je een stel, dan is de kans groot dat het voelt alsof je partner’s prestatie op jouw afstraalt.” Aangezien zij samen iemand hadden uitnodigd, voelde Katlijn zich er erg ongemakkelijk over dat het edel dier van haar partner maar niet wilde steigeren.

Pop some pills when you pop your threesome cherry

Aangezien de spanning voor een man best op kan lopen, met twee paar afwachtende ogen op je jongeheer, valt het te overwegen om enige voorbereiding te treffen in de vorm van een blauw pilletje. En dan niet de zoete blauwe pil uit de Matrix waarin je in een illusie blijft leven. David had van te voren nog gevraagd aan Katlijn of hij viagra moest nemen. Deze keuze is voor iedereen anders. Maar Katlijn geeft aan dat ze achteraf denkt: “We hadden het zekere voor het onzekere moet nemen.” Natuurlijk viel de avond niet volledig in duigen, want seks draait immers niet altijd om penetratie, maar als je in je hoofd een centrale rol hebt toebedeeld aan de stijve piem, is het advies dus: pop some pills when you pop your threesome cherry. Voor je eigen gemoedsrust als man en ook voor die van je vriendin.

3. Spreek af of een threesome een twosome mag worden

In het geval van Katlijn had zij, mede door de zenuwen, best wat wijn gedronken die avond. Het gevolg: ze moest steeds plassen en daarom de kamer verlaten. De kamer waar op dat moment de magic gaande was, en waar de magic ook zonder haar doorging. Al plassende voelde het ineens alsof haar vriend toch een soort van vreemdging. Daarom wil Katlijn iedereen op het hart drukken om vooraf duidelijke regels af te spreken. “Spreek af of seks en dergelijke praktijken door mogen gaan als je niet met z’n drieën in de kamer bent.” Mag een trio een duo worden als iemand tijdelijk het speelveld verlaat?

Katlijn hoorde pas die avond daarna van David dat hij, terwijl zij op de wc was, zijn ‘befaamde plankje’ (a story for another time) had gepakt om Sara daarmee een paar klappen op haar kont te geven. Dat Katlijn hier niets van wist én er niet bij was betrokken, voelde toch best als een spreekwoordelijke klap in haar gezicht. Alsof er iets stiekem was gebeurd. “En misschien had ik zelf wel een klapje willen uitdelen”, grinnikt ze.

Het creëren van FOMO bij een trio is dus een no go, vindt Katlijn. Als iedereen er vrede mee heeft dat geile praktijken door kunnen gaan als je als drietal niet compleet bent, dan is dat ook oké. Maar bespreek het in ieder geval. Zo kan je ook afspreken dat je best een beetje door mag gaan, maar geen geheel nieuwe dingen gaat doen als er net iemand even weg is.

 4. De ene flamoes is de andere niet

Ten eerste: all pussies are beautiful. Maar ook alle vulva’s zijn anders. Dus als je nooit met een andere vrouw bent geweest, kan je best schrikken als haar edele delen er heel anders uitzien dan wat er tussen je eigen benen zit. Katlijn vertelt dat ze voorheen bij haar mannelijke sekspartners altijd ‘dit kan ik beter’ dacht, als hun hoofd tussen haar benen zat. Je denkt snel dat je als vrouw alles wel een beetje snapt van de vrouwelijke anatomie.

'Dat ik erbij kwam kijken, was voor Sara bijzaak'

Deze tikkeltje arrogante gedachte moet je volgens Katlijn snel laten varen. Want toen zij zich in het schemerdonker aan de wondere wereld van iemand anders’ vulva waagde, was het nog knap lastig om te ontwarren wat waar was. Katlijn merkte dat ze eigenlijk niet zo goed wist wat ze ermee aan moest. Dus bij deze, een welgemeend excuus aan alle mannen waarvan wij altijd denken ‘this ain’t it, Chief’ als ze een wanhopige zoektocht doen naar clitorisland, maar verdwalen in het labiawoud. De ‘hoe moeilijk kan het zijn’ gedachte neemt Katlijn van harte terug, nu ze zelf heeft ervaren hoe het is om de weg kwijt te zijn, down there.

5. Heb geen trio omdat je met één van de twee seks wilt hebben

Als je als derde wordt uitgenodigd, dan vindt Katlijn dat je bij jezelf na moet gaan om welke reden je ‘Ja, ik wil’ zegt. Katlijn denkt namelijk dat de reden van Sara niet helemaal zuiver was. Haar vrouwelijke huisgenoot bleek heel graag seks te willen hebben met een zwarte man, geeft Katlijn aan. Ze vermoedt dat Sara daarom ja zei tegen dit trio, want zo kon ze seks hebben met de African American David. “Dat ik erbij kwam kijken was voor Sara bijzaak”, denkt Katlijn. Het is prima als je als vrouwen het vooral doet om de man. Maar wees eerlijk over je beweegredenen. Het is in een guy-girl-girl scenario niet per definitie zo dat twee vrouwen seks hebben met een man. Het is ook niet per definitie zo dat iedereen maar met iedereen bezig moet zijn. Zolang je er maar alle drie hetzelfde over denkt én je op het scenario bent voorbereid dat je de centrale speler niet altijd voor het uitkiezen hebt.

 6. Een vage kennis blijft een vage kennis

Volgens Katlijn moet je erg goed nadenken over wie je uitkiest voor een dergelijke avontuur. Je doet er het beste aan om niet voor een kennis te gaan, denkt ze. “Of je kiest iemand die je niet kent en nooit meer tegen hoeft te komen. Of je kiest iemand die je goed genoeg kent om er later grapjes over te maken. ‘Ha weet je nog dat we een trio hadden?’.”

Als ze zelf dit advies van tevoren had gekregen, was ze nooit aan een trio met David en Sara begonnen. Want het driemanschap woonde vervolgens nog maanden samen in hetzelfde huis. En, de uitgenodigde derde was ook nog eens de huisbaas. In een Amerikaanse co-op is er een bepaalde hiërarchische verhouding, die heel serieus wordt genomen. “Voordat het trio plaatsvond, deden we ook nog even een erg woke rondje consent.” Wat Katlijn in principe fijn vond. Maar het openlijk bespreken hoe iedereen zich voelde, was van korte duur. Achteraf werd het voorval doodgezwegen.

Ook al heeft Katlijn geen spijt van de avond - het was immers ondanks alles best een geile bedoening - vindt ze het zwijgen achteraf wel erg ongemakkelijk. Stel je voor dat je elke keer als je naar de koelkast loopt je moet voorbereiden om degene tegen te komen die jou en je vriend poedelnaakt heeft gezien? Katlijn, die inmiddels weer in Nederland woont en met geen van de betrokkenen nog contact heeft, cringed bij de herinnering aan de vele ongemakkelijke veelbetekenende glimlachjes in de gemeenschappelijke ruimte, die volgde na de bewuste avond.

Ondanks dat de andere twee haar FOMO hebben bezorgd, is Katlijn toch de enige die is klaar gekomen. Waar zij trouwens met enig schuldgevoel op terugkijkt, aangezien ze wel twintig minuten met haar bezig waren, wat ze voor haar doen ‘gênant lang’ noemt, de lucky bastard. Voor zowel flacid David (sorry, flauw) als Sara met haar twijfelachtige beweegredenen, was de avond een letterlijke anticlimax.

7. Het ene trio is de andere niet

Als laatste les wil Katlijn aan iedereen met een threesome fantasy meegeven dat er niet één soort trio bestaat. Mocht je al wel ooit een trio hebben gedaan, dat net als die van Katlijn een beetje in het water viel, onthoudt dan dat trio’s net zoals bij duo’s van van alles afhangen. Net zoals dat seks met de ene partner heel iets anders kan zijn dan seks met een ander, zegt het ene trio ook niets over hoe fijn (of niet fijn) het wordt bij een eventuele volgende.

En wat voor haar wel of niet werkt, hoeft niet voor jou wel of niet te werken. Dat zij zich stom voelde over het feit dat de vrijpartij even doorging zonder haar, betekent niet dat jij en de twee gelukkigen die je uitkiest voor een ménage à trois ook geen vrij spel hebben. Als jullie er alle drie oké mee zijn dat je met z’n tweetjes verder mag gaan, dan is dat prima natuurlijk. Het is een clicheetje in het geval van seks, maar niet voor niks, want het is dé belangrijkste les: of je nou met z’n tweetjes, drieën of een heel elftal bent, goede communicatie is de weg naar een goed seksleven.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd, de echte namen zijn bij de redactie bekend.

Stella Aalderink

LEES MEER OVER