Close

Lekker boeiend

18 september 2020 03:09 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende nieuwsbrief: De havermelkelite

De millennialmoeheid slaat soms een beetje toe – er zit een grens aan het aantal grappen en stereotyperende verhalen over verwende stedelingen die hun hele salaris stukslaan aan smashed avocado toast, leven op Instagram en een topfunctie verwachten na één jaar werkervaring. Redacteur Kim van der Meulen is daarom elke keer weer blij verrast met de nieuwsbrief De havermelkelite. “Via LinkedIn ontdekte ik deze nieuwsbrief van journalist Jonas Kooyman, die elke twee weken zeven artikelen uit landelijke en internationale media artikelen over de tijdsgeest selecteert (en steevast afsluit met een geinige meme van de week). Een fijne mix aan onderwerpen en bronnen, van een stuk uit The New Yorker over het minimalistische interieur waar veel twintigers en dertigers voor zwichten tot een stuk over onze verslaving aan productiviteit van de BBC en een stuk van Vice over het gemis van een nachtleven. Deze strak vormgegeven nieuwsbrief maakt me altijd weer nieuwsgierig. Het voelt als een luxe dat iemand artikelen voor me selecteert, en ik bewaar de nieuwsbrieven altijd als ik geen tijd heb om de stukken meteen te lezen.”

Lekkere docu: This is Paris

Deze week beleefde de YouTube-original This is Paris zijn première, een documentaire over de vrouw die het verdienmodel van de Kardashians heeft uitgevonden. Paris Hilton was famous for being famous lang voordat Kim en haar zussen dat werden. De film begint met Paris’ beroemde uitspraak ‘That’s hot’, met dat bijna kinderlijke stemgeluid, maar redacteur Lizzy van Hees ontdekte in de film een andere kant van de societyster. Lizzy: “We leren Paris kennen als dierenvriend, familiemens, creatieveling, business owner met negentien productlijnen en dj die met gemak een miljoen dollar verdient per optreden.

Succes dat ze heus niet alleen aan haar achternaam en bijbehorende erfenis heeft te danken, al gaat deze documentaire niet over geld of roem. Zo vertelt ze over een jeugdtrauma: het was niet altijd koek en ei tussen Paris en haar conservatieve ouders en als puber werd ze naar een boarding school gestuurd in Utah. Dacht ze. Het bleek een psychiatrisch centrum waar zij en haar leeftijdsgenoten zware medicijnen kregen toegediend. Wie weigerde, kon rekenen op een nacht in isolatie. De elf maanden die Paris er doorbracht, hadden een enorme impact op haar ontwikkeling. Negeer de dramatische vioolmuziek in de film: beide kanten van Paris die je ziet, zijn de moeite waard om beter te leren kennen.”

Lekker & boeiend boek: Een boek over brood

Wie weleens in het centrum van Amsterdam is geweest, is ongetwijfeld langs de prachtige zaak van de Gebroeders Niemeijer gelopen. Een ambachtelijke Franse bakker, waar je eigenlijk niet níét naar binnen kunt gaan, omdat het er zo lekker ruikt. Broer Issa Niemeijer-Brown heeft nu een boek over brood geschreven, dat heel toepasselijk de titel Een boek over brood meekreeg. Eindredacteur Peper Hofstede kreeg het van de week cadeau en is onder de indruk: “Mijn tante vertelde in geuren en kleuren over het boek en was zo lief mij ook een exemplaar te sturen. Ik zit er nu al drie avonden in te lezen en het is totaal niet wat ik had verwacht. Er staan heerlijke recepten in, maar dat is niet de hoofdmoot: veel eerder gaat het over de schoonheid van het bakproces, het belang van de juiste ingrediënten, hoe die met elkaar samenwerken, hoe je écht goed kneedt (met illustraties), hoe je een extra knapperige korst krijgt en nog honderd andere broodinzichten. De liefde voor en diepe interesse in het bakken (en het resultaat daarvan) spat van de pagina’s af. Dit is er eentje voor de liefhebber – maar als straks je huis op zaterdagochtend naar zelfgebakken fougasse of pain au noix ruikt, is iedereen dat, toch?”

LEES MEER OVER