Close

Werkende moeders onder druk: 'Wil je rust? Eis die op!'

24 september 2020 02:09 / Persoonlijk
Z Zoveel mogelijk thuiswerken blijft voorlopig het devies. En daar hebben moeders nog altijd meer last van dan vaders. Bij wie ligt de oplossing, vraagt journalist (en moeder) Franke van Hoeven zich af.

Lieve werkende moeders der Nederlanden. Zijn jullie ook zo moe? Wat een toestand hè, die coronacrisis. Angst voor het virus, omgaan met de lockdown, hoofdbrekens over welke dingen te hamsteren (die bergen wc-papier, OMG), kinderen lesgeven tijdens je eigen werk (hóé dan?), je partner op je lip de hele dag: het is me het jaartje wel. 

Op ons tandvlees

De gevolgen van de afgelopen maanden worden zo langzamerhand duidelijk: moeders zijn moe. Uit onderzoek van WIJ (bekend van de blije doos), in samenwerking met Stichting Voor Werkende Ouders, blijkt dat het ouderschap in tijden van corona er niet makkelijker op is geworden. Moeders, vooral die met jonge kinderen, ervaren een slechte werk-privébalans, komen te weinig aan zichzelf toe en hebben last van schuldgevoel. Maar liefst 33% van de ondervraagde moeders vindt dat de verdeling werk en zorg is verslechterd.

Het onderzoek van WIJ is een bevestiging van wat eerdere onderzoeken ook al concludeerden. Zo bleek de verwachting dat door de coronacrisis de klassieke taakverdeling zou veranderen, niet uit te komen. Het percentage mannen dat het meest in huis doet, ging van 10 naar 11 procent (!). Uit ander onderzoek van drie Nederlandse universiteiten kwam de conclusie: moeders ervaren meer werkdruk, nemen meer huishoudelijke taken op zich en ervaren minder vrije tijd. Eén op de vijf vaders zei weliswaar meer te zorgen voor de kinderen, maar alsnog ervaren vooral de moeders meer druk. Hoe kán dat nou? En hoe wassen we dat varkentje?

Meer tijd of rust nodig? Zo doe je dat

Heel simpel, zegt Vréneli Stadelmaier, spreker, oprichter van SheConsult (een coachingsbureau voor hoogopgeleide vrouwen) en auteur van Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid: wij vrouwen doen het onszelf aan. We trekken te veel werk naar ons toe. Stadelmaier: “Als je meer tijd of rust nodig hebt, moet je dat zelf regelen. Zeg tegen je vent: ‘Nu is het klaar, we gaan de taken beter verdelen.’ Ook als je denkt dat jij beter bent in het huishouden. Alsof je getrouwd bent met een idioot die de vaatwasser niet op de juiste manier kan inruimen. Laat het los!”

Wat als je, zoals veel vrouwen uit het onderzoek, meer tijd voor jezelf nodig hebt? Stadelmaier: “Blokkeer tijd voor jezelf in je agenda. Zorg voor hulptroepen. Die kun je inhuren. Als je daar geen geld voor hebt: vraag een buurvrouw, vriendin of moeder van school om hulp. Pas een middagje op elkaars kinderen. En de buren vinden het vast leuk even op te passen zodat jij naar de sportschool kunt."

'Doe zelf een concreet voorstel, dan hoeft je baas alleen maar ja te zeggen'

Vrouwen geven in het onderzoek tot slot aan behoefte te hebben aan flexibele werktijden. Hoe pak je dat aan? Stadelmaier: “Vraag een gesprek aan met je baas. Iedere baas of manager snapt dat het een ingewikkelde periode is. Je baas wil niet dat jij uitvalt. Geef aan dat je je werk superleuk vindt en met enthousiasme doet, maar dat je merkt dat je overbelast bent. Dat je geweldig geholpen zou zijn als je je tijden wat meer kon bepalen. Kom zelf met een concreet voorstel. Dan hoeft je baas jouw probleem niet op te lossen, en hoeft-ie alleen maar ja te zeggen.”

Maatschappelijk probleem

Hoofdredacteur Mariska van der Kogel van WIJ wil daaraan toevoegen dat het vooral niet het probleem is van moeders alleen dat ze meer druk ervaren. “We hebben dit persbericht naar buiten gebracht omdat we het belangrijk vinden dat niet alleen de schuld én de oplossing bij vrouwen wordt neergelegd, maar dat het noodzaak is het hele systeem te veranderen. Waarom helpt de overheid moeders en vaders niet meer bij het makkelijker maken van de combinatie werk en zorg, zodat vaders meer kunnen zorgen en moeders meer kunnen werken? Moeders vragen in ons onderzoek niet voor niets om gratis kinderopvang en betaald ouderschapsverlof. Naar ons idee is de politiek nu aan zet.”

Kortom, lieve moeders: zolang we nog niet over die gedroomde gratis kinderopvang of meer betaald ouderschapsverlof beschikken, zullen we beter voor onszelf moeten zorgen. Stadelmaier: “We zijn gewend onszelf weg te cijferen, maar niemand heeft er iets aan als je uitvalt of burn-out raakt. Dat moet je voorkomen. Dat kan alleen maar door beter voor jezelf op te komen en meer voor jezelf op te eisen.”  

May the force be with you.

Enkele conclusies uit het onderzoek van WIJ

* 50% van de moeders ervaart meer zorgen om de kinderen.

* 33% vindt de verdeling werk en zorg verslechterd.

* 49% van de moeders heeft behoefte aan meer vrije tijd.

* Moeders zeggen geholpen te zijn met onder meer langer verlof, flexibele werktijden en gratis kinderopvang.

Franke van Hoeven

LEES MEER OVER