Close

Topchef Margo Reuten is de enige vrouw in Nederland met een ster: ‘Mijn kroontjes

25 september 2020 12:09 / Carrière
Z Ze was lange tijd de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland die met restaurant Da Vinci twee Michelinsterren op haar naam had staan. Inmiddels is ze er eentje kwijt, maar Margo Reuten is een echte rasoptimist die kookt voor haar gasten, en niet alleen voor sterren. Wij spraken haar over de passie voor het vak en hoe het is om een vrouw te zijn in deze mannenwereld.

"Een Michelinster, weet je wel hoe bijzonder dat is!", roept Margo Reuten (54) uit als wij haar vragen naar haar imponerende en met lintjes behangen carrière. Bij restaurant Juliana in Valkenburg werd zij ooit, zoals ze dat zelf zegt, 'besmet met het kok-virus'. En ze is er nooit meer vanaf gekomen. "In Roermond ging ik naar de middelbare koksopleiding, waarna ik stage zou moeten lopen bij restaurants", legt Reuten uit. Zij rook haar kans schoon toen een klasgenoot vriendelijke bedankte voor een stage bij het bekende restaurant Juliana. Zijn vriendin zag het namelijk niet zo zitten dat hij naar Valkenburg vertrok, maar Margo had daar geen probleem mee. "Ik liep daar de keuken in en dacht: dit wil ik later ook."

Margo is de baas

Dat er voornamelijk mannen in deze wereld werken, doet Reuten vrij weinig. "Het gaat om de passie voor het koken, dan maakt man of vrouw eigenlijk niks uit." In de keuken deed ze nooit onder voor een man, wat de hele zaak voor haar een non-issue maakte. Ook niet onbelangrijk: wie met deze chef praat komt er vrij snel achter dat ze allerminst op haar mondje gevallen is, het is vrijwel onvoorstelbaar dat er iemand niét naar Reuten luistert. Iets wat goed van pas komt bij het leiden van haar eigen restaurant, Da Vinci. "Ik heb mijn eigen zaak hé, dat is hele andere koek. De mensen moeten naar mij luisteren. Ook vraag ik bij een sollicitatie altijd aan mannen of ze bereid zijn te luisteren naar een vrouw in de keuken, maar dat is zelden een probleem, haha!"

Chef is typisch zo'n beroep waar mensen automatisch verwachten dat het wel om een man zal gaan, net zoals met bijvoorbeeld artsen en automonteurs. Het gebeurt dan ook weleens dat gasten in de war zijn, wanneer ze Da Vinci binnen komen lopen. "Laatst nog vroeg een vrouwelijke gast wat mijn functie was, nou dan kan je het helemaal krijgen! Ik zei: 'Wie denk jij dat ik ben?' Ik heb notabene Women of the year op mijn koksbuis staan. Deze titel werd in 2017 aan me uitgereikt door Relais & Chateaux, en ik moest er helemaal voor naar Japan. Maar dat was het dubbel en dwars waard."

'De zaak, dat is ons kind'

Margo kookt zo de sterren van de hemel haar restaurant in, maar dat betekent wel dat een groot deel van haar leven draait om Da Vinci.  Ze heeft geen kinderen. “Dat is zo gelopen, het was niet per se een bewuste keuze. Het leven raast door. Ons levensritme is gewoon een vorm van topsport. Wij hebben hier een beauty van een zaak waar we mensen elke avond entertainen. Daar ben ik ongelofelijk trots op. De zaak, dat is ons kind.” Wel heeft Margo neefjes en nichtjes, die extra vertroeteld worden. Een tante met een eigen restaurant is natuurlijk het summum. “Ik wil graag een leuke suikertante zijn, zodra ze wat ouder zijn neem ik ze mee naar drie sterrenrestaurants.”    

En de verloren ster?

In 1999 ontving Da Vinci haar eerste Michelinster, en de tweede volgde in 2008. Helaas raakte ze er in 2018 ook weer eentje kwijt, zonder te weten waarom. De organisatie doet namelijk nooit uit de doeken waarom een restaurant een ster krijgt of juist verliest. Een ontzettend zure appel om doorheen te bijten, waar iedereen in haar team dan ook anders mee omging. "Een ster verliezen is natuurlijk vreselijk, vooral op de hoge positie waar wij stonden. Ik was bijna mijn hele team kwijt. Sommige zijn weggegaan, en anderen was ik kwijt op een bepaald ritme van koken." Maar je kan geen goede chef zijn, als je niet ook een goede leider bent. "Ik had jonge mensen in mijn zaak die ongelofelijk gemotiveerd waren. Daarbij ben ik een teambuilder die mensen zo weer met de neus in de goede richting zet."

Waar Margo zich niet uit het veld liet slaan, had haar man Petro het wat moeilijker. Petro is de sommelier en gastheer van Da Vinci, en is dus nauw betrokken bij alles wat in het restaurant gebeurt. "Mannen hebben een veel groter ego, mijn man pakte het dus heel anders op. Er kwam bij mij echt een leeuwin naar boven, maar Petro moest weer even leren vechten. En waar ik het verdriet heel erg bij mijzelf hield, was dat bij mijn man heel anders. Die moest er juist over praten." Ondanks dat Margo de knop wist om te zetten, moest dus ook zij even slikken na het verlies van de ster. "Ik laat me niet gek maken, maar wat je hebt, wil je niet kwijt. Die sterren zijn kroontjes. Ik vond het heel erg, ik was enige vrouw in Nederland met twee sterren, en nu heb ik er nog maar een."

'Pedro pakte een goed glas champagne, net zoals Napoleon dat ooit deed'

En wie denkt dat sterrenchefs in Nederland elkaar het licht niet in de ogen gunnen, heeft het goed mis. Toen Margo een ster verloor, treurde iedereen met haar mee. "Er zijn genoeg collega's die met mij mee gehuild hebben, ze vonden het heel erg wat ons werd aangedaan. Wij zetten namelijk met zijn allen Nederland als een culinair land op de kaart. Iedereen leefde dus met ons mee, we werden helemaal platgebeld. Petro pakte toen een goed glas champagne, zoals Napoleon dat ook deed. Of hij nou een veldslag won of verloor, het werd altijd beklonken met een glas champagne. En dan weer door."

Want met pensioen ziet Margo zichzelf niet snel gaan, daarvoor heeft ze op dit moment te veel passie en motivatie. "Ik heb een rijke keuken, ik heb een aparte keuken, ik hou van oude dingen, van nieuwe dingen. Alleen door de naam van restaurant heb ik al een hele eigen stijl. Da Vinci is gebouwd als kajuit van een schip. Het gebouw had die naam al toen ik hem kocht, en de naam van een schip kan je niet veranderen. Dat brengt namelijk ongeluk!"

Als je graag in de watten gelegd wil worden door Margo herself, zal je naar het pittoreske Maasbracht moeten afreizen. Want: "Heb je gezien hoe mijn zaak eruitziet? De mensen moeten naar mij toe komen!", aldus de chef. Dus klik snel hier voor de website.

Frederique Rote

LEES MEER OVER