Close

Women to watch: vijf kijktips om de herfst mee door te komen

26 september 2020 10:09 / Buizen
Little Fires Everywhere
Little Fires Everywhere
D De laatste zonnige dagen liggen voorlopig achter ons. Hartstikke jammer, maar wel een goed excuus om jezelf op de bank neer te vlijen én te laten meeslepen door een paar fascinerende vrouwen op de beeldbuis.

Eindelijk weekend, ook wel hét moment om achterover te leunen met niet veel meer dan een afstandsbediening om handen. Goed nieuws, want er is genoeg nieuws te streamen. Maar waar te beginnen? Om keuzestress te voorkomen, tippen we je vijf series waarin je de meest grappige, intelligente, adembenemend mooie en af en toe bloedirritante vrouwen ziet schitteren in de hoofdrol. Leun vandaag eens lekker achterover, gooi die knoop open en uitbuiken maar!

1. Bloed, angst en Ratched

Zegt de naam Mildred Ratched je iets? Deze kwaadaardige zuster maakte in 1962 haar debuut in het boek One flew over the cuckoo's nest, waar ze als hoofdzuster van een psychiatrische instelling met de scepter zwaaide. Ratched was keihard en chanteerde haar patiënten met grote regelmaat. Wie niet naar haar luisterde, kon rekenen op pijnlijke wraak. Ooit van de lobotomie gehoord?

Maar zoals vaker voor fictieve schurken en slechteriken geldt, willen we als kijker dolgraag weten waarom ze zo evil zijn geworden. The Joker werd getreiterd, Maleficent kende geen liefde en zo werd Mildred Ratched ook gevormd door haar verleden. In de nieuwe Netflixserie Ratched zien we de jonge zuster, gespeeld door de fenomenale Sarah Paulson, die in 1947 aan de bak gaat in North Carolina. Waarom ze precies overloopt naar de dark side wordt niet meteen duidelijk, maar als je van mooie kostuums houdt én fan bent series als American Horror Story, zit je helemaal goed.

Ratched is te zien via Netflix.

2. Een bekrompen buitenwijk in Little fires everywhere

In Little fires everywhere speelt Reese Witherspoon een rijke, onwetende en behoorlijk onhandige huisvrouw uit de suburbs. Een rol die haar goed afgaat, zoals eerder duidelijk werd in de HBO-hit Big little lies. Haar personage Elena Richardson heeft – tegen wil en dank – vier kinderen die ze 24/7 onder een microscoop legt. Niets minder dan perfectie is goed genoeg voor deze moederkloek. En langzaam maar zeker kom je er als kijker achter dat Elena de frustraties uit haar eigen verleden probeert te botvieren op haar kroost. Het resultaat: af en toe wil je haar 't liefst achter d'r bloemetjesbehang plakken.

Dat volgzame gedrag eist Elena ook van kunstenaar Mia Warren. Deze alleenstaande moeder huurt een leegstaand appartement van de familie Richardson, en dat niet alleen: ze wordt ook gevraagd om aan de slag te gaan als huishoudster bij het gezin. In tegenstelling tot hun kinderen kunnen de twee moeders het allesbehalve goed met elkaar vinden. Het gevolg: de geveinsde vriendelijkheid druipt van je scherm. Dit verhaal speelt zich af in 1997 en legt de ongelijkheid tussen zwart en wit op een pijnlijke manier bloot. Daarbij komen ook de nodige vooroordelen aan het licht, die vandaag de dag helaas nog steeds spelen.

Little fires everywhere kan je kijken via Prime Video.

3. Snel, scherp en vernieuwend: I may destroy you 

Halleluja, I may destroy you is sinds deze maand ein-de-lijk ook in Nederland te zien. Deze serie krijgt al een halfjaar raving reviews over de wereld en nu begrijpen we waarom. Michaela Coel schreef het script, was co-regisseur én speelde de hoofdrol van Arabella Essiedu. Het verhaal speelt zich af in Londen, waar Arabella werkt als schrijver en influencer. Na een avond uit zit ze achter haar computer met een onbehagelijk gevoel. Wat is er 's nachts gebeurd? Uit sporenonderzoek blijkt dat Arabella is gedrogeerd en verkracht en samen met haar vrienden gaat ze op zoek naar wie dit heeft gedaan en wat er precies is gebeurd.

Maar Arabella's trauma is niet het enige waar deze serie om draait. Seksisme, consent, racisme en de consequenties van onze verslaving aan social media: alles komt voorbij.

I may destroy you is te zien via Ziggo (movies & series).

4. The devil wears Prada in een woke jasje

The bold type bestaat al sinds 2017, maar sinds een paar weken zijn de eerste vier seizoenen te zien bij Videoland. De serie draait om drie beste vriendinnen die bij een modetijdschrift werken. Dat klinkt als een typische chick flick zoals we die van vroeger kennen, we know. Maar, naast de nodige drama en datestress heeft deze serie méér in petto. Een vleugje wokeness, zullen we maar zeggen.

Hoewel de drie jonge hemelbestormers in het middelpunt staan, is de hoofdredacteur van het fictieve tijdschrift misschien wel de grootste verrassing. Geen Miranda Priestly-praktijken hier. Jacqueline Carlyle kaffert haar collega's niet uit voor modeflaters of andere nonsens, haar mode credo: 'Here's a fabulous pair of jeans – now go climb a mountain'. En 'sorry' – een behoorlijk hardnekkig stopwoordje van veel vrouwen – is het verboden woord. Dat beleid moeten ze op meer plekken invoeren.

Met vier seizoenen kan je nog even vooruit, kijk The bold type via Videoland.

5. Vliegensvlug door de Duchess heen

We kennen Katherine Ryan als de stand-up comedian achter Glitter room en In trouble, maar nu speelt ze ook in haar eigen comedyserie genaamd Duchess, deels gebaseerd op Ryan's echte leven. Het gelijknamige personage kenmerkt zich door een behoorlijk grove mond, de meest schitterende haarbanden en een klein, maar gevoelig hart. Katherine heeft het constant aan de stok met haar omgeving. Echt met iedereen. Van de schoolpleinmoeders, tot haar ex én huidige scharrel.

De enige die dichtbij mag komen, is dochter Olive. En dat is meteen waar de serie om draait: de intense relatie tussen een alleenstaande moeder en haar dochter. Katherine wil niets liever dan haar dochter een broertje of zusje geven, maar de manier waarop ze dat probeert te bereiken, laat op z'n zachtst wat te wensen over. Eén groot voordeel van de serie: je vliegt er doorheen, Duchess heeft maar zes afleveringen en die duren 30 minuten per stuk.

Deze Katherine-kronieken volg je via Netflix.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook even onze eerdere kijktips!

Lizzy van Hees