Close

Het zalig falen, met Joy Delima

30 september 2020 12:09 / persoonlijke groei
Joy Delima
Joy Delima
Z Zonder wrijving geen glans. Redacteur Lizzy van Hees spreekt daarom iedere week iemand over zijn of haar royal fuck-ups en uitzinnige uitglijers, de dingen die niét goed zijn gegaan. Leveren die missers ook wat op?

Soms zie je iemand voorbijkomen, op Instagram of in een interview, waarvan je denkt: dat móét een leuk mens zijn. Dat gevoel krijg ik bij ongeveer iedere Instagrampost van actrice Joy Delima. Vooral het bericht dat ze deelde ter ere van haar 26e verjaardag. Dateleed, pesten, zelfliefde en de nodige therapie: alles kwam voorbij. De ontboezeming was herkenbaar en haalde voor m'n gevoel ook een stukje afstand weg. Succesvolle toneelspelers zijn dus ook gewoon mensen. Mensen die soms op bijzonder grappige wijze stilstaan bij tegenslagen. Ik belde Joy om wat uitgebreider stil te staan bij haar dateperikelen. Die komen je misschien wel bekend voor.

Radicaal eerlijk, zo lezen dat soort berichten. Is het belangrijk om openhartig te zijn over dingen die niet goed gaan?

"Zeker. Ik ben vroeger gepest en vind het soms moeilijk om te geloven dat mensen me leuk vinden of erbij willen hebben. Doordat mensen zich openhartig uitspreken, herken je misschien iets van jezelf in een ander. Dan voel je je misschien minder alleen."

Niet zolang geleden werd je gedumpt, voelt dat als falen?

"Ik vind falen altijd een lastig woord. Uiteindelijk is het iets vruchtbaars, of er kan iets vruchtbaars uit voortkomen. Op het gebied van liefde en relaties heb ik misschien niet gefaald, maar ik ben er wel te veel naar op zoek geweest, denk ik. Daardoor voelt het als falen. En ja, ik ben gedumpt, daar zie ik nog niet meteen iets vruchtbaars uitkomen."

Waarom wil je zo graag? Je bent nog hartstikke jong, vrijheid is ook best lekker toch?

"Ik heb in m'n leven al een paar relaties gehad, maar die bleken niet te werken en zijn daarom ook voorbij. Ik had die relaties misschien ook omdat ik niet alleen wilde zijn. De laatste keer dat het uitging, besloot ik: nu ga ik leren om wel alleen te zijn. Zelfliefde uitoefenen. Van m'n eigen gezelschap leren genieten."

'Ik kan me zo focussen op die datingapps dat ik mezelf een beetje verlies'

"Maar, zelfliefde blijft een reis. Ik ben nu bijna drie jaar single en te veel op zoek naar liefde. Ik zit op drie datingapps en kan me daar zo op focussen dat ik mezelf een beetje verlies."

Was het in je eentje dan toch niet zo leuk?

"Ik denk dat ik er zo mee bezig ben omdat ik bang ben dat het niet gebeurt, dat ik niet iemand vind. Ik ken veel leuke vrouwen die alleen zijn en wel echt graag een relatie willen. Dat zijn hele leuke vrouwen en soms ook een stukje ouder dan ik. Dat kan mij ook gebeuren en dat vind ik een eng idee.

Lang heb ik gedacht: dat komt vanzelf wel. Maar het wordt steeds minder realistisch. Falen is misschien niet het juiste woord. Maar het voelt niet als een succes: steeds maar proberen en vervolgens gedumpt worden."

Waarom werd je dan gedumpt? Was het iets waar je wat aan kan doen?

"De man waar ik onlangs mee aan het daten was, die was heel leuk. We hadden elkaar ontmoet via Happn. Als ik iemand leuk vind, ga ik te snel fantaseren over een heel leven samen. We hebben niet zo heel lang gedatet, maar zagen elkaar wel vaak. En ik had al een keer brownies voor hem gebakken.

Zijn ex en hij waren uit elkaar gegaan omdat zij verhuisde naar het buitenland. Twee maanden geleden belde ze hem dat ze terugkwam en dat maakte alles heel gecompliceerd ineens. Het is heel goed en netjes dat hij er een punt achter zette met mij. Maar hoe netjes ook, het blijft kut. Het was ook heel hard aan het regenen, herinner ik me. Niet de mooiste dag uit mijn leven."

Deze pandemie is echt een nachtmerrie voor singles

"Het was ook echt via een appje. Niet oké. Ik heb zelfs gehuild op straat en kreeg later ook een appje van een kennis: 'Hey, ik zag je staan, maar durfde je niet te begroeten, want je leek zo verdrietig."

Blijft het verdriet lang hangen?

"De ergste sadness was na een week wel weg. Het is de eerste keer dat ik ben gedumpt en dat gaf ook wel inzichten. Dus zó voelt het als je ergens nog niet klaar mee bent, maar de ander besluit het voor je. Ik vind hem nog steeds leuk, maar hij besloot anders. Dat heb ik anderen vroeger ook aan moeten doen, dus ik ben ergens wel blij dat ik nu weet hoe dat voelt.

Maar ik blijf erbij dat gedumpt worden gewoon kut is. Al is eerlijkheid het allerbelangrijkste, dat heeft hij wel goed gedaan. Er zijn ook genoeg mensen die in relaties blijven omdat ze de ander geen pijn willen doen door het uit te maken, maar daar help je niemand mee. Alleen, als je het dan uitmaakt, doe dat dan niet via een appje. Face-to-face is beter. En verder is het belangrijk de boodschap zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Probeer het niet te vertroebelen omdat je iemand niet wil kwetsen. Als je maar een sprankeltje hoop achterlaat om de ander geen pijn te doen, kan diegene daar heel erg in vastbijten. Dan kwets je de ander uiteindelijk alsnog. Ja, een relatie uitmaken doe je met liefde, maar eerlijk."

Hoe sta je nu in de dating game?

"Ik merk dat ik wel high standards heb gekregen, ik wil graag iets serieus. Misschien ga ik wel samenwonen met de volgende persoon, dan wil je er niet in staan van: we kijken het even aan en zien wel hoe het loopt tussen ons. Dat komt omdat ik vanaf nu echt iets wil opbouwen.

Ik zat op drie datingapps, vooral tijdens corona is dat zo ongeveer de enige manier om mensen te ontmoeten. Deze pandemie is echt een nachtmerrie voor singles. Ook omdat je eigenlijk niemand mag aanraken. Alle maatregelen maken het harder werken om iemand te leren kennen die je leuk vindt. Alsof je niet zo makkelijk meer op je zintuigen kan leunen."

'Ik durf meestal niet zo goed oogcontact te maken'

"En ik ben niet zo goed in heel veel netten tegelijk uitgooien. Als ik iemand ontmoet, moet diegene het ook even zijn voor een tijdje. Dat is misschien ook een beetje judgement van mezelf, dat ik niet thirsty wil zijn. Sommigen daten alleen maar voor seks, maar dat is niet waar ik het nu voor doe. Al die dingen maken het lastig, maar ik blijf het proberen."

Ben je weleens jaloers op mensen die wel snel gelukkig zijn in de liefde?

"Ik heb gelukkig veel vriendinnen die ook single zijn, die proberen dan ook even Tinder om het vervolgens weer te verwijderen. En voor andere mensen lijkt het leven soms easy breezy, die ontmoeten aan de lopende band mensen en hebben als het uitgaat binnen no-time weer een leuke relatie. Ik ben niet jaloers, maar juist deze succesverhalen vallen het meeste op. Daarmee voelt samenzijn of een relatie hebben toch als de maatstaf.

Ik ben überhaupt niet zo goed in flirten, dus ik weet ook niet of ik zonder de coronacrisis wel iemand was tegengekomen."

Waarom vind je dat?

"Ik heb wel een vlotte babbel en ben ook wel grappig. Maar openingszinnen... ho maar. Laatst kwam ik online iemand tegen, die ik al vaker had gezien. Diegene had in z'n profiel iets staan over z'n liefde voor kaas. Omdat ik spastische darmen heb, maakten we daar de vorige keer een grapje over. Nu stuurde ik hem: 'So we meet again, en je eet nog steeds kaas'. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, dan denk ik echt: step up your game Joy.

In het echt vind ik het niet altijd makkelijker. Ik durf meestal niet zo goed oogcontact te maken. En om een blauwtje uit de weg te gaan, probeer ik het dan niet eens. Suf. Zodra ik weet dat iemand mij leuk vindt, durf ik meer. Maar als ik dat niet weet of kan inschatten, ga ik niet zo snel. Op een date kan ik wel flirten, dan weet ik: we zijn hier, dus ik neem aan dat je me wel leuk vindt."

"Mijn moeder kan supergoed sex appeal uitstralen met haar ogen, echt zo'n blik opzetten. Ik kan het alleen als ik een scène moet spelen op het toneel. In het echte leven, nee."

Op het toneel lijkt me juist tien keer zo eng, dan kijken veel meer mensen mee.

"Voor een uitverkochte zaal voel je wel adrenaline, maar dat is gezonde spanning. Als ik een date heb en we gaan woensdag iets drinken of uiteten, dan heb ik de dag ervoor al zenuwdiarree. Zo nerveus. Maar voor de première van Flight 49, waar ik in speel, voel ik me nog helemaal niet zenuwachtig. Toneel is gewoon een bekende plek voor mij, daar voel ik me helemaal thuis. Daten is altijd nieuw, altijd onzeker.

Soms voelt mijn liefdesleven wel als falen, omdat ik wel steeds een poging blijf wagen. En soms word ik daarin teleurgesteld. Maar aan de andere kant weet ik ook dat het goed is om het wel te blijven ontdekken en m'n hart open te stellen voor andere mensen. Ik wil het blijven proberen."

Flight 49 is op 26 september in première gegaan en is de komende tijd te zien bij het Internationaal Theater Amsterdam. Binnenkort zal Joy Delima ook te zien zijn in de voorstelling Romeo en Julia.

Lizzy van Hees