Close

Dromen najagen = initiatief tonen

30 september 2020 05:09 / Inspiratie
M Menig zanger zal ervan dromen: een eigen plaat uitbrengen. Nelleke Kuipers ging nog een stapje verder en deed de hele boel zelf: “Van de productie tot de distributie en promotie.”

“Gegrepen door het persoonlijke berichtje op jullie site, want zo voelde het, mail ik jullie nu. Ik hou namelijk ook van katten, ben ‘best’ ambitieus en tegelijkertijd doodsbang voor de toekomst (want ik ga mijn eigen muziek uitbrengen).”

We krijgen op de redactie onwaarschijnlijk veel mail - vaak van vrouwen die zichzelf ambitieus of kattenliefhebber of beide noemen, maar niet zo vaak van muzikanten die bekennen doodsbang te zijn voor de toekomst. Of we die muziek ook al ergens konden luisteren, wilden we weten, en Nelleke Kuipers (24) stuurde ons prompt een linkje naar haar Soundcloud. Met daarbij een bijzonder verhaal: haar eerste EP is tot stand gekomen in verschillende landen, woonkamers, tijdzones en voor het grootste deel: in isolatie. Daar willen we meer van weten.

Residentie

De liefde voor muziek kwam niet helemaal uit de lucht vallen, vertelt Kuipers. “Ik kom uit een ontzettend muzikaal gezin, zat al vroeg op zang- en toneelles.” Na de middelbare school was het conservatorium van Rotterdam een logische stap. “Ik heb altijd gevoeld dat ik zangeres wilde worden.”

'De eerste week heb ik gedacht: wat doe ik hier?'

Ze studeerde af in de richting Muziektheater en kon aan de slag bij de musical Soldaat van Oranje. Maar het verlangen om zichzelf beter te leren kennen, als zanger en als vrouw, bleef en in januari vertrok ze naar Canada voor een residentie bij het Banff Centre for Arts and Creativity. “Het is een tamelijk zware selectie, maar ik ben blij dat ik er doorheen ben gekomen. Ik wilde mezelf de kans geven om echt mijn eigen stijl te ontwikkelen en de ruimte nemen om liedjes te schrijven.”

En dat kon daar, midden in de bergen, met twintig andere muzikanten van over de hele wereld. Dat was overigens niet meteen leuk. “De eerste week heb ik gedacht: wat doe ik hier? Van mijn mede-residenten waren er veel al heel succesvol, mensen die werkten als concertpianist of al een paar albums hadden uitgebracht. Ik voelde me geïntimideerd. Maar zo uit je comfort zone gaan is ook wel goed natuurlijk, en iedereen was heel aardig en supportive. We hebben vijf weken lang samen muziek gemaakt, door de natuur gewandeld, gepraat. Ik had een eigen hutje met een vleugel en een studiootje, maar er zijn ook allerlei plekken waar iedereen samenkomt. Echt een creatieve broedplaats.”

Thuiswerken

Naar huis gaan - het kon coronatechnisch nog net - was lastig: nu moest ze weer alles zelf gaan doen. Maar ze stond thuis niet met lege handen op de stoep. “Al in de eerste week had ik het idee voor wat uiteindelijk Noah (songs of life and circles) is geworden, mijn EP. Ik wist dat ik iets circulairs wilde maken en dat is gelukt, de laatste track gaat weer over in de eerste, en het is een eclectisch geheel geworden.”

Dat had ook te maken met de omstandigheden. “De eerste twee tracks heb ik daar al opgenomen, met een gitarist uit New York, een violist en een pianist uit Melbourne en een Argentijnse sounddesigner. Eenmaal thuis wilde ik graag met hen en andere vrienden uit Banff verder werken, maar reizen was al heel snel niet meer mogelijk. Ik kon hier in Nederland ook niet de studio in. En dus heeft iedereen vanuit huis gewerkt, over de hele wereld, we hebben er het basisprincipe van gemaakt.” In haar eigen studio thuis zette Kuipers alles in elkaar, maar moest daar wel veel voor bijleren. “Ik heb heel veel hulp gehad hoor, hier uit Nederland en van mijn connecties uit Banff. Het is echt een vriendenproject geworden.”

'Nederig zijn is goed, maar van bescheidenheid kun je te veel hebben'

Is dat dan een kostbaar proces, zelf een plaat maken? “Best ja. En er komt vooral ontzettend veel bij kijken. Zo ben ik als producent ook financieel eindverantwoordelijk en moet ik de Sena en Buma/Stemra rechten regelen. En bijvoorbeeld marketing en distributie, heb ik ook allemaal zelf geregeld, samen met mijn zus, die een enorme steun is. We hebben een spreadsheet gemaakt waarop we bijhouden wat we naar wie gestuurd hebben, bij welke media mijn muziek past, wie we daar kunnen aanschrijven. Je moet heel veel initiatief tonen om beluisterd te worden, dat gebeurt echt niet zomaar. En nee’s horen erbij, die moet je accepteren.”

Creatieve reis

Zelf alle petten dragen geeft voldoening, maar Kuipers werkt toch liever samen in een team, want “daar draait muziek ook om, het samen maken. Ik vind nu uit waar mijn talenten liggen en wat ik echt niet kan en ga dan op zoek naar mensen aan wie ik die taken kan uitbesteden. Er komt zoveel bij kijken, van het produceren van de muziek tot het aanjagen op social media en alles daartussen.”

Voor wie ook zo’n creatieve reis wil aangaan heeft ze nog wel een paar tips. “In de eerste plaats: leg jezelf geen grenzen op. Accepteer alles wat er tot je komt en schiet niet direct iets af. Als je jezelf steeds bekritiseert, werkt het niet: alle ideeën zijn welkom. Wie de kans heeft een creatieve opleiding te volgen, raad ik aan dat te doen, dat geeft houvast. En blijf nieuwe mensen ontmoeten om je werk mee te delen. Daarbij geldt: nederig blijven is goed, maar een teveel aan bescheidenheid kan je in de weg zitten. Je moet wel durven te vragen, jezelf in de kijker spelen.” En dat laatste is in ieder geval met dit interview goed geslaagd.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER