Close

Lekker boeiend

02 oktober 2020 10:10 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiend magazine: FD Persoonlijk

Het weekend begint pas echt als je een krant openslaat. Doordeweeks leest Eva zich grotendeels digitaal suf – kranten lezen is part of the job, en dat vindt ze een groot voorrecht – maar op zaterdag gaat er niets boven het papieren FD, mét het weekendmagazine FD Persoonlijk. Ze heeft er speciaal een abonnement op de papieren krant voor aangehouden. Eva: “Veel rubrieken in het tijdschrift vind ik leuk; zo krijg ik altijd een beetje heimwee van ‘Huis te koop’ waarin mensen vertellen hoe ze hun huis ooit kochten en er weg willen nu alle kinderen het huis uit zijn. Maar mijn aller-favorietste rubriek is ‘Onder ons’, waarin twee mensen met een onderlinge verhouding worden geportretteerd. Broers, zussen, vriendinnen, partners, wat dan ook. Eén van hen is bekend, maar juist de minder bekende komt aan het woord. Zo vertelde de zoon van Frits Spits over zijn vader en opvoeding, en komt het mooie interview met de broer van schrijver Maartje Wortel meteen weer bij me op.

Alles aan deze rubriek vind ik leuk. Het is persoonlijk, het is gedetailleerd, de zwart-witfotografie is prachtig en je leert die bekende mensen op een heel andere manier kennen, omdat je ze bekijkt door de ogen van een naaste. Ik lees soms zoveel over bekende mensen dat ik denk alles wel gelezen te hebben, maar deze interviews werpen altijd weer een nieuwe blik op iemand. Bijna iedereen vind ik na het lezen wat liever. De interviews zijn heel open, zonder voorbehoud. Ik ben er helemaal dol op.”

Boeiend muziekstuk: Canto Ostinato

Sommige nummers weten zo te boeien en ontroeren dat je ernaar kunt blijven luisteren. Dat hebben veel mensen met Canto Ostinato, een drie uur durend stuk dat de Nederlandse componist Simeon ten Holt in de seventies schreef voor vier vleugels. Volgens velen een magisch stuk: zo vertelde een vrouw in de documentaire Over Canto dat ze haar kind had gebaard onder begeleiding van deze klanken. In diezelfde docu showt een man trots zijn tattoo van de partituur op zijn arm en verklaart ook Halina Reijn de liefde aan ‘de Canto’.

Redacteur Kim van der Meulen is ook fan. “Toen ik afstudeerde, in een tijd ver voordat Spotify kant-en-klare lijstjes studeermuziek aanbood, kwam Canto Ostinato een keer in mijn YouTube-suggesties voorbij. Ik was meteen betoverd door die mysterieuze melodie, die eindeloos herhaald lijkt te worden, maar door een verschuivend ritme steeds nét weer een tikkie anders is. Ik heb mijn halve masterscriptie erop geschreven, en zet het nog steeds weleens aan als ik me wil focussen. Een live-uitvoering staat nog altijd op mijn muziekverlanglijstje. Op 11 oktober in TivoliVredenburg bijvoorbeeld, of volgend jaar tijdens een ligconcert in de Koepelgevangenis in Breda.”

Deze uitvoering is van Sandra en Jeroen van Veen, specialisten in de Canto Ostinato, samen met Jeroen Riemsdijk en Tamara Rumiantsev.

Lekker haarspul: Color Wow

Zit je in thuisquarantaine, heb je je handen vol aan je gezin of werk je 12 uur per dag (Eva kan erover meepraten) en heb je geen idéé wanneer je naar de kapper zou moeten om je uitgroei te laten bijwerken, ook al weet je dat je daarna beter in je vel zou zitten? Doe het dan gewoon lekker zelf. Eva is fan van Root Cover Up van Color Wow. “Als mijn haar eindelijk gedaan is, denk ik: dat had ik veel eerder moeten doen! De zon schijnt weer! Mijn leven is goed! Als ik dat gevoel wil hebben, maar geen tijd heb, is dit de ultieme oplossing.

Het is een poeder dat je met een dikke en dunne kwast aanbrengt om je highlights bij te tekenen. Studiolampen zijn eigenlijk een nog snellere quick fix, want die zijn zo fel dat je niks meer van je uitgroei ziet. Maar in alle andere situaties lost dit poeder je kapperszorgen op als de nood aan de man is. Het is duur, ruim dertig euro, maar het gaat lang mee: het doosje dat ik gebruik is inmiddels helemaal afgeragd omdat ik ’m al twee jaar heb. Hoe de andere kleuren zijn weet ik niet, maar de blonde variant is uitmuntend.”

LEES MEER OVER