Close

Shiny new sex toys: ‘Je wil vrouwen niet aanleren dat pijnlijke seks erbij hoort’

04 oktober 2020 10:10 / gezondheid
Inge Keltjens & Nienke Helder (Sexual Healing) en de spiegel
Inge Keltjens & Nienke Helder (Sexual Healing) en de spiegel
V Voor heel veel vrouwen is seks eigenlijk helemaal niet zo leuk, maar de behandeling laat wat te wensen over. Ontwerper Nienke Helder weet dat uit eigen ervaring en maakte vier objecten om vrouwen te helpen plezier in seks terug te vinden.

Pijn tijdens het vrijen, niet vochtig worden, geen orgasme kunnen krijgen, angst voor of afkeer van seks: er zijn tal van seksuele problemen waar vrouwen mee dealen. Volgens Rutgers heeft 63 procent van de Nederlandse vrouwen in haar leven ten minste één seksueel probleem gehad. En 35 procent van de vrouwen maakt dit vaker mee. In werkelijkheid ligt dat getal waarschijnlijk nog hoger, zegt ontwerper Nienke Helder die er zelf mee te maken had. "Er zijn genoeg vrouwen die er niets over durven zeggen of die denken dat pijn tijdens penetratie normaal is en erbij hoort."

Verkrampte bekkenbodem

Zelf had de ontwerper jarenlang last van vaginisme, waarbij haar bekkenbodemspier zo verkrampte dat penetratie veel pijn deed of niet mogelijk was. Sommige vrouwen met soortgelijke klachten kunnen ook geen tampon of vinger inbrengen bij zichzelf. Als je vaginisme hebt, is de kans groot dat je van een gynaecoloog wordt doorgestuurd naar een seksuoloog en bekkenbodemtherapeut. "Die behandeling is behoorlijk klinisch", zegt Helder. "Vaak wordt er gewerkt met pelottes, dat zijn een soort plastic dildo's in verschillende maten."

'We moeten meer focussen op hoe we seks prettiger kunnen maken voor vrouwen'

Bij elke behandelaar moet je eigenlijk steeds weer het meest intieme stuk van je lichaam laten zien of bespreken. "Op die manier word je geconfronteerd met wat er niet werkt", zegt Helder. "Volgens mij moeten we veel meer focussen op de manier waarop we seks prettiger kunnen maken voor vrouwen." En dat is precies wat zij, samen met haar businesspartner Inge Keltjens, wil bereiken met de producten van Sexual Healing.

Focus op seksueel plezier

Voor haar afstudeeropdracht aan de Design Academy besloot Helder haar eigen ervaring te gebruiken om vier objecten te ontwerpen die je thuis kan gebruiken. Alleen of met een partner. "Ik heb onderzoek gedaan naar de ervaring en behoefte van vrouwen en ook om de tafel gezeten met seksuologen, bekkenbodemtherapeuten en gynaecologen. En uit die gesprekken zijn de ontwerpen voor Sexual Healing ontstaan." Want je kan wel iets naar binnen willen brengen, maar de vraag is hoeveel zin dat heeft als je niet ontspannen bent op dat moment. "We vergeten vaak dat seks om meer draait dan alleen penetratie, en penetratie zelf gaat ook over meer dan alleen het fysieke aspect van die bekkenbodemspier die meewerkt of niet."

De vier producten van Sexual Healing
De vier producten van Sexual Healing

Zo is er een object wat je op je buik kan leggen om je ademhaling – en dus je ontspanning – te meten als je alleen of met iemand in bed ligt. Een kwast met lange haren die je kan gebruiken om jezelf of de ander te strelen, een object om de spanning in je bekkenbodem te meten én een spiegeltje om naar je vulva te kijken. Die laatste komt nu als eerste op de markt.

Vulva onder de loep

Een speciaal spiegeltje voor je vulva? Jazeker. "Veel vrouwen kijken daar nauwelijks of nooit naar," zegt Helder, "en dat is zonde, want het is goed voor je zelfbeeld om dat wel te doen." Toen ze zich er zelf aan wilde wagen een paar jaar geleden, ontdekte de ontwerper dat de meeste spiegels niet geschikt zijn om jezelf 'van onderen' te bekijken. Met een handspiegeltje is je arm niet lang genoeg en die krijg je vaak niet in de juiste hoek om alles goed te zien. "Deze spiegel is zo ontworpen dat je hem vast kan houden aan de steel, maar ook neer kan zetten, op bed bijvoorbeeld. Zo kan je er rustig voor gaan zitten en de tijd nemen om jezelf eens goed te bekijken." En je kunt 'm zelfs in het donker gebruiken.

'We willen vrouwen toch niet aanleren dat pijnlijke seks part of the deal is'

Helder en Keltjens zijn ook alweer druk bezig met het volgende product dat op de markt komt. "Dat wordt de brush", vertelt Keltjens. Hiermee kunnen vrouwen er (opnieuw) aan wennen om aangeraakt te worden en zo ontdekken welke aanraking prettig voelt of niet, bijvoorbeeld na een vervelende seksuele ervaring of trauma. "En als je zou willen kun je deze bijvoorbeeld ook als zweepje gebruiken", vult Helder aan. Want niet iedereen heeft behoefte aan een zachte aanpak.

Een bredere benadering van seksualiteit

De ondernemers maken het mogelijk om je seksualiteit te ontdekken en ontwikkelen búíten de klinische omgeving van een behandelkamer, maar eigenlijk verdient de hele aanpak van seksuele problematiek een make-over. "Het ontbreekt vaak aan een psychosomatische aanpak", stelt Helder. "Seksuele problemen worden te vaak benaderd vanuit een lichamelijke invalshoek óf psychologische. Maar in de praktijk ligt de oorzaak vaak op het snijvlak tussen die twee."

Helder: "In mijn geval was de oorzaak een combinatie van een vervelende medische ervaring en een vervelende seksuele ervaring, pas toen ik de prestatiedruk en verwachtingen los kon laten, ging het veel beter." Het gaat dan ook niet alleen om die spier die niet meewerkt. Je moet als mens zelf de ruimte krijgen om te ontdekken wat seks voor jou leuk, lekker en veilig maakt. "Ik hoop dat steeds meer behandelaars plezier zullen integreren in hun methode. We moeten niet vergeten dat plezier ook een belangrijk onderdeel is van seksuele gezondheid."

Sexual Healing moet een centrale rol gaan spelen binnen vrouwelijke seksualiteit, die raakt aan gezondheid, femtech en seksspeeltjes. Keltjens: "Er zijn nog genoeg taboes te doorbreken en ik hoop dat wij een belangrijke rol daarin kunnen spelen. Als mijn moeder aan vrienden vertelt wat ik voor werk doe, zijn de reacties vaak nog een beetje kort door de bocht. Mensen begrijpen niet meteen waarom dit belangrijk is of er zo open over gesproken moet worden." Maar door er geheimzinnig of ongemakkelijk over te blijven doen, wordt de drempel alleen maar hoger om hulp te zoeken. "En dat is zeker zonde als je kijkt naar jonge vrouwen", zegt ze. Zelfs bij vrouwen tussen de 18 en 24 jaar kampt 21 procent met ten minste één seksueel probleem. "Die willen we toch niet aanleren dat slechte of pijnlijke seks gewoon part of the deal is."

Er valt nog veel winst te behalen, maar Sexual Healing is klaar voor de strijd – bewapend met een paar hele bijzondere objecten. Voor meer informatie over de missie van het bedrijf en de producten kan je een kijkje nemen op de website.

Lizzy van Hees