Close

(Kinder)boekentip op dierendag: Het verhaal van Dirk en Dennie

04 oktober 2020 02:10 / Dierendag
De samensmelting: het verhaal van Dirk & Dennie
De samensmelting: het verhaal van Dirk & Dennie
M Met een legio fans, eigen Instagramaccount én een Best Social Award op zak, kon een boekcontract natuurlijk niet uitblijven: de immens populaire Dirk en Dennie zijn vereeuwigd in een prentenboek. Geniet op deze dierendag van het bijzondere verhaal van 'De samensmelting', inclusief poepstempels en liquid snacks.

Maar liefst 40.000 mensen zaten twee jaar geleden op het puntje van hun stoel bij de samensmelting van Dirk en Dennie. Baasje Lize Korpershoek had namelijk besloten dat zij en Dirk een huisgenoot erbij kregen in de vorm van noodpoes Dennie. Maar twee katten bij elkaar zetten, dat gaat niet zomaar. Het is een levensverandering van grote proporties, waar behoorlijk wat geduld bij komt kijken.

Geduld heeft Korpershoek gelukkig, want dat kwam ook goed van pas toen ze bedacht om een prentenboek te maken. Ze maakte alle tekeningen zelf, maar besloot halverwege het proces dat ze toch niet helemaal tevreden was - en dus moest alles opnieuw. Het heeft misschien de nodige kopzorgen opgeleverd, maar het resultaat mag er zijn. En deze week, de Kinderboekenweek, kwam De samensmelting: het verhaal van Dirk & Dennie dan eindelijk uit.

Plezier voor iedereen

Volgens Korpershoek is het boek leuk voor vrijwel alle leeftijden. "Ik hoop dat jongere kinderen zullen genieten van het verhaal en steeds nieuwe dingen ontdekken in de tekeningen. Ik heb zoveel details toegevoegd, die pik je er niet allemaal in één keer uit", zegt ze. "En de wat oudere kinderen zullen het boek misschien gebruiken om na te tekenen."

Zelf is ze ook al haar hele leven gek van tekenen: "Als kind was ik altijd al aan het tekenen en knutselen. Op een gegeven moment heb ik het een hele tijd niet meer gedaan, maar vanaf mijn 23ste heb ik het toch weer opgepakt." Sindsdien tekent Korpershoek steevast iedere dag. "Dat is een van de leukste dingen geweest om te ontdekken: als je iets iedere dag oefent en er maar genoeg uren in stopt, dan word je er uiteindelijk goed in. Daar ben ik stiekem best trots op."

'Onzekerheid maakt het vaak moeilijk om met veranderingen om te gaan'

Moraal van het verhaal

Wie het leven van de katten op social media volgt, zal veel herkennen in het prentenboek. "De poepstempels komen er zelfs in voor", zegt Korpershoek, "maar de samensmelting tussen Dirk en Dennie staat centraal." Die had namelijk nogal wat voeten in de aarde omdat Schotse vouwoorkat Dirk al zo lang alleen met zijn beste vriendin samenwoonde. Toen Dennie daar op een dag bij kwam, werd hij gek van onzekerheid en jaloezie, want hij moest opeens alle aandacht delen met een ander.

Korpershoek: "In het boek is 'Staart' degene die Dirk zo ontzettend onzeker maakt. Die fluistert de hele tijd allerlei onaardige dingen over Dennie." Staart lijkt verdacht veel op het kritische en onzekere stemmetje dat we allemaal weleens horen. "Die onzekerheid maakt het vaak extra moeilijk om met veranderingen om te gaan. Zoals een nieuwe huisgenoot in ons geval."

Het verhaal leent zich daarom ook goed als metafoor voor het echte leven. "Ik kan me voorstellen dat je het verhaal van Dirk en Dennie kan gebruiken om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Maar het kan ook helpen bij samengestelde gezinnen of een nieuw kindje in de klas. Eigenlijk bij alle situaties die gepaard gaan met een grote verandering."

Dat Dirk en Dennie nu beste vrienden zijn, is misschien lichtelijk overdreven. "Maar ze tolereren elkaar wel en we zijn nu toch wel een gelukkig gezin met z'n drieën." Zo is alles weer pais en vree in huize Korpershoek, een heerlijke gedachte om mee af te sluiten op deze dierendag. Wat Dirk en Dennie op 4 oktober doen? Die kunnen vast en zeker rekenen op een liquid snack.

We zitten midden in de Kinderboekenweek 2020, met als thema 'En toen?', waarbij de geschiedenis centraal staat. Nog tot 11 oktober krijgt iedereen die een kinderboek koopt er gratis het Kinderboekenweekgeschenk bij: De diamant van Banjarmasin van Arend van Dam. Wil je meer Dirk & Dennie? Volg dan het Instagram-account van Lize Korpershoek voor allerlei leuke acties!

Lizzy van Hees