Close

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet: de leukste natuurboeken

11 oktober 2020 09:10 / Inspiratie
H Herfstvakantie in coronatijden saai? Niet als je lekker naar buiten gaat! Gewapend met extra kennis uit deze heerlijke boeken, valt je nog meer op hoeveel moois en bijzonders er eigenlijk te vinden is.

Waar gaan we op avontuur?

Hanne Tersmette, de hipste boswachter van Nederland, behandelt in haar boek #GAAN 15 prachtige natuurgebieden in Nederland die je niet mag missen. Ze vertelt enthousiast wat ze er zo bijzonder vindt en wat je er allemaal kunt ontdekken. Bij elk gebied geeft ze hotspots, van wandelroutes tot musea. Ook krijg je leuke tips, bijvoorbeeld hoe je otters, dassen en zelfs reptielen kunt spotten.

Wat gaan we ontdekken?

Voor wie de natuur beter wil leren kennen, zijn er een heleboel informatieve gidsen. Makkelijk voor in je tas (want klein) is de ANWB Natuurgids (Volker Dierschke) boordevol informatie over dieren, planten en schimmels. Ook in De Dieren- en plantengids voor onderweg (Wilhelm Eisenreich) staat heel veel informatie: meer dan 800 dieren en planten worden erin beschreven. In De grote paddestoelengids (Ewald Gerhardt) vind je maar liefst 1000 soorten paddestoelen, met daarin alles vermeld over de kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid. Voor wie durft natuurlijk, want op eigen houtje zelf paddestoelen plukken en eten blijft een riskante onderneming...

Wie gaan er met ons mee? 

Je eigen gezelschap is bij een wandeling al fijn genoeg: een mooi moment voor reflectie, want elke stap die jij zet, zetten je gedachten ook. Met je geliefde of een goede vriendin praat het onderweg net wat lekkerder. En als je de kinders meeneemt, geniet je extra van hun plezier. Zij krijgen hun eigen boeken, die perfect aansluiten bij hun belevingswereld. Zo is er de kakelverse Vogelgids voor kids (Marc Duquet), een kleurrijke gids vol heldere informatie over vogels: van veer tot verrekijker, alles komt aan bod. Kinderen leren hoe vogels in elkaar zitten, waar je ze kunt spotten én hoe je ze kunt lokken.

Voor kleine ontdekkingsreizigers die het leuk vinden om naar schatten te zoeken, blijft  Handboek voor wildplukkertjes (Erica Bakker, Ellen van den Broek) geweldig. In dit prachtig vormgegeven boek lees je wat er het hele jaar door te plukken valt én wat je daarmee kunt maken, zoals hoestsiroop, gepofte tamme kastanjes en beukennootsnoepjes. Met het Roots Natuur Doe-Boek kunnen de kinderen zelf aan de slag met tekenen, kleuren, raden en ontdekken. Zijn ze voorlopig even onder de pannen.

Voor de open haard

Wil je liever voor de open haard blijven hangen in je luie stoel, dan ga je toch gewoon op reis in boeken? In dat geval raden we je de hysterisch leuke roman Camino (Graeme Simsion & Anne Buist) aan, van de auteur van de bestseller Het Rosie Project. Minstens net zo grappig is zijn verslag van zijn tocht van Cluny naar Santiago de Compostela, waarbij de leukste paradijsvogels de revue… eh route passeren.

Altijd al willen weten hoe het is om, slechts voorzien van een rugzak, te leven in de ruige natuur? Lees dan het boek van de Nederlandse Miriam Lancewood Mijn leven in de wildernis en het spiksplinternieuwe vervolg Liefde in de Wildernis. Samen met haar geliefde Peter besloot ze een aantal jaar geleden al haar bezittingen weg te doen. Sindsdien leven ze in de Nieuw-Zeelandse natuur. Fascinerend!

Mocht je dol zijn op een tranentrekkers, pak er dan de klassieker De wildernis in bij (Jon Krakauer), over het waargebeurde verhaal van de 24-jarige Chris die de materialistische wereld verruilt voor de ruige natuur in Alaska - en dat niet overleeft. Ook prachtig verfilmd.

Franke van Hoeven

LEES MEER OVER