Close

Lekker boeiend

09 oktober 2020 12:10 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekkere herfstbezigheid: Halloweenpompoenen maken

Het kweken van een zo groot mogelijke pompoen lijkt in de VS een heuse sport (kijk vooral even naar deze exemplaren in koetsformaat) en dat komt goed van pas tijdens Halloween. Eva kreeg het pumpkin carven van huis uit mee en geeft die traditie nu door aan haar zoon. “Ik groeide op in Amerika, waar je als kind enorm uitkijkt naar Halloween. Vanaf de buitenwijk in Washington waar we woonden, reed je in drie kwartier naar het platteland van Virginia, waar je op eindeloze boerderijen pompoenen zo van de steel kon plukken. In mijn herinnering waren dat exemplaren van wel zevenhonderd kilo. Thuis sneden we er dan ogen en een mond uit, een hele belevenis. Op mijn elfde verhuisde ik naar Nederland – op de avond voor Halloween. Een dubbel trauma in mijn rijkeluisleventje: ik ging naar een land waar ik de taal niet sprak en zou dit ook nog eens missen. Halloween heb ik onthouden als het allergaafste wat er is.

Nu mijn kind 2 is, wil ik de leuke elementen ervan bij hem introduceren. Het griezelen, maar ook het pumpkin carven. Afgelopen weekend heb ik een paar kleine pompoentjes gekocht en een lantaarn met een kaars die erin kan. Die steken we straks aan en dan vertellen we over de herfst, waarom de blaadjes naar beneden vallen. Maar eerst het hoogtepunt: een gezicht maken in die pompoen. Toen ik op internet zocht naar de ultieme manier om dat te doen, stuitte ik op tips van Good Housekeeping. Als je de pompoen uitgesneden hebt, moet je vaseline op de randen smeren zodat ze niet uitdrogen. En als ie dat toch dreigt te doen, moet je ’m met zijn gezicht naar beneden acht uur laten wellen in een bak water, dan is ie weer refreshed. Een soort pumpkin spa.

Als je in het deksel een beetje kaneel doet voordat je ’m dichtdoet en dan de kaars aansteekt gaat ie geuren naar pumpkin pie. O ja, het slijmerige pompoenzaad kun je er met een lepel uithalen en door de mond van de pompoen naar buiten laten komen, dan is het net of ie gekotst heeft. Een leuke, coronaproof bezigheid om te doen met kinderen – en als 42-jarige kijk ik er nu ook al naar uit om dit te doen.”

Lekker YouTubekanaal: Tiny Kitchen

Als je overweldigd wordt door alles wat er in de wereld gebeurt, even geen coronanieuws meer aankunt en behoefte hebt aan een gevoel van houvast, is het YouTubekanaal Tiny Kitchen je veilige haven. Eva wordt er spontaan zen van wanneer ze om vier uur ’s nachts haar nieuwsfeeds voor de zesduizendste keer heeft gecheckt en haar bloeddruk 320 over 200 is.

Eva: “De weg terugvinden op zo’n moment zit ’m in kleine dingen. Letterlijk, want Tiny Kitchen is een miniatuurkeuken waar minigerechten worden gemaakt met alles wat mini is. Ze koken op een theelichtje en maken bijvoorbeeld spaghetti and meatballs met gehaktballen van 2 millimeter. Ik word er echt krankzinnig van: de schattigheid van die kleine dingen! Er is geen tekst, je ziet alleen hoe alle handelingen worden verricht en hoort steeds hetzelfde muziekje – dat ik heel zacht zet, zodat mijn man niet wakker wordt. Die muziek heeft inmiddels een Pavloveffect op mij: ik hoef het maar te horen en ik kalmeer. Ik zit elke avond met mijn neus bovenop het nieuws en zie dat zelfs de meest deskundige, intelligente, geleerde mensen die bij mij aan tafel aanschuiven geen antwoord hebben op wat er nu gebeurt. Als dat me middenin de nacht allemaal te veel wordt, geven die miniatuurhandelingen in een niet-bestaande miniatuurwereld me wat voldoening. Een klein beetje troost op de vierkante millimeter.”

Boeiende website: Magnum Photos

Wereldgebeurtenissen, wereldleiders, filmsterren, misstanden en straatbeelden: de fotografen van het wereldberoemde fotocollectief Magnum hebben een stempel gedrukt op documentaire- en journalistieke fotografie. Toen de club in 1947 werd opgericht, moesten de foto’s vooral nieuws vastleggen, maar inmiddels maken de ruim zestig fotografen die nu bij het collectief zijn aangesloten (en daar gaat een strenge toelatingsprocedure aan vooraf) ook ander werk – als het maar aanzet tot nadenken.

Op de website kun je je eigen favorieten kopen, wat redacteur Kim van der Meulen onlangs deed. Kim: “Mijn huis hangt al ramvol met van alles en nog wat, maar voor deze supermooie prints van Magnum heb ik een muurtje vrijgemaakt. Veel foto’s zijn iconisch – omdat ze in het collectieve geheugen gegrift staan, zoals The Tank Man, of omdat ze de hele popcultuur van een bepaalde tijd in één foto vatten, zoals op deze foto met Andy Warhol. Kleine prints kosten algauw een paar honderd dollar, maar soms zijn er acties waarbij je prints rondom een bepaald thema voor honderd dollar kunt kopen en waarbij de helft van de opbrengst ook nog eens naar een goed doel gaat. Een site om in de gaten te houden dus.”

LEES MEER OVER