Close

Hier leer je alles over de Amerikaanse verkiezingen

12 oktober 2020 03:10 / Verkiezingen VS
D De Amerikaanse verkiezingen staan voor de deur: op 3 november is de officiële verkiezingsavond. Wij Nederlands trekken natuurlijk niet zelf naar de stembus, maar ook voor ons is de uitkomst belangrijk. Daarom hebben wij wat goede manieren om jezelf te informeren op een rijtje gezet.

Hebben de peilingen gelijk en wordt in januari president Biden beëdigd? Of levert Trump net zo'n stunt als in 2016 en plakt hij nog vier jaar aan zijn presidentschap vast? En wanneer is de uitslag eigenlijk bekend – niet op 4 november waarschijnlijk: dan moeten de stemmen per post nog worden geteld. En dan is het nog de vraag of team Trump die überhaupt als rechtsgeldig willen accepteren. Om nog maar te zwijgen van wat de uitkomst zal beteken voor het land, en voor de rest van de wereld.

De Amerikaanse verkiezingen vertellen ons niet alleen veel over Amerika, maar ook over de werking van een democratie, over menselijk gedrag, over internationale betrekkingen – en ze hebben zo op afstand ook best een hoge entertainmentwaarde. Laten we het erop houden dat het boeiende maanden worden. En die kun je net wat beter volgen als je goed op de hoogte bent. Kun je de krant voor lezen natuurlijk, maar voor wie meer wil zijn dit leuke artikelen, podcasts en bijeenkomsten:

1. Voor dummies

De eerste optie is voor wie van vooraf aan moet beginnen. Natuurlijk hebben wij op de middelbare school allemaal geleerd hoe de Amerikaanse verkiezingen in elkaar steken, maar er is wel meer wat we daar geleerd hebben dat niemand weer weet, zoals het periodieke stelstel of de Duitse naamvallen. Het is dus helemaal niet gênant als jij jouw geheugen even moet opfrissen, en daar is dit handige filmpje van RTL nieuws perfect voor: 

2. Voor live-lovers

Wie liever alle inside information live tot zich neemt, kan terecht bij De Rode Hoed. Morgen, dinsdag 13 oktober, wordt daar het derde deel van de serie AMERIKA 2020 gehouden, waar insiders zoals Michiel Vos - die ook columns op ons platform schrijft - en Casper Thomas hun visie op de verkiezingen presenteren. Krijgt Trump er nog vier jaar bij, of moet hij zijn biezen pakken? Het fysieke event is helaas uitverkocht, maar op ticketswap kun je nog je geluk beproeven. En blijf je sowieso liever thuis - niet geheel ondenkbaar in deze tijden - kun je de avond gelukkig ook volgen via Facebook of YouTube.

3. Voor wie diepgang zoekt

Wil je meer weten dan je op het nieuws hoort? Dan is de podcast Left, Right & Center van KCRW Weekly een goed startpunt. Deze podcast heeft een insteek waar de presidentiële kandidaten zelf nog wel wat van zouden kunnen leren: de makers willen graag provoceren, maar wel op een geciviliseerde manier. Om dat te bereiken laten ze een links en een rechts panel op rustige toon discussiëren over de laatste gebeurtenissen omtrent de Amerikaanse verkiezingen. Perfect voor wie graag goed geïnformeerd wordt, maar niet altijd zin heeft in het verbale geweld van 'Slow Joe' en 'President Tweety', zoals de twee kandidaten elkaar nog weleens noemen. 

Mocht je nou graag naar podcasts over de Amerikaanse verkiezingen luisteren, maar weet je niet zo goed welke bij je past, kijk dan eens naar dit lijstje van Time. In dit overzichtelijke rijtje staat bij elke podcast voor wie hij precies interessant is; Pod is a woman is bijvoorbeeld perfect voor wie graag wil horen wat vrouwen belangrijk vinden tijdens deze verkiezingen. Luisteren dus! 

Luister je liever in het Nederlands, dan is Bestemming Witte Huis, de podcast van RTL-correspondent Erik Mouthaan en VS-verslaggever Ruben Leter, een leuke. Samen scheppen ze orde in de puinhopen. En voor wie liever leest dan luistert, raden wij van harte de zeer inzichtelijke nieuwsbrief van NOS-correspondent Arjen van der Horst aan: de Trump Weekly. Aanmelden is simpel, en daarna krijg jij de brief trouw elke week in je mailbox.

4. Voor de lolbroeken

Natuurlijk zijn de Amerikaanse verkiezingen een serieuze aangelegenheid. Voor veel mensen staat er een hele hoop op het spel, al helemaal met de coronacrisis in het achterhoofd. Toch kan humor een hele andere invalshoek brengen, vinden Amerika-kenners Maarten Kolsloot en Victor Vlam die samen in 2019 het boek Donald Trump is niet gek uitbrachten. Daarom leggen zij in samenwerking met Universiteit Twente op 3 november op geheel eigen wijze uit hoe het Amerikaanse verkiezingssysteem werkt. Naast serieuze gesprekken is er ook ruimte voor de chaos, intriges en obscure kandidaten met schimmige campagnetrucs. Alles met een flinke dosis humor. Lijkt ons een reisje naar Enschede helemaal waard, dus koop hier je kaartjes.

5. Voor wie dolgraag zou willen stemmen

Er zijn er vast bij die het jammer vinden dat ze geen enkele vinger in de pap hebben, want de impact van deze verkiezingen reikt tot ver buiten Amerika. Maar op wie zou iedereen die niet in Amerika woont dan stemmen? Om dat te achterhalen heeft het Museum of Public Relations onder leiding van Richard Lui een online debat georganiseerd: If the world could vote. Je kunt je hier registreren. Zo kun jij op 15 oktober dit interessante debat volgen, waar afgezanten uit alle hoeken en windstreken elkaar proberen te overtuigen van hun eigen gelijk.

Frederique Rote