Close

Lekker boeiend

16 oktober 2020 08:10 / Tips van de redactie
Bill Murray en Rashida Jones in On the rocks
Bill Murray en Rashida Jones in On the rocks
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende app: Motivation

Zelfhulpboeken staan vaak boordevol tegelspreuken en andere wijsheden. Zoals: If you’re serious about changing your life, you’ll find a way. If you’re not, you’ll find an excuse. Dat kan net even de schop onder je kont zijn die je nodig had. Als redacteur Lizzy van Hees geen tijd of zin heeft om de boekenkast in te duiken, haalt ze haar quick fix uit de app Motivation. Lizzy: “Deze app staat vol quotes van oude filosofen, grote schrijvers, acteurs en anonieme wijsgeren. Je kunt een rustgevende of feestelijke achtergrondfoto kiezen, inclusief bijpassend lettertype, en je kunt notificaties krijgen als er een nieuwe quote voor je klaarstaat. Ik krijg er twee op een dag, ’s ochtends en ’s avonds.

Ik kreeg deze app getipt van mijn beste vriendin en we merken allebei dat-ie een feilloos gevoel voor timing heeft. Als ik een melding krijg, lijkt die nieuwe quote vaak exact wat ik op dat moment moet horen. Een schot in de roos, en stof tot nadenken. Je kunt de tekst ook opslaan als afbeelding zodat je ’m bijvoorbeeld kunt instellen als achtergrond op je telefoon. Zo blijven die wijze woorden van anderen een geheugensteuntje om te blijven sparen voor die wereldreis waar je van droomt, of een zure werkweek te overleven. De app is in principe gratis, al moet je dan wel een advertentie hier en daar voor lief nemen. Als je het de moeite waard vindt, kun je ook een premium account afsluiten voor €19,99 per jaar.” Download de app hier (iOS en Android).

Lekkere film: On the Rocks

Met een beperkt aantal zitplaatsen moet je er tegenwoordig snel bij zijn als je een avondje naar de bioscoop wilt – zeker als je ook nog eens een populaire nieuwe film als On the Rocks wil zien. Maar dan heb je ook wat, vindt redacteur Kim van der Meulen. Een film met de eeuwig onderkoelde humor van Bill Murray, die zich afspeelt in pre-lockdown New York, geregisseerd door de geweldige Sofia Coppola. “Je vader om advies vragen als je vermoedt dat je vent vreemdgaat is misschien al niet het beste idee, maar al helemaal niet als je vader een zeventiger is, die vroeger vreemdging bij het leven en nog altijd zelfs schaamteloos flirt met de crècheleidster als hij even meeloopt om je kind op te halen.

Toch is dat precies wat Laura (Rashida Jones) in deze film doet. Haar vader, kunsthandelaar en beroepscharmeur Felix (Bill Murray), heeft aan een half woord genoeg: haar man gaat vreemd, geen twijfel mogelijk. De comedy ontpopt zich vervolgens tot een detective light waarbij ze door heel New York scheuren – heerlijk, nu mijn New York-verslaving al een tijdje on hold staat. Zelfs de soms wat kluchtachtige scènes worden geweldig, omdat Bill Murray nou eenmaal zo’n iconische acteur is. Toegegeven: Lost in Translation (2003), ook van Coppola en met Murray, maakte met al z’n onbegrijpelijke Japansheid en romantiek meer indruk. Maar eigenlijk moet je deze films niet met elkaar vergelijken. Ga er gewoon naartoe en sit back and relax.”

Boeiende podcast: Canary

Oordeelt een rechter die zichzelf ooit aan een jong meisje vergreep anders over zedenmisdrijven? Dat is een van de vragen die aan bod komt in de podcast Canary, van de researchredactie van The Washington Post. Eindredacteur Peper Hofstede bingede ’m in twee dagen – op zich geen prestatie, want met zeven afleveringen van ongeveer een halfuur ben je er met een stevige wandeling en een strijksessie wel doorheen. Peper: “In 2013 wordt kapper Lauren Clark na een rondje joggen aangevallen op straat. De dader blijkt nog vijf andere vrouwen te hebben belaagd, maar komt ervan af met tien dagen in de gevangenis, handig opgedeeld in vijf blokjes van twee dagen, zodat hij nog gewoon naar zijn werk kan. Clark laat het er niet bij zitten en neemt het recht in eigen hand.

Wanner The Washington Post uitgebreid verslag doet van haar strijd, leest duizend kilometer verderop Carole Griffin een bekende naam in de krant: die van de rechter die zo opvallend mild oordeelde. Hij was ooit bevriend met haar ouders en heeft haar in haar tienerjaren aangerand. Het verhaal van Clark inspireert Griffin om ook naar buiten te treden met haar verhaal.

Dat levert een complex en genuanceerd vraagstuk op: in hoeverre kan de rechter nog oordelen over mannen die hetzelfde doen? Verwacht geen justice boner omdat alles duidelijk wordt en iedereen z’n gram krijgt, maar wel veel emotie en een mooi inkijkje in de journalistieke praktijk. En het wordt maar weer eens duidelijk wat voor diepe sporen seksueel geweld na kan laten. Van de week vertelde Geraldine Kemper bij Jinek over haar nieuwe programma, waarin ze met misbruikte vrouwen hun trauma’s aangaat. Deelnemer Jorien onderstreepte hoe enorm moeilijk het is om erover te praten, maar dat dat ook opluchting en heling kan brengen. Iets wat ook in Canary naar voren komt: de podcast is vernoemd naar de kanariepietjes die in kolenmijnen vooruit werden gestuurd om gevaar te detecteren. En dat is precies wat vrouwen die zich durven uit te spreken ook doen, aldus The Washington Post.”