Close

Alles wat fout is aan de gender reveal party, en hoe je er toch een kan geven

19 oktober 2020 03:10 / Persoonlijk
G Gender reveal parties zijn populair, maar ook problematisch. . Van bosbranden tot teleurgestelde vaders: genoeg redenen om de traditie af te schaffen. Of is het toch mogelijk om er een leuk feestje van te maken, vraagt redacteur Frederique Rote zich af.

"He or she? What will our little pumpkin be?", staat er bij een zojuist verschenen filmpje van een gender reveal party. De Amerikaanse Grace Lavon is bezig met haar 'journey to motherhood' en heeft haar vrienden en familie daarvoor uitgenodigd. In het filmpje is te zien hoe er een heel scala aan spelletjes gespeeld wordt, om te ontdekken wat het geslacht van de baby is. Zo houdt Grace's man bijvoorbeeld hun verlovingsring aan een touwtje boven haar buik, om te zien of hij een bepaalde kant op gaat: een opzij-beweging betekent een jongen, een cirkelbeweging zou op een meisje duiden. Aan het eind van het filmpje komt er een enorme stoot roze wolk uit een pompoen, onder toeziend oog van de familie én hun poedel. Er wordt gehuild en gejuicht: het is een meisje.

Ook hier doodnormaal

Wie denkt dat dit typisch Amerikaans sentiment is, heeft het mis. Intussen is de gender reveal party ook doodnormaal geworden in het oh-zo-nuchtere Nederland. En het zijn niet alleen influencers zoals de mode-zusjes Reinders, die in een Youtube-filmpje het geslacht van hun baby's onthullen in een waas van gouden ballonnen. Ook Nederlanders die niet heel actief zijn op social media vallen voor de charmes van het uit Amerika afkomstige feestje. Zo schreef Linda Samplonius in 2018 op RTLnieuws dat zij voor menig bevriend stel in een met kleurstof doordrenkte muffin moest happen. "Ik ben 33, mijn halve vriendenkring is zwanger en ik vul mijn weekenden tegenwoordig met gender reveal party's en babyshowers." Nu we in tijden van corona leven, zijn er zelfs onthullingen via een heuse professioneel opgezette livestream te bewonderen.

'Eigenlijk heeft een gender reveal party de verkeerde naam'

Samplonius bespreekt de opkomst van de nieuwe traditie met trendanalist en marketingexpert Mabel Nummerdor. Er zijn meerdere redenen voor te bedenken: zo zijn we slachtoffer van wat ouderwets consumerism en zijn we door steeds verdere secularisatie bovendien naargeestig opzoek naar nieuwe tradities. En noteert Nummerdor, zo'n feestje heeft eigenlijk de verkeerde naam. Want gender is iets anders dan geslacht: het wordt niet bepaald door wat er tussen je benen zit, maar door hoe je je voelt.

Vastgeroeste gendernormen

Vooral om die laatste zaak is momenteel veel te doen. Zo zijn er steeds meer koppels die het niet nodig achten meteen een labeltje op hun toekomstige of pasgeboren kroost te plakken, en denkt hagelslag-gigant De Ruijter er zelfs over om op termijn met genderneutrale muisjes te komen. Zelfs de OG van de gender reveal party, Jenna Karvunides, vindt dat haar bedenksel compleet uit de klauwen gelopen is en ziet het feestje liever weer verdwijnen. De reden hierachter? De dochter die onthuld werd door haar zelfgebakken taart, geeft intussen haar moeder "an education in gender politics", schrijft The Guardian. Op foto's van het gezin zie je Bianca staan in een blauw pak met mooie korte coupe. De eerste gender reveal baby heeft lak aan gendernormen: symbolisch voor hoe achterhaald sommigen die überhaupt vinden.

Weg ermee?

Waarom hebben we überhaupt nog gender reveal parties? Een snelle Google search laat zien dat alleen al in de afgelopen maanden er blijkbaar genoeg redenen waren om het feestje integraal af te schaffen: Waarom de gender reveal party een achterhaalde trend is, Amerikaanse vrouw komt om bij 'gender reveal party', Weg met de gender reveal, Hoe kom ik onder al die babyshowers uit?. En zelfs: Deel bosbranden in Californië veroorzaakt door gender reveal party. Het lijkt zo klaar als een klontje. Weg met dat feest.

Maar laten we eerlijk zijn, een feestje op zijn tijd kan ook gewoon ontzettend leuk zijn. Als jij graag mierzoete cupcakes wil bakken - en je vrienden willen best aanschouwen hoe die opgegeten worden via een livestream - waarom zou dat dan verkeerd zijn? Het is anno 2020 best mogelijk om een geslaagde gender reveal party te organiseren, zolang je je maar bewust bent van de valkuilen. En dus bij deze enkele suggesties voor de How not to be a dick (no pun intended) gender reveal party:

1. Vrijheid is blijheid, ook als het op gender aankomt

Er is natuurlijk weinig mis met een roze of blauwe taart, maar ga er niet vanuit dat jouw toekomstige dochter of zoon later moet houden van zaken die bij haar of zijn geslacht 'horen'. Laat je dochter haar haren kort knippen, en geef je zoon de barbiepop die hij graag wil. Lekker zelf laten uitvogelen, krijg je blije kinders van.

2. We hebben maar één planeet. Behandel die dus met een beetje liefde.

Het moge duidelijk zijn dat het beter is geen grote natuurrampen te veroorzaken met behulp van een vuurwerkregen of rookkanon, maar het is ook fijn als andere vormen van vervuiling binnen de perken blijven. Spuit dus niet de hele tuin vol met confetti, en probeer je feestartikelen zoveel mogelijk te hergebruiken. De vlaggetjes die je elk jaar voor je verjaardag tevoorschijn haalt, doen het vast ook goed op je gender reveal party, en die feesthoedjes in alle kleuren van de regenboog zijn ook elke keer weer leuk.

3. Denk aan je vrienden.

Niet iedereen beseft dit, maar het kan best zo zijn dat niet al jouw vrienden staan te springen om een gender reveal party. Ze hadden afgelopen weekend nog een Zoom-bruiloft en waren vorige maand een half salaris kwijt aan kraamcadeautjes. Hou het dus lekker low-key. Nodig je vrienden - virtueel - uit voor een lekker stuk taart, en vermeldt erbij dat cadeaus niet nodig zijn, en hun aanwezigheid geen voorwaarde, even goede vrienden. Maak het een leuke optie, en je zult zien dat mensen juíst graag willen komen.

4. En alsjeblieft: wees blij ongeacht welke kleur confetti er uit het kanon komt schieten.

Dit lijkt misschien een overbodige suggestie, maar er zijn genoeg filmpjes te vinden als je googelt op 'gender reveal party disappointment'. Het gaat in de meeste gevallen om vaders die hun teleurstelling niet kunnen verbergen als ze horen dat ze een dochter krijgen. Er is zelfs een filmpje van een oma die "A fucking girl" mompelt, om vervolgens snel "Oh never mind, as long as it's all right, as long as it's lovely", te zeggen. Behoorlijk pijnlijk om later terug te zien voor het kind (m/v/x) in kwestie. Gewoon niet doen dus.

Frederique Rote

LEES MEER OVER