Close

Hulptroepen bij borstkanker: innovaties in comfort

31 oktober 2020 11:10 / Borstkankermaand
B Buiten de ziekte zelf, heeft ook de behandeling van borstkanker veel impact op je lijf - en dat is lang niet altijd prettig. Gelukkig zijn er steeds meer innovaties die steun, comfort en zelfvertrouwen bieden als het je daar even aan ontbreekt.

1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. En vaak ook met alle rottige neveneffecten van een behandeling, zoals het verliezen van een of beide borsten als gevolg van een amputatie of haaruitval door chemotherapie. Natuurlijk hoef je daar niets mee te doen, misschien staat je hoofd er totaal niet naar of voel je je gewoon helemaal compleet. Maar het is ook niet oppervlakkig om de sporen die de ziekte en de behandeling achterlaten te willen verbloemen. Wij zetten een aantal oplossingen voor je op een rij en spraken een paar mensen die hier hun levenswerk van hebben gemaakt.

1. De borstprotheses van EVE

Na de amputatie van een of beide borsten zijn er genoeg vrouwen die lang moeten wachten op een borstreconstructie - of daar na een hele reeks eerdere operaties überhaupt niet meer op zitten te wachten. In dat geval kan je kiezen voor hoogwaardige standaard borstprotheses die je in je eigen bh kan schuiven, maar ook die zitten lang niet altijd perfect, omdat ze op het litteken drukken of qua vorm totaal niet lijken op de andere borst.

Daar heeft Norman van Beek (52), de oprichter van EVE, gelukkig een goede oplossing op gevonden. Drie jaar geleden werd van Beek gediagnostiseerd met vier tumoren in zijn linkerborst, waardoor die geamputeerd moest worden. Als eigenaar van een 3D-print- en scanbedrijf, kwam hij toen op het lumineuze idee om een 3D scan te maken van zijn litteken en daar een perfecte borstprothese voor te printen. "Het was voor mij geen pretje, maar ik kan me voorstellen dat het als vrouw nog vervelender is. Ik gun elke vrouw daarom zo'n goede borstprothese."

"Met een 3D-scanner maak ik een scan van het litteken en de voorkant van de andere borst, als die er nog is. Dan voeg ik die twee helften samen, zodat de prothese perfect aansluit op het litteken en er ook nog eens heel goed uitziet. Met een coating, een soort lijm, zet je de borst vast op het litteken. Dat gaat tot op de tiende millimeter precies. Eerst is dat even wennen, maar na een paar weken oefenen gaat het bij de meesten van zelf. Je kan gewoon je eigen lingerie aan, en ook een bikini is geen probleem. Het materiaal van de prothese is waterproof", legt van Beek uit.

Alle informatie over hoe duur zo'n prothese is en hoe lang deze meegaat, kan je de vinden op de website van Eve

Hoe werkt het?

2. Wenkbrauwen en wimpers

Wenkbrauwen bijtekenen is een kunst op zich en het is al helemaal lastig als er weinig van de oorspronkelijk wenkbrauw(vorm) over is. Natuurlijk kan je daarmee langsgaan bij een schoonheidsspecialist, maar het is misschien prettiger om het te leren van ervaringsdeskundige die er écht alles van weet. Beautyblogger Carly Severn heeft alopecia en weet dus als geen ander hoe het is om geen wenkbrauwen te hebben. Aan Vogue legt ze precies uit hoe zij haar wenkbrauwen tekent en welke producten daar het beste voor zijn. Oefening baart kunst, dus ga er lekker een paar keer voor zitten met een grote kop thee en wees geduldig als het niet in één keer lukt.

Op haar eigen kanaal heeft de beautyblogger ook een heel handig filmpje waarin ze uitlegt hoe je nepwimpers kan dragen zonder zelf wimpers te hebben. Al is een zacht oogpotlood in een mooi kleurtje of wat warme oogschaduw vaak ook prachtig als je geen zin in of tijd hebt voor een stel nepwimpers.

Over het algemeen groeien wenkbrauwen gewoon terug na een chemobehandeling. Het kan alleen wel zo zijn dat ze daarna beschadigd zijn en minder dik teruggroeien. Zo was het ook het geval bij Gayle, de vrouw van Amerikaanse oogarts Michael Brinkenhoff. Speciaal voor haar ontwikkelde hij een serum voor sterke wenkbrauwen. De reviews liegen er niet om: dit serum doet echt wat het belooft. Koop het wel van hun eigen website, Revitalash, want het is vrij prijzig spul en er zijn helaas flink wat neppers in omloop. Het bedrijf is zoals zij zelf zeggen 'eternally pink', wat wil zeggen dat er niet alleen in oktober maar het hele jaar door een deel van de opbrengst naar borstkankeronderzoek gaat.

Dit bedrijf verkoopt ook een wimperserum, maar daar zijn nog niet alle effecten van bekend. Zo is een soortgelijk serum van de Kruidvat bijvoorbeeld uit de omloop gehaald, omdat het zou kunnen leiden tot permanente verkleuring van de iris. Wimperserums van bijvoorbeeld Revitalash en Nanolash mogen nog gewoon verkocht worden, maar sommige oogartsen zijn van menig dat er ook bij die producten een kans bestaat op verkleurde irissen. Wees je dus bewust van eventuele risico's als je toch besluit voor een wimperserum te gaan.

3. Pruik en/of muts?

Er zijn zat winkels in Nederland waar je een prachtige pruik kan scoren. Op de website van de Haarstichting staat goed omschreven waar je allemaal op moet letten als je besluit er eentje te kopen. Als je zeker wil weten dat je een goed exemplaar te pakken krijgt, raden wij Hair Trends aan dat gevestigd zit in het AMC. Hier verkopen ze bijvoorbeeld pruiken van het merk Jon Renau, en die zijn echt heel mooi. 

Maar als je daar niet per se op zit te wachten, kan je natuurlijk ook kiezen voor een leuk hoofddeksel in de vorm van een sjaal, een muts of een pet. Belle & Bonnet, Rosette la Vedette en Hippemuts hebben leuke exemplaren die speciaal gemaakt zijn voor mensen zonder haar. In tegenstelling tot normale mutsen en sjaals in de winkel worden deze gemaakt van hypoallergeen materiaal en hebben ze geen vervelende naden die op den duur pijn gaan doen. Zelfs als je liever kiest voor een pruik, kan een mutsje handig zijn voor de nacht omdat je hoofd dan niet zo afkoelt. Klik hier voor een goede uitleg over hoe je het beste je gevoelige hoofdhuid kan verzorgen. En zie het filmpje hieronder voor wat spot on knooptips en inspiratie!

De mooiste tepels

Mocht je kiezen voor een borstreconstructie, dan is een de tepel een belangrijk onderdeel van het eindresultaat. Dit wordt nog vaak gedaan door de tepelhof in één kleur te tatoeëren, maar dat levert niet altijd het meest realistische resultaat op. Daarom besloten plastisch chirurg Dirk Jan van der Avoort en Tim Damen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam de handen in één te slaan met Medical Tattoo artist Ralph Moelker, zoon van de bekende Tattoo Bob. Moelker ontwikkelde daarvoor een speciale 3D-techniek.

Moelker: "Van der Avoort en ik wilden tepels zó realistisch krijgen dat als een vrouw bijvoorbeeld in de sauna zit, niemand hem van echt kan onderscheiden. Nu kleuren ze het tepelhof vaak roze, and that's it. Maar dat kan dus veel mooier. Wat wij doen is echt heel vooruitstrevend. Ik vind het dan ook belangrijk dat mensen weten dat deze optie bestaat. Zodat ze niet zomaar de eerste de beste tepel laten zetten." En voor wie nu denkt: dat had ik ook wel gewild, Moelker doet ook veel herstelbehandelingen.

'Ik geef uit mijzelf levenslange garantie, een touch up kan altijd'

De zaak ligt Moelker na aan het hart, daarom vindt hij het ook belangrijk dat patiënten zelf aan niets meer hoeven te denken. "Ik kom gewoon naar het ziekenhuis en alles wordt geregeld via de verzekering. Zo hoeven vrouwen vrijwel niets meer zelf te regelen. Er komt al zoveel rottigheid bij deze ziekte kijken. Ook hoeven ze niet bang te zijn dat er opeens een ruige tatoeëerder die helemaal onder de tattoos zit voor hun neus staat, ik zie er netjes en professioneel uit", verzekert Moelker ons.

Mocht je nou ook zo'n tepel willen, dan hoef je daarvoor niet per se naar het Ikazia ziekenhuis te reizen. Je kan ook gewoon langs gaan bij Tattoo Bob, maar dan moet je zelf de zorg voor de kosten op je nemen. Bij Moelker ben je in goede handen. "Ik geef uit mijzelf levenslange garantie. Voor touch-ups en dergelijke hoef je niet te betalen, dat veeg ik zo van tafel. Ik wil dat iedereen zich zelfverzekerd kan voelen."

Ralph Moelker aan het werk
Ralph Moelker aan het werk
Frederique Rote

LEES MEER OVER