Close

Lekker boeiend

30 oktober 2020 03:10 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekkere plek: de Noordwijkse duinen

Voor het betere desolate uitwaaiwerk moet je in de duinen van Noordwijk zijn, weet Eva. Die zijn nog mooier dan de Haagse, vindt ze – en zij kan het weten, want ze bracht een groot deel van jaar jeugd door in Scheveningen en woont met haar gezin tijdelijk in Noordwijk. Eva: “We kunnen niet meer op reis, maar als je in no time het gevoel wilt krijgen dat je met een raket naar de maan bent gegaan, is dit de perfecte plek. Loop aan het eind van de Boerhaaveweg de Koningin Astrid Boulevard op, dan zie je een pad dat naar de duinen leidt. De eerste twintig meter kunnen wat afschrikwekkend zijn, want daar poepen honden soms, maar blijf het pad volgen tot je aan je rechterhand een boom op een duin ziet. Daar staat een hek, dat een groot deel van het strand een groot deel van het jaar afsluit, maar nu geopend is.

Als je hier doorheen gaat, ga je van nul tot honderd naar een totaal andere wereld, waar je eindeloos kunt struinen terwijl je alleen maar konijnenhollen tegenkomt en kraaien die tegen je praten. Je kijkt uit over de zee, en bij helder weer zie je in de verte ook nog Rotterdam en Den Haag. Een totaal verlaten beauty, dit landschap. Er is een hekje – ik verklap niet waar, je vindt ’m vanzelf – waar je overheen kunt stappen om terug bij het strand te komen. Afhaalkoffie halen, niks meer aan doen. Als het niet regent, is het heerlijk om hier in deze tijd van het jaar te zijn.”

Boeiend boek: Negentig

Als je opgroeide in de jaren negentig, kun je waarschijnlijk nog altijd meeschreeuwen met Captain Jack en elke Spice Girls-hit, weet je nog hoe je je CU2-profiel pimpte in html, verslond je boeken van Paul van Loon en was je niet bij de tv weg te slaan als De mini-playbackshow of Goede tijden, slechte tijden werd uitgezonden. Je kunt je nineties-hart flink ophalen met het boek Negentig van journalist Corinne van der Velden, zegt redacteur Kim van der Meulen. “Tamagotchi’s, de Hitkrant, de magnetronmandjes van Lonny, je bakbeest van een pc de hele nacht aan laten staan zodat je één mp3’tje kon downloaden: toen ik dit boek las, dacht ik bij ongeveer elke pagina: o ja! Ik kreeg spontaan het modemgeluid van de inbelverbinding weer in mijn hoofd.

Een feest van herkenning, met al die items uit de populaire cultuur van toen, maar daar blijft het niet bij. Van der Velden laat jeugdhelden en (media)wetenschappers aan het woord over toen, waardoor je jeugdjaren ineens wat meer context krijgen. Zo ontstaat een beeld van een tijd waarin alles kon en mocht, maar waarin de wereld ook zo snel veranderde dat we het overzicht een beetje kwijtraakten. O ja, extra punten voor de kleurrijke kaft met comic sans – een lettertype dat ik als twaalfjarige ook graag in mijn WordArt-creaties gebruikte. Wie zich nog meer wil onderdompelen in de nineties: Henny Huisman himself presenteert momenteel op de VPRO Een programma over de jaren negentig.”

Boeiende podcast: How to save a planet

Maak jij je ook zorgen over de gevolgen van klimaatverandering, maar heb je zó geen idee wat je eraan zou moeten doen dat je je kop maar liever in het zand steekt? Dan ben je niet de enige, zegt redacteur Floor Bakhuys Roozeboom. Voor iedereen die ook weet dat er iets moet gebeuren om de aarde ook voor volgende generaties leefbaar te houden, maar niet weet wat dan precies, raadt ze de aanstekelijke nieuwe podcast How to Save a Planet aan, van de Amerikaanse podcastproducent Gimlet.

Floor: “Ik vraag me de laatste tijd steeds vaker af wat er moet gebeuren en welke rol je daar zelf in kunt spelen. En laat dat nou net de vragen zijn die worden beantwoord in deze podcast. Hosts Alex Blumberg (CEO van Gimlet en bekend van de Amerikaanse podcasthits StartUp en Without Fail) en dr. Ayana Elizabeth Johnson laten zich leiden door hun centrale vraag: how fucked are we? Ze nemen je in volle vaart en met positieve energie mee langs de urgentste vraagstukken van deze tijd. Ze spreken met experts en pioniers, doen verslag van de stappen die al zijn gezet en geven praktische tips over wat je zelf kunt doen om mee te bouwen aan een duurzamere toekomst. 

De makers van 'How to save a planet'
De makers van 'How to save a planet'

Wat ik vooral fijn vind aan deze podcast is dat hij de soms bittere realiteit van klimaatverandering niet mooier maakt dan-ie is, maar wel korte metten maakt met dat soms verlammende negatieve gevoel van: er is toch niets meer aan te doen. Als ik een aflevering heb geluisterd, koester ik niet alleen weer wat meer goede hoop voor de toekomst, ik ben ook weer extra gemotiveerd om mijn eigen steentje bij te dragen. En dat is precies de bedoeling, want zoals de slogan van de podcast al zegt: ‘Earthlings, we’ve got work to do.’”

LEES MEER OVER