Zo rek en strek je die brainfog en rugpijn weg

Thuiswerken zorgt voor een forse toename in rug- en nekklachten. En dat is niet zo gek, want zonder enige vorm van sociale controle is het natuurlijk ook heerlijk om in je lievelingsjoggingpak compleet onderuitgezakt op je bureaustoel te zitten - als je die überhaupt al hebt. Met wat goede rek- en strekoefeningen sla je twee vliegen in één klap: je verlicht je klachten én gaat die gevreesde brainfog tegen.
Huh, stretchen helpt je brein?
Jazeker, want volgens Dr. Nailah Abdulbaaqee kan statisch stretchen ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar je brein toeneemt, wat op zijn beurt weer leidt tot minder stress, minder spanning en een verbeterd humeur, zo stelt zij in Bustle. Door de ochtend goed te beginnen met stretchoefeningen, kan je dus meer uit de rest van je dag halen.
LEES OOK
Stretchen is namelijk niet alleen bedoeld als warming-up voor een work-out, legt yoga-instructeur Ali Duncan in het artikel uit, het is ook goed voor de geest. Bij een goede stretchsessie komt namelijk ook een diepe, louterende ademhaling kijken. "Als we onze adem verzwaren, langzaam inademen en nog langzamer uitademen, activeren we ons parasympatische zenuwstelsel. Deze manier van ademhalen kalmeert het fight or flight-deel van ons brein, waardoor ons lichaam beter kan relaxen." Een kalme geest staat gelijk aan een heldere geest, wat goed van pas komt bij een lastige vergadering of een uitdagende opdracht.
Adem in, adem uit
Wie weet behoren ingewikkelde slangenmens-poses wel tot je beste party-tricks voor het moment dat Covid ons weer verlaten heeft, maar voor nu is je ademhaling belangrijker dan een perfect uitgevoerde oefening, benadrukt Helen Phelan, een pilatesinstructeur die gespecialiseerd is in mindfulness. "Stretchen wordt pas effectief als je goed bewust bent van je lichaam in het hier en nu", vertelt zij aan Bustle. Hoe je dit doet? Beeld jezelf in dat je elke keer dat je inademt langer wordt, en als je uitademt dieper in de houding zakt. Volgens Phelan kan je op de manier leren om je geest tegelijkertijd met je lichaam te ontspannen.
“ 'Stretchen kan zelfs helpen tegen de symptomen van een depressie'
Naast mentale voordelen vallen er ook nog tal van lichamelijke voordelen te behalen. Zo blijkt stretchen te kunnen helpen bij klachten zoals hoofdpijn, uitstralende pijn van een beknelde zenuw en vermoeidheid. Ook kunnen bepaalde oefeningen de natuurlijke houding van je wervelkolom verbeteren, door de omliggende spieren te trainen en te mobiliseren. En als je last hebt van depressiviteit, kan stretchen de fysieke symptomen van deze ziekte bestrijden. "Onze mentale toestand heeft invloed op ons lichaam en vice versa", legt Phelan uit. "Zo helpt het bestrijden van fysieke symptomen ook slechte gedachtes te verminderen."
In de praktijk
We begrijpen dat je na het noemen van al deze benefits staat te popelen om los te barsten (vooral als je rug in de tussentijd steeds luider protesteert), maar let wel: herhaling is – zoals bij alles eigenlijk – key, dus je komt er niet vanaf met een eenmalig uitstapje naar rek-en-strekland. "Er is niet een bepaalde standaard waar je aan moet voldoen, maar als je dit soort oefeningen onderdeel van je dagelijks routine maakt, kunnen ze bijdragen aan het optimaliseren van je dag", vertelt Dr. Abdulbaaqee aan Bustle.
“ 'Iedereen heeft wel een klein kwartiertje voor een paar oefeningen'
"Zet bijvoorbeeld een alarm rond de tijd dat je koffie drinkt of je tanden poetst, om stretchen ook tot een gewoonte maken," stelt Helen Phelan voor. Doe bijvoorbeeld deze fijne 10-minuten oefening, of deze dertien minuut durende topoefening van Youtuber Optima Vita, die nog veel meer handige rek- en strekoefening op haar kanaal heeft staan. En laten we eerlijk zijn: iedereen heeft wel tijd om een klein kwartiertje te stretchen, dus daar hoef je het niet voor te laten.
En voor wie het toch allemaal te veel moeite vindt, tipt Ali Duncan de 'seated forward fold'. "Of je nou zit of staat, je lichaam dubbelvouwen in een gebaar van overgave brengt je lichaam en hoofd tot rust. En je hoeft je er niet eens voor in het zweet te werken."
Wil je meer weten over de heilzame werking van een stevige stretchsessie? Lees dan hier het hele artikel op Bustle.