Close

Equal Pay Day: vanaf 15.53 uur werken vrouwen voor 'niets'

11 november 2020 01:11 / De loonkloof
Loonkloof
Loonkloof
H Hoewel de loonkloof steeds kleiner wordt, verdienen vrouwen gemiddeld nog steeds minder dan mannen. Dat is een wezenlijk verschil, blijkt als je het omrekent naar tijd: vanaf 15.53 uur vanmiddag werken Nederlandse vrouwen de rest van het jaar voor niets.

Waarschijnlijk heb je weleens van de loonkloof gehoord, maar omdat ons salaris niet op ons voorhoofd staat geschreven, blijft het lastig om precíes te begrijpen wat het verschil is tussen de loonstrookjes van mannen en vrouwen. Uit cijfers van het CBS bleek eerder dit jaar dat vrouwen gemiddeld 14 procent minder verdienen dan mannen. Omdat het tien jaar geleden nog 20 procent was, gaat het de goede kant op, zou je zeggen. Maar, als we op dit tempo doorgaan, duurt het volgens het FNV nog tot 2051 voordat de loonkloof helemaal weg is. En dat moet sneller kunnen.

De vakbond vindt het onterecht dat vrouwen tijdens een werkdag van 9.00 tot 17.00 uur de laatste 67 minuten eigenlijk voor niets werken. Terwijl hun mannelijke collega's met dezelfde job gewoon krijgen doorbetaald. En als je kijkt naar het hele jaar, werken vrouwen vanaf vandaag tot en met 31 december voor noppes.

Hoewel het om een vergelijking gaat, en je als het goed is gewoon salaris blijft ontvangen in november en december, wil het FNV deze dag toch aangrijpen om aandacht te vragen voor het probleem. Dat doen ze precies om 15.53 uur, aangezien je betaalde werkdag er dan toch al opzit, via een discussiepanel dat te volgen is via Facebook en YouTube.

Tijdens de livestream zullen Judy Hoffer (FNV), Kamerlid Lilianne Ploumen, onderzoeker Sylvia Holla (Atria), Anneke Westerlaken (CNV) en Kitty Jong (FNV) met elkaar bespreken hoe de loonkloof sneller kan worden gedicht.

Lizzy van Hees