Close

Hanna Verboom: ‘Eén op de drie vrouwen heeft geen toegang tot maandverband

13 november 2020 04:11 / Samenleving
Hanna Verboom
Hanna Verboom
H Hoe maak je van een ver-van-je-bed-show een dit-zou-over-mij-kunnen-gaan-show? Als het aan regisseur Hanna Verboom ligt: met film. In haar nieuwste project 'Her story, my story' brengt ze vrouwenlevens aan de andere kant van de wereld dichtbij.

Gaite Jansen (28) kijkt strak in de camera terwijl ze vertelt dat ze van haar familie niet aan tafel mag mee-eten als ze ongesteld is. En ook dat het voor haar soms makkelijker zou zijn geweest, als ze geen vrouw was. Dit is uiteraard niet haar verhaal, maar dat van de Indiaase Lakshima. Alleen, doordat Jansen het vertelt, komt het op de een of andere manier toch een stuk dichterbij. Zulke praktijken klinken namelijk bizar uit de mond van iemand die je zusje, dochter, vriendin of buurmeisje had kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor de verhalen van Miriam uit Malawi en Fita uit Indonesië, die worden verteld door Monic Hendrickx en Mandy Woelkens.

Dichtbij huis

Die verbinding maken, is precies het doel van de door filmplatform Cinetree geproduceerde korte film Her story, my story. Zo valt er te lezen op hun website: "Als haar verhaal ook jouw verhaal wordt snappen we elkaar allemaal een beetje beter." Want door de fysieke afstand lijkt het misschien soms een ver-van-je-bed-show, maar zaken die overal ter wereld vrouwenlevens raken zoals menstruatie en abortus zijn in veel landen nog absolute taboes. Hanna Verboom, die het werk regisseerde, is van mening dat mensen zich beter in kunnen leven in andermans problemen door middel van film. "Als je naar Her story, my story kijkt, ontstaat er zoveel meer begrip en herkenning. Zeker in de vorm van een documentaire, dat komt extra hard binnen, legt ze uit

Om die reden produceerde Cinetree de film in samenwerking met stichting Simavi. Naast dat hun verhalen vertolkt worden door bekende actrices, doen de drie jonge vrouwen ook zelf hun verhaal. Ze vertellen hoe het voor hen is om te leven in een regio waar het normaal is om de trouwen op je veertiende en waar het niet mogelijk is om veilig een abortus te ondergaan. Maar ze laten ook zien hoe ze gebaat zijn bij de hulp van Simavi: een organisatie die wereldwijd werkt aan de gezondheid, positie en rechten van vrouwen. 

Kennis biedt soelaas

Er blijkt aan veel problemen een gebrek aan educatie ten grondslag te liggen. Verboom: “Wereldwijd is bijvoorbeeld menstruatie een groot thema. Een op de drie vrouwen heeft geen toegang tot een vorm van maandverband, laat staan tampons. Dat zijn echt ontzettend veel vrouwen. En sommigen daarvan moeten zich dan ook nog afzonderen als ze ongesteld zijn. Simavi gaat dan langs met de benodigde producten, maar vooral met kennis. Vaak zijn de mensen ongeletterd en gaan ze af op wat ze van hun voorouders meekregen.” Zo is ook het geval bij Lakshima. Zij vertelt in de documentaire  zelf hoe de kennis van Simavi de situatie in haar dorp aanzienlijk verbeterd heeft. En dat laat zien dat de geboden hulp ook echt wat teweegbrengt.   

Frederique Rote

LEES MEER OVER