Close

Lekker boeiend

13 november 2020 04:11 / tips van de redactie
Prinses Diana en prins Charles op hun huwelijksdag
Prinses Diana en prins Charles op hun huwelijksdag
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessies-du-jour.

Boeiende podcast: You're Wrong About

Voor iedereen die zo nu en dan graag een duik in de geschiedenis nemen is er de podcast You're Wrong About, waarin de Amerikaanse 'history-obsessed' journalisten Michael Hobbes en Sarah Marshall wekelijks stilstaan bij een gebeurtenis uit het verleden. Om specifieker te zijn: een gebeurtenis die in het collectieve geheugen soms nét een tikkie anders is opgeslagen dan hoe het echt was. Deze 'millennial Statler en Waldorf' nemen die algemene perceptie kritisch, en soms cynisch, onder de loep om te zien wat er nou echt van klopt. Redacteur Lizzy van Hees raakte er deze week aan verslingerd.

Lizzy: "Ik ben ingestapt bij de afleveringen over prinses Diana. Het is alweer 23 jaar geleden dat ze overleed, maar ze staat voor eeuwig in het collectieve geheugen gegrift. Iets waar de media graag aan bijdraagt, bijvoorbeeld door de vergelijking te trekken tussen Meghan Markle en de 'people's princess'. Maar in hoeverre was Lady Di een prinses van het volk? En wat klopt er zogenaamde vetes tussen haar en koningin Elizabeth of Fergie? Daar proberen Mike en Sarah in vijf afleveringen achter te komen. Ze duiken in biografieën, zodat jij en ik dat niet hoeven te doen. Zo kom ontdek je dat Diana zelf ook uit een behoorlijk posh nest komt en dat haar achtergrond meer lijkt op die van prins Charles dan je zou denken. O ja, van haar veeleisende verzoeken tijdens staatsbezoeken lijkt maar weinig te kloppen. Deze podcast is een heerlijke trip down memory lane. Voor een heimelijke royalty-liefhebber zoals ik zit er veel herkenning in, maar je hoort ook genoeg nieuwe feitjes. De perfecte weekendvoorbereiding op het vierde seizoen van The Crown (vanaf zondag op Netflix), waarin Diana eindelijk haar entree maakt.

Lekker tijdschrift: Tatler

Het Britse mode- en lifestyleblad Tatler begon meer dan honderd jaar geleden als society journal, met de veelbelovende ondertitel 'an illustrated journal of soeciety and the drama'. Als je wilde weten wat de rich and famous in hun vrije tijd uitspookten, was dit je lijfblad. Dat is het in zekere zin nog steeds: blader het tijdschrift door en je weet hoe Boris Johnson's verloofde door het leven gaat, wat je kunt dragen om er net zo stijlvol uit te zien, hoe de Britse upper class woont (nee, we zijn helemaal niet jaloers) en je bent weer helemaal op de hoogte van het landgoed van Lord en Lady Somerleyton. Wie? Ja, precies. Dat je zo ongeveer niemand kent, maakt het blad juist zo lekker om te lezen, vindt Eva.

Eva: "Als je geen zin meer hebt in al die Nederlandse BN'ers waar je inmiddels alles wel over weet, is Tatler het blad voor jou. Een tijdschrift over de Britse jetset, met een vleugje upper class Hollywood voor de lekker en veel te dure spa's en reizen. Maar vooral: foto's van high society-feestjes, pre-corona natuurlijk, waar allemaal mensen op staan die je totaal niet kent. Echt, ik zou geen naam kunnen noemen, en dat is zeer verfrissend. Verder vind je in dit blad portretten van en interviews met mensen die kastelen en zes kinderen hebben. Alleen de foto's zijn al geweldig. En check vooral het Instagramaccount Tatler Weddings, met onder andere deze jurk van Viktor & Rolf. Coco loco!"

Lekkere serie: Living With Yourself

Als je Netflix zo'n beetje hebt uitgespeeld, duikt er soms ineens toch een serie op waarvan je je afvraagt waarom je die niet eerder als kijksuggestie bent tegengekomen. Living With Yourself bijvoorbeeld, van de makers van Little Miss Sunshine, met de geweldige Paul Rudd in de hoofdrol – of eigenlijk: dubbelhoofdrol. Redacteur Kim van der Meulen bingewatcht er momenteel lustig op los. Kim: "Paul Rudd speelt Miles, wiens leven in één woord samen te vatten is: uitgeblust. Zijn baan bij een reclamebureau kan hem al lang niets meer schelen, zijn ooit zo vurige relatie staat op een waakvlam en hij ziet er zo vermoeid uit dat zelfs de beste spa hem niet meer kan helpen. Nou ja, misschien wel: na een tip van een collega, die als herboren terugkwam na een speciale behandeling, besluit hij al zijn spaargeld in te zetten op diezelfde behandeling. Maar dat gaat niet helemaal lekker: het blijkt een shady kloonproject te zijn, waarbij hij niet verandert in een 'betere versie van zichzelf', maar die betere versie náást hem blijft bestaan. Ineens heeft hij dus een kloon van zichzelf. En die kloon, met precies dezelfde ervaringen, gevoelens en gedachten als de originele Miles – ja, alles is meegekopieerd – is overal beter in." 

Grappig, goed geschreven, origineel, concludeert Kim. En met afleveringen van een halfuur ook nog eens lekker weg te kijken. "Als helft van een tweeling herkende ik zelfs sommige gesprekken die Miles met zijn kloon voert over hun 'gedeelde' ervaringen en herinneringen. Grappig: Paul Rudd lijkt geen dag ouder dan toen hij Phoebe's vriend speelde in Friends. Je zou bijna denken dat daar genetische manipulatie aan te pas is gekomen."