Close

Wat ik had willen weten voordat... ik meedeed aan een triatlon

16 november 2020 02:11 / Zelfontwikkeling
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Deze week vertelt Lotte Lebbink (27), psychologiedocent aan de Universiteit van Amsterdam, waar je allemaal aan moet denken voor je je inschrijft voor een triatlon.

Ter land, ter zee en in de lucht. Nee, we hebben het niet over je favoriete tv-programma uit de oude doos maar over een heuse olympische sport: de triatlon. De bikkels die hier aan meedoen, zwemmen eerst 3,8 kilometer, fietsen er daarna 180 en sluiten als kers op de taart af met zo'n 42 kilometer hardlopen. Dat is inderdaad net zo intensief als het klinkt, en toch is het volgens Lebbink voor iedereen haalbaar. Oké, misschien niet een hele. Maar een kwart moet goed lukken, of een halve: de afstand waar Lebbink zelf ooit mee begon, waarna ze hooked was. "Ik vind het fijn om veel verschillende sporten te doen, zodat ik niet verveeld raak. En daar leent een triatlon zich perfect voor. Ik raak ook heel gemotiveerd omdat ik bepaalde doelen voor mijzelf stel en daarnaartoe train. Dat geeft me enorm veel energie", licht ze toe. 

Voor een triatlon moet je enigszins voorbereid zijn, want het is niet hetzelfde als spontaan de avondvierdaagse lopen met het hele snoepschap van de drogist op zak. Het is dan wel voor iedereen haalbaar, maar Lebbink benadrukt dat je wel het een en ander in overweging moet nemen. Dit is wat zij graag had willen weten, voordat zij de eerste keer aan de uitdaging begon.

1. Je hebt een goede en complete uitrusting nodig

Het spreekt voor zich dat je een racefiets nodig hebt voor een triatlon, maar daar houdt het zeker niet bij op. Zo kwam Lebbink zelf de eerste keer aardig wat spullen tekort. "Ik had nog niet eens een sportbadpak, laat staan een trisuit. Dat is een soort fietspak met een dun zeempje bij het kruis, zodat je er ook in kunt zwemmen en rennen. Het is vrij lelijk", lacht ze. "Daarvan valt de prijs nog wel mee, maar de rest is wel echt duur. Je moet veel inkopen als je serieus aan de slag wil gaan met triatlons: een helm, een zwembril, fietsschoentjes, dat sportbadpak dus en ga zo maar door."

'Een geschikte fiets kan je ook best van je broer lenen'

Een goede tip is om eerst eens wat spullen van mensen te lenen, zodat je kunt kijken of een triatlon echt wat voor je is. "Je fiets hoeft niet meteen top te zijn, die kan je ook prima van een vriend of familielid lenen. Ik ben meteen begonnen met een halve, en die is vrij heftig. Ik had daar dus wel eigen spullen voor nodig. Dus raad ik iedereen aan die een keertje wil kijken of het wat voor hem is om te beginnen met een achtste triatlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 5 kilometer hardlopen. Huur een wetsuit en check of de triatlon waar jij voor hebt gekozen misschien fietsen te leen heeft", tipt Lebbink.

2. Wees bereid om veel tijd te investeren

Je bent flink wat tijd kwijt aan de voorbereiding. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf voor welke afstand je kiest, maar zodra je richting de halve gaat of meerdere triatlons wil doen, kan je niet ongetraind van start gaan. "Als je slechts één wedstrijd doet, hoef je er niet veel tijd aan kwijt te zijn. Maar als je beter wil worden en voor meerdere wedstrijden wil gaan, zal je je conditie goed op peil moeten houden. Je kan bijvoorbeeld ook niet alleen hardlopen, want bij fietsen en zwemmen gebruik je een hele andere spiergroepen."

Zo is Lebbink zelf regelmatig te vinden in het zwembad of in de sportschool voor een lesje spinnen. En anders is ze wel buiten aan het hardlopen of aan het zwemmen in het Amsterdamse water. "Ik train wel zes of zeven keer per week, het is dus ook een way of life. Bij een wedstrijd heb je eigenlijk twee groepen: de mensen die het voor de eerste keer doen en angstig uit een ogen kijken, en een groep kalm ogende mensen die regelmatig meedoen. Ik denk dat je wel kan raden bij welke groep ik hoor", grinnikt ze.

3. Het kost al met al aardig wat geld

Los van de uitrusting, die best aan de prijs is, zul je ook moeten betalen om je in te kunnen schrijven voor de wedstrijd. "Bij een kwart marathon moet je denken aan 45 á 50 euro. Bij een halve schiet dat bedrag al omhoog naar zo'n 90 euro. En als je een echte Ironman gaat lopen, betaal voor je voor de naam. Ironman is namelijk een merk, en daar betaal je al gauw honderden euro's voor", legt Lebbink uit.

Het is duur maar daar krijg je ook wat voor. "Die wedstrijden zijn echt goed georganiseerd. Er rijden overal motoren en als je zwemt, zijn er boten die in je in de gaten houden. De organisatie laat een race zo veilig mogelijk verlopen. Soms krijg je zelfs een chip zodat ze constant kunnen zien waar je bent. Prijzengeld kan je trouwens niet echt winnen, maar bij grotere wedstrijden krijg je wel prachtige medailles." En het is uiteraard ook leuk dat je kan deelnamen aan triatlons die in het buitenland georganiseerd worden, zodat je niet altijd door de weilanden hoeft te trekken. 

4. Je kan er leuke vrienden aan overhouden

Een triatlon doe je weliswaar in je uppie, maar trainen kan wel heel goed samen doen. Zelf zit Lebbink al in aardig wat clubjes, dus doet zij niet per se mee voor het sociale aspect. "Ik ben een einzelgänger, maar er zijn genoeg mensen die graag trainen in groepsverband. Je kan bij een hardloop- of fietsgroep gaan of bij een zwemclubje, of een combinatie van die drie. Zo wordt een triatlon ook echt een gezellige onderneming en raak je extra gemotiveerd om te trainen."

'Sportieve types zijn vaak vrolijk en zitten vol energie'

Als je niet zo’n zin hebt om mee te doen aan een triatlon, maar wel wat van de gezelligheid mee wilt krijgen, kan je ook een keer vrijwilligerswerk doen tijdens een event. Lebbink: “Dat heb ik wel een keer gedaan en de andere vrijwilligers waren hele aardige, toegankelijke mensen. Zo’n wedstrijd trekt toch sportieve types aan, en die zijn over het algemeen genomen vaak vrolijk en zitten boordevol energie!” Zeker de moeite waard om een keertje te proberen dus. 

Frederique Rote

LEES MEER OVER