Close

Een heerlijk avondje met je ex

05 december 2020 08:12 / Persoonlijk
V.l.n.r.: Marc, Saar, Loes, Juul, Tim, Guus en Nen
V.l.n.r.: Marc, Saar, Loes, Juul, Tim, Guus en Nen
E Ellenlange verlanglijstjes maken ze, maar bovenaan prijkt bijna altijd: sinterklaas vieren met mama én papa. Ook - of juist - wanneer jullie uit elkaar zijn. Kan best, weten Loes, Mathilde en Esther.

‘Ik krijg tenminste twee keer cadeautjes’, is de schrale troost die kinderen van gescheiden ouders zich graag voorhouden. Maar mooier is het nog als jullie er met z’n allen een heerlijk avondje van maken. Oude liefdes, nieuwe liefdes, bonuskinderen en aangelopen katten.

Zoals Loes Selten (35) bijvoorbeeld. Dit jaar viert ze, net als vorig jaar, sinterklaas met haar ex-man Tim, kinderen Juul en Guus, haar nieuwe vriend Marc, Tim’s nieuwe vriendin Nen en Marc’s dochtertje Saar. Sint met z’n zevenen is een bewuste keuze. “We beschouwen elkaar als één huishouden, omdat we co-ouderschap hebben en elkaar soms wel een paar keer per week zien. Niet vanwege corona hoor, maar vanwege onze gezamenlijke verantwoordelijkheid als opvoeders.”

'Als onze nieuwe partners dit niet oké zouden vinden, hadden we een groot probleem'

Twee jaar geleden gingen Tim en Loes uit elkaar, na twintig jaar. Ze was pas 14 toen ze Tim leerde kennen, een pubertje nog. Uiteindelijk bleek een breuk onvermijdelijk. Hoe moeilijk en verdrietig het soms ook was, het gezinsgevoel moest volgens hen zo goed mogelijk in tact blijven. “We gaan dit samen doen, zeiden we. En dus vieren we sindsdien verjaardagen, Sinterklaas en Kerst met elkaar. Dat er al snel nieuwe liefdes op het toneel verschenen, maakte de zoektocht naar een nieuwe vorm er niet makkelijker op. Maar het ging wel. Vorig jaar vierden we met z’n allen Sinterklaas en dit jaar doen we dat dus weer. Ik weet als kind van gescheiden ouders hoe belangrijk het is om dit soort momenten samen door te brengen. Als onze nieuwe partners dit niet oké zouden vinden, dan hadden we wel een groot probleem. We doen dit echt met z’n allen.”

Accepteer dat het anders is

Een schoolvoorbeeld, vindt mediator Sanne Visser. “Pakjesavond is het ultieme kinderfeest, dus zie het ook echt als iets wat vooral voor de kinderen leuk moet zijn. Zet dat voorop, en je eigen ego dus opzij. Heel mooi dat Loes en Tim dat kunnen. Accepteer dat het anders is dan voorheen. Ga niet krampachtig alles proberen te houden zoals het was, dat geeft alleen maar stress. Dus ga niet moeilijk doen over kleine dingetjes en omarm juist dat het dit jaar anders is. Wat ook helpt: laat nieuwe liefdes een pas op de plaats doen. Doe gezellig mee, dat is echt genoeg.” 

Ook Mathilde Hoekstra (42) viert Sinterklaas met haar ex en hun nieuwe liefdes. Samen met Doeke heeft ze twee dochters en nog een derde dochter met haar nieuwe liefde Frans, en inmiddels wordt ook Doeke opnieuw vader. Een bont gezelschap in bijzondere harmonie. Als het geen corona zou zijn, zouden er ook nog gezamelijke vrienden aanschuiven op 5 december. Maar ja. Wat wél overeind is gebleven is dat de modern family lootjes heeft getrokken en iedereen een surprise maakt met een gedicht.

Kan allemaal, vindt Mathilde. “Dat doen we al zo sinds we uit elkaar zijn. Het eerste jaar was wel spannend, want toen kwam mijn nieuwe vriend ineens onverwacht langs. Gelukkig hield mijn ex zijn gezicht toen goed in de plooi. Doeke en ik waren altijd al vrienden, en dat zijn we nog steeds. Ik begrijp ook echt niet waarom mensen soms met modder naar elkaar gooien. Daarmee maak je het zoveel lastiger voor iedereen. Ga liever uit elkaar zo lang het nog enigszins leuk is, dan blijft je relatie als exen ook beter.”

'Ga niet de competitie aan met de andere ouder over de cadeaus'

In het nieuwe, samengestelde gezin gaat het volgens Mathilde allemaal heerlijk ongedwongen. Dat komt ook omdat de rollen duidelijk zijn. “Frans is heel lief, maar nooit de nieuwe vader voor Lente en Nine. Dat maakt het voor iedereen goed en veilig. Wat ook enorm heeft geholpen is dat Frans en Doeke een open gesprek hebben gehad, op Lowlands notabene, en sindsdien zijn ze goed samen. Er is ook niks blijven hangen tussen Doeke en mij. Het heeft allemaal goed uitgepakt gelukkig. We vieren samen sinterklaas en met Kerst zitten we met z’n allen een lang weekend in een hotel. De kleintjes staan altijd centraal en dat werkt.”

Laat het leuk

“Chapeau,” zegt Visser. “Het laatste wat je wil is dat de kinderen rondom Sinterklaas ook nog eens de stress voelen van de ouders. Het is meestal al druk zat voor kinderen, deze periode. Laat het vooral leuk blijven. Dus ga niet de competitie aan met de andere ouder over de cadeaus. En stook niet via een gedicht nog even een ruzietje op. En een dikke drol als surprise voor je ex is toch ook niet echt een goed idee.”

"We vieren sinterklaasavond met sushi eten, want sinds de komst van Nen lust zelfs Tim dat, en gaan daarna cadeautjes uitpakken. Tim en ik kopen die samen voor de kinderen en als volwassenen kopen we nog iets leuks voor elkaar,” vertelt Loes. “Ik hoor vaak dat mensen het bijzonder vinden dat wij zo’n goede band hebben, maar ik vind het vooral verdrietig dat een goed contact met je ex zo’n uitzondering is. Het is vaak allemaal ego. Daar moet je overheen stappen, voor je kind. Hoe moeilijk soms ook. De pijn mag er zijn, maar mag niet bepalen.

We hebben bijvoorbeeld een groepsapp met z’n vieren, waarin we praktische dingen over de kinderen delen, maar ook gewoon leuke dingen.En als het met een van de kinderen, of met een van ons niet goed gaat, dan bespreken we dat met z’n vieren. Wij zijn nu een grote familie en dat gaat buiten de bloedbanden om. Zelfs Tims ouders stellen zich op als oma en opa voor Saar, hoe mooi is dat? Natuurlijk vinden Guus en Juul het nog lastig. Ze vinden het jammer dat ze mij minder zien, of Tim. En natuurlijk zouden ze het liefst hebben dat Tim en ik weer samen zijn, maar zo is het gewoon niet. En tegelijkertijd zeggen ze ook dat ze Marc en Nen niet meer willen missen.” 

De hele modern family samen
De hele modern family samen

Een situatie waar Esther Posthumus vurig op hoopt. Zij is begin dit jaar gescheiden en viert dit weekend voor het eerst samen met haar ex sinterklaas. “We gingen zonder ruzie uit elkaar, dus de band is goed, maar een beetje gek is het natuurlijk wel. Onze kinderen van 4, 7 en 11 zijn dit weekend bij hem, dus we vieren het daar. We gaan eerst samen naar een sinterklaasfilm in de bioscoop en daarna thuis eten en cadeaus uitpakken. Geen gedichten en surprises, gewoon gezellig. Hartstikke leuk, maar ik zie er wel een beetje tegenop dat ik daarna weer weg ga. Sinterklaas is toch een familiefeest.” 

'Je ex kun je toch niet veranderen, dat weet je nu wel'

“Mijn ex en ik kunnen nog steeds goed praten over dingen die ons als gezin, of persoonlijk, bezighouden,” vertelt Esther. “We zijn natuurlijk ook niet van vandaag op morgen gescheiden, maar ik ben wel blij dat het zo kan. Sinds kort heeft hij een nieuwe relatie en toevallig is zij vanochtend bij me op de koffie geweest om kennis te maken. Dat was echt leuk. Ik denk dat ze goed bij elkaar passen en ik ben gewoon blij dat er geen gedoe is. Al heb ik nog veel verdriet om ons gezin dat niet meer bij elkaar is. Voor mij persoonlijk is het goed, maar het is natuurlijk niet hoe het hoort.” 

Een betere ex begint bij jezelf

Maar hoe kom je daar nou, bij een heerlijk avondje met je ex? Een betere ex begint bij jezelf, vindt mediator Sanne Visser. “Het is belangrijk dat je als ouder tijd en energie in jezelf stopt, om te wennen aan de nieuwe situatie. Want van een druk tweeouder-gezin ben je opeens een gedeelte van de week alleenstaande ouder en de dagen dat de kinderen naar de ander zijn, ben je ineens helemaal alleen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen, dat is best even wennen. Ook heus weleens lekker, maar wel echt anders. Ouders voelen zich door de scheiding vaak schuldig en verdrietig en dat maakt dat ze het richting de kinderen juist ontzettend goed willen doen. Zo goed zelfs dat het verkrampt. En dan gaat ‘t alsnog mis."

De valkuil is om vooral naar de andere ouder te kijken, zeker als daar ook al een nieuwe liefde in het spel is. Dan kan er een hoop negativiteit en narigheid naar boven komen, die jou zelf niks gaat brengen. De sleutel in het goed houden met de andere ouder, zit dus in je eigen gedrag. En je eigen interactie met je kinderen. De andere ouder kun je toch niet meer veranderen, dat weet je nu wel. De oplossing zit in hoe jij ermee omgaat. En jouw energie geef je weer door aan je kinderen. Dus ja, soms moet je je ego opzij zetten en jouw gevoelens echt leren parkeren. Dat is zeker niet makkelijk, maar wel mogelijk. Na een scheiding zijn er genoeg emoties en die mogen er zeker zijn. Maar ventileer ze bij je vriendinnen, niet bij de kinderen. En dat lijkt een cliché en een open deur, maar geloof me, het venijn zit in een blik, in een zucht, in een korte opmerking, of een suggestieve vraag. Niet doen, slikken dus. En loslaten.”

Dus, (ex-)makkers, staakt uw wild geraas, want het heerlijk avondje is gekomen.

Hanneke Mijnster