Close

Het zalig falen, met Emma de Thouars

15 december 2020 02:12 / Persoonlijke groei
Emma de Thouars
Emma de Thouars
Z Zonder wrijving geen glans. Redacteur Lizzy van Hees spreekt daarom iedere week iemand over zijn of haar royal fuck-ups en uitzinnige uitglijers, de dingen die niét goed zijn gegaan. Leveren die missers ook wat op?

Als je Yvette van Boven tot je fans mag rekenen, weet je dat je goed kan koken. Emma de Thouars (31) leeft voor de Aziatische keuken. Niet zo gek dat ze het na haar psychologiestudie over een hele andere boeg gooide. Afgelopen zomer kwam haar eerste kookboek uit: Amazing Asia, en alsof dat nog niet genoeg succes is, staat de tweede ook al op de planning. Falen lijkt daarmee ver te zoeken in Emma's leven, maar dat betekent niet dat alles altijd goed gaat. "Ik til er gewoon niet zo zwaar aan", legt ze uit aan de telefoon. Al is er één faalmoment dat ze zich nog wel goed herinnert.

Je gelooft niet echt in falen, waarom?

"Nou ik geloof er wel in, maar ik ben er zelf niet bang voor. En omdat ik er niet zo van onder de indruk ben, kan ik me mijn eigen falen ook nooit zo goed herinneren. Natuurlijk mislukt er weleens een baksel, maar dan probeer ik het gewoon opnieuw. Verder helpt het ook dat ik totaal geen perfectionist ben, ik wil wel dat dingen goed gaan, maar ik stress daar eigenlijk nooit over."

Dat klinkt als een ingrediënt voor succes: niet stressen.

"Het kan in ieder geval geen kwaad. Door zo weinig stress te ervaren, vlieg je misschien makkelijker door het leven. Zo ervaar ik mijn eigen leven, alsof ik overal doorheen vlieg en alles best makkelijk gaat. Daardoor lukt het mij heel vaak om keuzes te maken gebaseerd op wat ik leuk vind en ik het liefste doe. Als freelancer betekent dat soms wel dat ik zó vaak ja zeg, dat ik uiteindelijk zeven dagen per week aan het werk ben. Dan word ik wel moe en labiel hoor, dan zit ik vervolgens zelfs te jammeren bij reclames op tv. Maar als ik dan weer wat gas terugneem en even bijkom, gaat het snel weer beter."

En is er nooit iets wat in de praktijk echt niet lukt? Waarvan de buitenwereld zou zeggen dat je hebt gefaald?

"Ja, dat moment is er wel. Nadat ik een hele tijd bij FavorFlav had gewerkt, belde Hugo Kennis, een vriend van me, om te zeggen dat ik auditie moest doen bij 24Kitchen. Ze zochten een nieuw gezicht bij hun rubriek: Wat eten we vandaag? Het was niet per se mijn eigen droom, maar Hugo klonk zo overtuigend: 'Ik wil jou, je móét auditie komen doen'."

'Als het dan echt begint, komen alle zenuwen in één keer'

"Ik had nog nooit zoiets gedaan, dus was best wel zenuwachtig. En ik weet nog dat ik speciaal voor de gelegenheid een groen t-shirt had gekocht. Ik heb zelf alleen maar witte en zwarte shirts, maar dacht: op tv moet je kleur aan. In de aanloop naar de auditie was ik best relaxed eigenlijk, maar als het dan echt begint, komen alle zenuwen in één keer naar boven."

Weet je nog wat je moest doen tijdens de auditie?

"Ik moest een vet moeilijk recept maken. Een soort gehaktbal met een gekookt ei erin. Als je de gehaktbal zou openbreken, dan moest dat eigeel er zo mooi uitlopen. Gelukkig waren de ergste zenuwen na vijf minuten wel voorbij. Al bleef ik volgens mij wel ontzettend snel praten, maar daar heb ik sowieso een handje van."

Ging het goed voor je gevoel?

"Nou, het ging beter dan verwacht. Sommige tv-koks zijn meer presentator dan kok, maar bij mij is het absoluut andersom. En ik realiseerde me al snel dat ik onwijs veel mazzel had met al mijn ervaring als receptontwikkelaar en als culinair schrijver en copywriter, daardoor weet ik zoveel over eten – naast dat ik goed kan koken. Het kostte me daardoor helemaal geen moeite om te blijven kletsen tijdens de auditie. Soms keek ik er zelf een beetje van op waar al die weetjes vandaan kwamen, dan hoorde ik mezelf ineens vertellen dat je weet dat een gehaktbal goed is als-ie vanbinnen 72 graden is."

En was het gerecht zelf ook gelukt?

"Die was wel een beetje uit elkaar gevallen helaas. Maar volgens mij hadden ze expres een heel moeilijk recept uitgekozen, zodat het niemands straatje zou zijn. Dus toen het erop zat, had ik er best een goed gevoel over."

Wanneer kreeg je de uitslag te horen?

"Na een week kwam het nieuws: de keuze was niet op mij gevallen. Ze gingen voor Jet van Nieuwkerk. Ik baalde daar best wel van, want mij werd verteld dat ik het niet was geworden omdat ze een ouder iemand zochten. Jet en ik zijn even oud, dus in dat opzicht was het jammer ik de kans niet kreeg."

'Het heeft zeker mijn carrière gevormd'

"Maar na een paar dagen balen lukte het toch vrij snel om eroverheen te stappen. Ik weet nu ook dat zo'n format niet echt bij mij past. En er zijn zelfs een heleboel leuke dingen uit voortgevloeid. Dus nu ben ik stiekem heel blij dat het zo is gelopen."

Leuke dingen die anders niet waren gebeurd?

"Ja, een paar dingen als direct gevolg, maar ook indirect. Doordat ik de auditie had gedaan, kenden ze me nu bij 24Kitchen en heb ik met ze kunnen samenwerken aan recepten en andere dingen achter de schermen. En ik raakte bevriend met mijn toenmalige concurrent Jet."

Maar om werk zat je niet verlegen, toch?

"Nee, maar Jet wilde mij op een gegeven moment graag interviewen voor haar website. En in dat gesprek heb ik gezegd dat ik ooit een kookboek wilde maken. Daardoor kwam ik – en die ambitie ook – wel direct op de radar bij een aantal uitgevers. Voor ik het wist had ik verschillende uitgevers aan de lijn, die stuk voor stuk een boek met me wilde maken. In dat opzicht heeft het zeker mijn carrière gevormd, want ik weet niet of het anders zo'n sneltreinvaart had gelopen. Het bleek een lekkere kickstart."

"Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn boek te maken bij Nijgh & van Ditmar, de uitgever van Yvette van Boven. Ik kende haar al een beetje, maar we waren geen beste vrienden of zo. I wish. Maar bij de uitgever zeiden ze: 'Yvette is al zo lang fan van jou'. Dat was echt heel tof om te horen. En nog voordat mijn eerste boek uitkwam, heb ik al getekend voor een tweede. Die recepten ben ik nu allemaal aan het ontwikkelen."

En zo vlieg je door het leven heen. Heb je nog één laatste geheim voor een stressvrij leven?

"Even denken hoor, ja het helpt dus om niet te perfectionistisch te zijn of daar heel zwaar aan te tillen. Maar ik heb ook nog wel een andere tip: probeer je werk niet uit te stellen. Met dat kookboek zeiden veel mensen: 'Wacht maar tot de deadline dichterbij komt, dan piep je wel anders'. Maar ik zorg er gewoon echt voor dat ik ruim van tevoren begin, dan is alles ruim op tijd af en heb je aan het einde van de rit geen stress."

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER