Close

De boete op baren: een eerste kind halveert het inkomen van moeders

15 december 2020 05:12 / Loonkloof
D De discussie over deeltijd-diva's en parttime-prinsesjes kennen we, maar wat voor effect hebben kinderen nou écht op je inkomen als vrouw? Daar publiceerde het CPB vandaag cijfers over, en die zijn niet mals: vrouwen leveren gemiddeld 46 procent van hun inkomen in.

Vrouwen die niet of parttime werken zijn al langer een hot topic in Nederland, aangezien deze keuze door veel mensen wordt gezien als oorzaak van de loonkloof én financiële afhankelijkheid onder vrouwen. Maar zelfs met al die slecht-nieuws-berichten en waarschuwingen waren de daadwerkelijke consequenties niet bepaald concreet. Wat betekent het voor jouw portemonnee als je moeder wordt?

Die vraag probeert het Centraal Plan Bureau (CPB) te beantwoorden door middel van nieuwe onderzoeksresultaten. Vandaag werd bekend dat het krijgen van een eerste kind een moeder in Nederland 46 procent van haar inkomen kost in de eerste zeven jaar na de geboorte. Asjemenou. En hoewel je daar allerlei verklaringen voor kunt aanwijzen, want die promotie komt net niet handig uit met een kleine peuter thuis en drie dagen werken komt nét beter uit, geldt deze baarboete alleen voor vrouwen, schrijft het Financieel Dagblad. De geboorte van een eerste kind heeft namelijk geen noemenswaardig effect op het inkomen van vaders.

Het onderzoek werd gedaan onder mensen die tussen 2006 en 2009 voor het eerst een baby kregen en volgens onderzoeker Yvonne Adema is deeltijdwerk een mogelijke verklaring voor de inkomensachterstand van moeders. Al zijn er ook nog een aantal hardnekkige traditionele opvattingen over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Vooral binnenshuis.

Het feit dat vrouwen minder uren gaan werken wordt door het CPB aangewezen als voornaamste reden achter de inkomensdaling. Want hoewel het uurloon zelf én het aantal werkende vrouwen ook dalen, gebeurt dat in mindere mate. Bij mannen is ook een mini-daling te zien in arbeidsparticipatie, maar hun uurloon stijgt daarentegen. Dus aan het einde van de rit hebben zij er minder last van.

Nederland scoort niet helemaal als het slechtste jongetje van de klas in deze kwestie, want in Duitsland leveren vrouwen gemiddeld 61 procent van hun inkomen in. Maar daar zit de verklaring niet in deeltijdwerk onder vrouwen. Dat het in ons kikkerlandje zo breed wordt geaccepteerd dat moeders minder gaan werken, is dus misschien redelijk uniek voor de rest van Europa.

Wat de onderzoekers ook opviel, is dat hoeveel het inkomen daalt ook samenhangt met culturele factoren. Zo betalen moeders met een buitenlandse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond – of een hogere opleiding – een boete van 30 tot 35 procent. Terwijl vrouwen met een Nederlandse, Marokkaanse of Turkse achtergrond bijna 50 procent inleveren.

Hoewel er geen oordeel vastzit aan de onderzoeksuitslagen, biedt het wel stof tot nadenken. Want als je de cijfers zo concreet voor je ziet, kan je als vrouw bijna niet anders dan achter je oren krabben: boor ik mezelf echt zoveel inkomen door de neus?

In de tweede aflevering van 'Wat motten we anders?!' bespraken Eva en Lize Korpershoek dit onderwerp ook. Wat kun je als vrouw doen om die boete op baren voor te zijn? 

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER