Close

Wat ik had willen weten voordat... ik aan de kerstdis begon

21 december 2020 12:12 / Feestdagen
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Vandaag doet tv-chef Hugo Kennis uit de doeken hoe je stressvrij een heerlijk kerstdiner bereid.

Vertwijfelde gasten die de dubieuze brandlucht en het ingehouden gekibbel uit de keuken proberen te negeren. Een enorm ambitieus menu door een kok die normaal de lat legt bij aardappelpuree uit een pakje. Een gastheer in de vlekken omdat-ie in zes pannen tegelijk staat te roeren, waarvan er een aanbrandt en een ander overkookt. Wie zegt dat het koken van een kerstmenu leuk is? Nou, televisiechef Hugo Kennis (34), bekend van onder meer RTL4 en 24Kitchen. Maar je moet wel zelf leuk en haalbaar máken.

"Ik krijg al maandenlang letterlijk drie- tot vierhonderd vragen per dag over de kerstmaaltijd”, vertelt hij. “Mensen zijn op zoek naar een volledig menu of hebben specifieke vragen over ingewikkelde klassiekers die ze willen proberen te maken." En juist daar zit ‘m vaak de pijn, weet Kennis. Zijn voornaamste advies: doe nou gewoon niet. Niet die enorme beef wellington of die zeebaars in zoutkorst of welk ander technisch hoogstandje dan ook. Liever houd je het simpel. Dit is hoe je het wel aanpakt:

1. Ken jezelf (en je kookkunsten)

Doe jezelf en je gasten een plezier en blijf binnen je comfort zone. Want de schoonheid van Kerst schuilt in het samenzijn en stressvrij koken. "Het gaat eigenlijk altijd mis bij een teveel aan ambitie. Bij Kerst heerst een sfeer dat het allemaal gerechten moeten zijn die je nooit maakt, er ligt heel veel druk op. Het móet gezellig zijn, en ondertussen staat de gastvrouw met een rood hoofd achter de pitten, terwijl aan tafel een oom zit te klagen over het doorbakken vlees."

Laat het rozenwater, de maïssiroop of labneh lekker achterwege

Beter houd je je bij recepten die je toch al vaak maakt. "Die pasta waar je om bekend staat, is in een kleinere portie een prima tussengerechtje. Of probeer een keer iets dat je normaal uit een zakje of pakje kookt zelf na te maken." Zoals die aardappelpuree bijvoorbeeld. En als je toch iets uitdagenders wilt proberen, kun je eventueel van tevoren een keertje testkoken, zegt Kennis. "Maar ga ook daarbij niet al te veel boven je niveau, zodat je zeker weet dat je tijdens het diner ook nog aandacht voor je gasten kunt hebben."

2. Maak een lijstje

Je gelooft het bijna niet, maar er zijn dus mensen die zelfs voor de kerstboodschappen zonder lijstje de supermarkt induiken. Heb je he-le-maal niks aan, weet Kennis. "Mensen lopen als een kip zonder kop rond. Maak gewoon een plan! En kies dan ook gerechten met ingrediënten, waarvan je er redelijkerwijs vanuit kunt gaan dat de gemiddelde supermarkt ze in huis heeft." Laat het rozenwater, de maïssiroop of labneh lekker achterwege en kies voor de bekende weg. En laat je niet verleiden door allerlei aanbiedingen in de supermarkt voor spullen die je toch niet nodig hebt. Zonde van het geld, en als je het toch niet opeet is het ook nog eens slecht voor het milieu. 

3. Houd het klein

Speaking of which: zo’n echte pièce de résistance is echt niet meer van deze tijd. Kennis: "Dat zie je ook in restaurants van nu: geen grote stukken vlees met allerlei garnituren in de een bijrol, maar juist veel kleine gerechtjes met een focus op groenten." Een zevengangendiner kan natuurlijk best, maar zo’n zware showstopper als een rollade of een hele kalkoen kun je gerust achterwege laten. Met zo’n enorm stuk vlees is zelfs een professionele chef uren bezig en dan ben je nog niet eens aan alle bijgerechten begonnen. Bovendien is de kans dat het mislukt aanzienlijk en dan zitten je gasten uit beleefdheid met lange tanden hun hoofdgerecht weg te werken, terwijl jij nog dagen met kliekjes zit opgescheept die je toch niet lust.

'Zo ga je met meer aandacht proeven en het eten meer waarderen'

Houd het klein en simpel dus: "Een stuk spitskool even opbakken in boter en daarna goudbruin laten worden in de oven. Beetje ansjovis en chilipeper erover, en daar heb je al een gangetje te pakken." Mocht je toch een hang naar vlees hebben, bedenk dan dat je heus niet iedereen een T-bone van een half pond hoeft te serveren. "Als je één flinke biefstuk rosé bakt en mooie plakjes snijdt, kun je die over de borden verdelen. Beetje aardappelmousseline erbij en iedereen vindt het lekker." 

Of serveer bij een van de gangen twee coquilles per persoon: niet lastig om te bereiden en een mooi, klein gerecht. "Als je vijf of meer gangen serveert, kun je er natuurlijk vlees of vis bij serveren, maar dat hoeft echt niet de hoofdrol te spelen." Aardig voor de dieren, het milieu, je portemonnee én je gasten, predikt Kennis: "Als je niet zo’n bord vol hebt, ga je met meer aandacht proeven en het eten meer waarderen."

4. Het oog proeft ook wat

Bijkomend voordeel van zo’n klein gerechtje is dat het zich ook heel chic laat presenteren, en laten we wel wezen: als het er mooi uitziet, is het toch net iets feestelijker. Hoef je niet al te moeilijk over te doen, weet de tv-kok. "Serveer een kleine portie op een groot bord en garneer het met een takje groen, wat amandelen of een hazelnootje. Of leg er plakjes biet onder, dat geeft smaak en kleur. En een garnalencocktail eet net wat lekkerder weg als je het in een fijn, kitscherig glaasje opdient."

5. Be prepared

Die garnalencocktail is een klassiekertje natuurlijk, maar wel een goede keus omdat-ie zich goed laat voorbereiden. Van tevoren kun je alles al klaarzetten, zodat je vlak voor het eten alleen nog even de boel bij elkaar hoeft te gooien. Wel met zelfgemaakte saus, alsjeblieft. Nog zo’n gouden zet: gebruik de oven. "Maak bijvoorbeeld een traybake", adviseert Kennis, "met allemaal lekkere groenten. Die zet je ’s ochtends al klaar of zelfs de dag van tevoren. Als je gasten komen, hoef je het alleen nog maar een half uurtje in de oven te gooien, dat kan eigenlijk niet misgaan.

En voor een kerstig tintje, kun je er een cranberry compote bij maken. Dat is lekker, echte eyecandy en ook nog eens supersimpel om te maken – een zakje verse cranberry’s met wat suiker koken in een beetje water en als je je feestelijk voelt, gooi je er nog wat port bij." Kun je prima een paar dagen eerder bereiden en eventueel nog even opwarmen voor je het gaat eten, als je dat lekker vindt.

'Ga in godsnaam gewoon gezellig bij je gasten zitten'

En als je dan toch de behoefte voelt om écht indruk te maken, doe dat dan met het dessert. Dat kun je prima van tevoren klaarmaken. “En de klassiekers zijn vaak niet moeilijk.” Als je trifle of je tiramisu de eerste keer mislukt, heb je meestal best nog tijd om het nog een keertje te proberen en als het toch niet helemaal uitpakt zoals je had gehoopt, is het ook niet zo erg. “Je gasten zijn tegen die tijd toch al dronken.”

6. Gun jezelf gezelligheid

En dat brengt ons bij het laatste punt, en misschien wel het belangrijkste. Het is een zwaar jaar geweest, voor iedereen. We mogen maar met een klein groepje bij elkaar komen. Het zal dus allemaal misschien niet zo uitbundig zijn, maar waarschijnlijk wel heel dierbaar. "Meer dan ooit staat Kerst in het teken van het gezelschap. Gun het jezelf om daarvan te genieten. Zorg voor een lekker uitgebreide borrel – een kaasplankje, wat gerookte amandelen, groentetjes, fles wijn - en ga dan in godsnaam gewoon gezellig bij je gasten zitten. Dat voorgerecht komt later wel. Mensen komen voor jou, niet omdat ze een of andere sterrenmaaltijd verwachten. Je kunt ook vragen of iedereen iets meeneemt, American style, dat vinden de meeste mensen alleen maar leuk en geeft een grappige mix van gerechtjes. En er staat helemaal niemand in z’n eentje te zweten in de keuken." Amen.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER