Close

Kerst op de bank: vijf kijktips om de lockdown mee door te komen

20 december 2020 11:12 / kijktips
Nicole Kidman en Hugh Grant in The undoing
Nicole Kidman en Hugh Grant in The undoing
& 'It's beginning to look a lot like fuck this' was de leus die menig Instagramaccount sierde na Rutte's toespraak. En toch blijven we ons verheugen op een paar vrije dagen aankomende week. Want of je nou kerst met de fam viert of alleen thuis zit: er is genoeg om je mee te vermaken. Redacteur Lizzy van Hees deelt haar laatste kijktips.

Licht aangeschoten dansen in de woonkamer kan nog steeds, maar uitbuiken na je zesde kerstdiner op rij is er dit jaar waarschijnlijk niet bij. We vieren een sobere kerst, die wel geheel in lijn ligt met de rest van dit jaar. Dus die paar weken kunnen er ook nog wel bij, toch?

Hopelijk kun je het thuiswerken een paar dagen laten voor wat het is en genieten van wat welverdiende vrije tijd. How better to spend it dan met een paar vrolijke of fascinerende mensen op je beeldbuis? Goed nieuws, want HBO, Netflix en Videoland hebben weer een paar pareltjes uitgebracht de afgelopen tijd, en die zet ik graag voor je op een rij.

1. Succes, list en bedrog in The undoing

Als genoeg mensen zich erover uitspreken, móét het wel goed zijn, dacht ik voordat ik vorig weekend aan The undoing begon. En mijn enthousiasme werd helemaal aangewakkerd toen ik zag dat niemand minder dan Hugh Grant en Nicole Kidman de hoofdrollen vertolkten. Die twee wil je wel van het scherm af zien knetteren, toch? Of misschien is dat gewoon de ouwe lul in mij, die nog altijd vasthoudt aan een Hugh van twintig jaar geleden.

Genoeg kalverliefde en over op de inhoud: Kidman en Grant spelen een succesvol en gelukkig stel in New York. Ze werken hard, zeuren af en toe op elkaar, zijn gek op hun zoontje Henry en plagen elkaar liefkozend – om vervolgens weer de liefde te bedrijven. Maar wanneer de mysterieuze Elena Alves haar entree maakt onder de schoolmoeders, lijkt het tij te keren. En jawel, binnen no-time is de pais en vree ver te zoeken.

Wat volgt zijn een paar bloedstollende aflevering vol intrige en bedrog. Wie kan wie nou eigenlijk vertrouwen? Of worden we – ook als kijker – op geniepige wijze verleid en bespeeld waar we bij staan? Ik heb de serie in één adem afgekeken en het doet denken aan een lekkere combinatie tussen Big little lies en The sinner. Niet te hoogdravend of ingewikkeld, wel spannend genoeg. Tot het laatste moment zit je op 't puntje van je stoel.

The undoing is te zien via HBO movies & series.

2. Love life neemt je mee op zoek naar de ware – of een ware

Baanbrekend is de verhaallijn van Love life niet te noemen, maar slim en vermakelijk is het zeker. Anna Kendrick speelt de Amerkaanse Darby, die verdomd graag een geliefde wil vinden. Maar, weliswaar in een pre-coronatijdperk, merkt zij ook dat online niet voor iedereen even lekker werkt. En zoals een goede chickflick betaamt, staan er een aantal zeer bemoedigde – en bij tijd en wijle strenge – hartsvriendinnen om haar heen. Die geven vaak net de nudge die je nodig hebt om na de zoveelste teleurstelling toch weer door te gaan: 'You get on that dick wagon'.

Ga jij deze kerst als single tegemoet, dan kan het een tikkie frustrerend te zijn om te zien hoe makkelijk daten was in een sociaal-dichtbij-tijdperk, maar dat mag de pret niet drukken. Geniet van de gevatte Anna Kendrick en laat je inspireren voor wat betreft je eigen dating game, of dat nou online van pas komt op dit moment of nog even toekomstmuziek blijft.

Het eerste seizoen van Love life is te zien bij Videoland.

3. Bloed, zweet en Blues in Ma Rainey's black bottom

De Netflix-film Ma Rainey's black bottom die deze week uitkwam, heeft qua verhaal alles in zich om een vooruitstrevend en belangrijk stukje sociale en culturele geschiedenis te vertellen, máár de meningen erover zijn verdeeld. Viola Davis speelt de fenomenale Blueszangeres Ma Rainy, die in het begin van de twintigste eeuw doorbrak in Amerika. In die tijd nam de vraag naar zwarte recording artists toe in het land en zo versierde ze een contract met Paramount. De platenbazen waren maar wat trots en verkondigden aan wie het maar wilde horen dat Ma Rainey de 'mother of the Blues' was.

Wat Ma Rainey misschien nog bijzonderder maakte, zeker voor die tijd, was het feit dat ze naar verluid queer was en een relatie had met collega-zangeres Bessie Smith. Dat gegeven was volgens website The Lily veel interessanter om uit te werken in de verfilming over haar leven, dan de samenwerking met andere mannelijke muzikanten. En hoewel er wel op wordt gehint in de film, is het geenszins een expliciet onderdeel van de verhaallijn.

Wat de film in hindsight ook bijzonder maakt, is de bijdrage van acteur Chadwick Boseman. Hij overleed afgelopen augustus aan de gevolgen van darmkanker, en zonder dat iemand het wist, werd de rol van Levee in Ma Rainey's black bottom de laatste die hij zou spelen. Ondanks de kritische stemmen is de film wat mij betreft toch een aanrader, niet alleen vanwege Boseman, maar evenzeer omdat Viola Davis zich opnieuw als force of nature bewijst. Haar optreden laat een vrouw met karakter én stem van formaat zien.

Je kan bij Netflix terecht voor Ma Rainey's black bottom.

4. The prom tovert geheid een lach op je gezicht

In de musical The prom is alle queerness mega-expliciet. Denk: zang, dans en uitgerangeerde Broadwaysterren – en dat dat alles bedolven onder glitter én met een grote gouden strik eromheen. Precies met dat gevoel komt deze film tot je. Daar moet je nét zin in hebben, en als je niet van zang en dans houdt, zou ik zeggen: don't go for it. Maar als je zin hebt in een oppepper, een beetje licht in donkere dagen, dan bestaat er geen beter medicijn.

Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Indiana, waar Emma Nolan niet met haar vriendinnetje samen naar hun high school prom mogen. Want, dat is alleen voor dates met het tegenovergestelde geslacht. Je kan je bijna niet voorstellen dat dit echt nog voorkomt, maar on the other hand: er gebeuren wel vreemdere dingen.

Drie – ooit succesvolle – Broadwaysterren krijgen lucht van het verhaal en besluiten de boel te gaan redden. Deze superhelden worden gespeeld door niemand minder dan Meryl Streep, Nicole Kidman en James Corden. Can you name a more iconic trio? Waarschijnlijk niet, en hoewel je Streep en Kidman betere dialogen hebt zien oplepelen, zijn ze toch een feestje voor het oor en oog. Dat geldt overigens ook voor James Corden die zichzelf voor de gelegenheid een Amerikaans accent aanleerde. Gegarandeerd lachen, al is dat soms van cringiness.

The prom is zien bij Netflix.

5. Terug naar een tijd vóór #MeToo met Room 2806: the accusation

Je zou het bijna vergeten, maar Harvey Weinstein was niet de eerste hoge pief die een behoorlijke perve bleek te zijn. In de vierdelige docu-serie Room 2806: the accusation neemt Netflix ons mee terug naar 2011, het jaar waarin de zaak tegen Franse politicus Dominique Strauss-Kahn voorkwam. Hij werd in New York gearresteerd op verdenking van grensoverschrijdend gedrag jegens een kamermeisje.

Hoewel er zeker overeenkomsten zijn te vinden tussen de beschuldigingen tegen Strauss-Kahn en die aan het adres van mensen zoals Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein, maken juist de verschillen deze docu-serie zo interessant. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de tijd waarin het zich afspeelde, een tijdperk vóór #MeToo. Je kan niet anders dan verbluft aanschouwen hoe fel de publieke opinie was tegen vermeende slachtoffers van seksueel geweld op dat moment – nog geen tien jaar geleden. Aangezien Strauss-Kahn tot op de dag van vandaag geen strafblad heeft, kun je wel raden hoe het is afgelopen met de aanklacht tegen hem. En toch is het de moeite waard om het videodocument te zien, zeker gezien de interviews met een paar belangrijke hoofdrolspelers.

De vier afleveringen zijn te zien bij Netflix.

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER