Close

Lekker boeiend

18 december 2020 05:12 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende nieuwsbrief: A newsletter van Alison Roman

Zelfs de grootste keukenkluns gaat met plezier achter het fornuis staan dankzij de nieuwsbrieven van de 35-jarige Amerikaanse kookboekenschrijver en 'domestic goddess of the apocalypseAlison Roman. Eva is dol op haar boek Bijzonder simpel, maar verslindt vooral Romans nieuwsbrief A newsletter. Eva: "Er zijn een miljard fotogenieke mensen op Instagram die grappige dingen zeggen, er mooi uitzien en koken. Maar bij Alison Roman klopt álles, met name dankzij haar nieuwsbrief. Daarin neemt ze de tijd om als een soort sassy vriendin tegen je te praten en tot in detail uit te leggen waarom ze iets gaat maken. Hou ik van, als detailfetisjist. Ze vertelt bijvoorbeeld over films die haar inspireren, een nummer uit die film waardoor ze helemaal van slag raakte en ze voegt meteen even een Spotify-playlist toe. En ze zegt veel ‘fuck’ en ‘shit’ – zo praten mijn vriendinnen ook."

"Ik heb nog niks gemaakt uit haar kookboek Bijzonder simpel, wel de tomaten- en ansjovis-bucatini van haar website. Op YouTube zie je hoe ze het maakt, in haar Brooklynse appartement dat niet groter is dan een stadsappartement in Nederland. Ook weleens fijn, want meestal koken Amerikanen in Martha Stewart-achtige megakeukens met een kookblad waar je zestien lijken op kwijt kunt. Ik heb de bucatini gemaakt voor een coronaproof gezelschap en het was een megasucces. Omdat ik controle-issues heb, heb ik het eerst ’s middags gemaakt, toen ik alleen thuis was, om te zien of het lekker was. Ik heb het helemaal opgegeten, ik zat absoluut aan het maximale aantal calorieën dat ik dat hele weekend mocht hebben. En ’s avonds heb ik het dus nog een keer gemaakt. Heerlijk.

Haar gerechten zijn goed en extreem toegankelijk – ze heeft in gezaghebbende restaurants gewerkt, maar doet niet quasi-elitair en gebruikt ingrediënten die je toch al in huis hebt. En ze heeft volkomen schijt aan conventies. Blijkbaar is het not done om als kok nagellak te dragen, maar zij draagt altijd knalrode nagellak. Dat kreeg ze mee van haar oma Prue, aan wie ze haar kookboek heeft opgedragen. Ik ben een mega-make-upliefhebber, een feminist en ik eet heel graag – drie dingen die helemaal zijn vereenzelvigd in Alison Roman."

Lekkere thuisactiviteit: van doos tot speelhuis

Stapelen de kartonnen dozen zich zo langzamerhand ook op in huis, omdat je alles wat je nodig hebt aan de deur laat bezorgen? Daar heeft Eva een handige oplossing voor: laat je kind zich erop uitleven. Eva: "Ik had een doos in de woonkamer staan die zo groot was dat het voelde alsof ik de Kilimanjaro naar de papierbak moest brengen. Hij bleef dus maar staan, om krankzinnig van te worden. We hebben vuilniszakken doormidden geknipt en overal op de grond gelegd, plakkaatverf bij de Hema gekocht – inmiddels een niet-essentiële winkel, maar je kunt de verf ook online bestellen – en Pax er een eigen huisje van laten schilderen. Een vrijbrief voor kleine kinderen om helemaal los te gaan. Doe er een lampje in of op, knutsel er een schoorsteen op zoals mijn man heeft gedaan, en die horrorwrat in je woonkamer wordt een sieraad."

"Wat er vooral leuk aan is: een leven lang zijn er dingen die je niet mag, of die andere mensen beter kunnen. Als een kind hoort dat dit zijn eígen huisje is, dat het ertoe doet en dat-ie het van boven tot onder zelf mag beschilderen, krijgt-ie een vorm van autonomie die niet bij zijn leeftijd hoort. Daar bloeit een kind door; onwijs leuk om te zien. Op het huisje van Pax heb ik krijtbordvlaggetjes gehangen met de namen van al zijn familieleden – Nadine en Celine zijn mijn schoonzusjes. O ja, en hier geldt natuurlijk: hoe groter de doos, hoe dankbaarder.”

Lekkere serie: Love & anarchy

Toegegeven: de titel van de nieuwe Netflixserie Love & anarchy nodigt misschien niet meteen uit tot bingewatchen (en de oorspronkelijke titel Kärlek & anarki is al helemaal niet clickable). Toch is-ie het kijken dubbel en dwars waard, zegt redacteur Annemieke van Straalen: in deze donkere dagen, getekend door huidhonger en binnen zitten, is een sexy komedieserie als deze meer dan welkom. "De serie gaat over Sofie, van oorsprong corporate consultant, die de opdracht krijgt om een stoffige uitgeverij te moderniseren en te redden van een analoge ondergang. Verveeld van haar eentonige hoofdstedelijke yuppenleven – ja, ze blijken overal hetzelfde – raakt ze in de ban van Max, een jonge IT’er, die een frisse wind door haar leven laat waaien. Ze dagen elkaar uit met de meest bizarre opdrachten, maar wat relatief onschuldig begint (denk: loop een dag achterstevoren), krijgt uiteindelijk verstrekkende gevolgen."

"Een luchtige serie die precies genoeg diepgang heeft om te blijven boeien en ook na een lange dag lekker wegkijkt. Ik heb zelf gesmuld van de vele überongemakkelijke situaties, waarmee je - zelfs nu - toch een beetje tegemoet kan komen aan je sensatiezucht. Bovendien geven de makers ruimhartig te kennen dat ze taboes niet schuwen: zo wordt je meegenomen in levensechte Ayahuasca-trip, wordt je blootgesteld aan veel naakt, en hebben de hoofdrolspelers - excusez le mot - héél veel schijt aan maatschappelijke conventies. I love it. En o ja: de afleveringen duren maar dertig minuten, dus ook een lekker tussendoortje."

LEES MEER OVER