Close

5 x Instagrammen mét inhoud

29 december 2020 12:12 / inspiratie
A Als we dan toch scrollen alsof het een lieve lust is, waarom dan niet kiezen voor content waar je iets van opsteekt? Want Instagram is, naast een etalage van ieders opgepoetste beste momenten, óók een plek die bol staat van boeiende verhalen, weet redacteur Annemieke van Straalen.

Er wordt deze winter niet ingecheckt bij ski-oorden, restaurants, hotels en - in schrijnende gevallen - niet eens bij familie, dus zoeken we ons heil vanaf de Costa Banka massaal bij suikeroompje Zuckerberg. Dat je schermtijd tijdens deze lockdown records breekt, is niets om je tijdens een wereldwijde pandemie schuldig over te voelen (laten we die ellendige documentaire for the time being vergeten). Maar dat betekent niet dat je niet een beetje selectief mag zijn over waaraan je jouw ogen de kost geeft. Het is maar de vraag of je de glamoureuze plaatjes van influencers, wiens gelikte voorkomens sinds begin dit jaar op magische wijze onveranderd zijn gebleven, op dit moment écht goed kan gebruiken - of überhaupt, maar dat mag je zelf invullen.

Neem in plaats daarvan eens een kijkje buiten je vertrouwde Instagram-bubbel en verrijk je feed met mensen die écht wat te vertellen hebben. In de kunst, wetenschap of het activisme: dit is een bescheiden greep uit het brede assortiment aan inspirerende accounts dat Instagram te bieden heeft.

1. Seksuologen met twee

Als er iets is waarvoor het 'leven lang leren' opgaat, dan is het wel seks. Natuurlijk weten we dat het kunstmatige gekreun en gehijg waarmee we op pornosites worden overspoeld, thuis niet per se de norm is. Maar ook realistische ervaringen waar je wél iets mee kan, worden niet vaak (genoeg) gedeeld. Hoewel ik bijvoorbeeld zelf heel openhartig met vriendinnen over seks kan praten, mis ik regelmatig een professionele blik die verder gaat dan persoonlijke anekdotes.

Gelukkig is Instagram een goudmijn aan die broodnodige seksuele informatie. Zo ook dit fijne account van seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts. De twee tornen aan taboes en blijven niet 'veilig' bij vanilla heteroseksuele seks. Integendeel, niets lijkt te gek: van tepelhaar (bij vrouwen) tot anale seks (bij heteromannen) of dubbele penetratie. En die onconventionele inzichten zijn héél fijn in een wereld waarin je van jongs af aan meekrijgt dat er behoorlijk wat wel 'te gek' is. Hoe vaker je een bericht van de sexperts voorbij ziet komen, hoe meer je ook zelf lak begint te krijgen aan wat we collectief normaal zouden moeten vinden. Want hóe lekker is het om te horen dat je 'gênante' kinks en kwaaltjes een stuk gebruikelijker zijn dan je denkt?

2. Kunstmeisjes

In de pre-lockdown dagen was dit dé plek om erachter te komen waar zich de leukste exposities bevonden, tegenwoordig komt dit account tegemoet aan het gapende gat dat het sluiten van de musea - in elk geval bij mij - heeft achtergelaten. De drie jonge kunsthistorici Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra die achter het account zitten, delen laagdrempelige kunsttips die toch nét even anders zijn dan het 'standaard' rondje Rijks of Stedelijk. Hun motto luidt niet voor niets: "Kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair." Wanneer een tentoonstelling misschien iets te hoogdravend is voor een kunst-leek, zetten ze dat er in een disclaimer gewoon bij.

Mocht je naast de mooie beelden met bijkomende tekstjes tóch behoefte hebben aan meer diepgang, dan kun je je hart ophalen op hun blog, waar alle informatie uit hun Instagram-berichten nog wat breder wordt uitgemeten. Bovendien hebben de dames, die er overigens ook alle drie een fulltimebaan op nahouden, een boek geschreven waarin hun 50 favoriete kunstwerken de revue passeren. Bonus: alle stukken in die top-50 zijn te bewonderen in Nederlandse musea - leuk voor een tour de l'art als we er weer op uit mogen gaan.

3. Mona Chalabi

Als data-journalist in New York zijn haar stukken inmiddels in vrijwel elke klinkende nieuwstitel verschenen. Het grote verschil tussen Chalabi en haar collega's, is dat ze die artikelen als virtuoos illustrator ook nog eens kan begeleiden met sprekende data-visualisaties - die vervolgens op haar Instagram-account te bewonderen zijn. Hierover zegt ze in Elle: "Mijn doel is het delen van informatie met een zo groot mogelijk publiek. En dat betekent niet dat je je werk dommer moet maken, het betekent dat je je werk toegankelijker maakt." Chalabi ziet wat ze doet als pure noodzaak, omdat veel belangrijke wetenschappelijke statistieken nooit worden 'vertaald' naar begrijpelijke informatie die voor iedereen beschikbaar is. Zo biedt ze de nodige nuance in een mediawereld vol clickbait.

Haar werk heeft vrijwel altijd een activistische inborst en al scrollend door haar profiel realiseer je je eens te meer hoeveel narigheid mensen het afgelopen jaar te verduren hebben gehad. Geen luchtige kost dus, maar haar speelse stijl neemt het scherpste randje weg. De feiten die ze presenteert, zijn bovendien in veel gevallen bloedinteressant en worden vaak niet meegenomen door de mainstream media. Met recht een waardevolle toevoeging op je Instagram-tijdlijn.

4. Universiteit van Nederland

Wellicht ben je blij dat je de collegebanken al jaren geleden bent ontvlucht, of misschien denk je met weemoed terug aan de tijden dat je leven nog in het teken stond van tentamens. Tot welke categorie je ook behoort: ieder mens met enige nieuwsgierigheid naar de wereld om zich heen, is bij het Instagram-account van de Universiteit van Nederland aan het juiste adres. Daar staat de top van de Nederlandse wetenschap je dagelijks te woord om antwoord te geven op brandende vragen als: 'Wanneer noem je iets een telefoonverslaving?' of 'Waarom komen vrouwen minder klaar bij de seks?' Maar ze bieden ook soelaas bij meer triviale kwesties, want hoewel je nooit eerder had stilgestaan bij de vraag 'Waarom kijken hoger opgeleiden neer op Frans Bauer?', wekt dit tóch je interesse. Denk: Willem Wever in een volwassen jasje.

5. Mandy Woelkens

Multitalent Woelkens neemt, naast haar kersverse job als managing editor bij Cosmopolitan en haar podcast- en presentatiewerk, uitvoerig de tijd om haar Instagram-volgers te onderwijzen over dingen die haar aan het hart gaan. Ze kan als queer vrouw van kleur uit eigen ervaring wel a thing or two vertellen over ongelijke machtsverhoudingen in de maatschappij, maar deelt op haar profiel net zo makkelijk een interessant inzicht over vulva's of veganisme.

Ze besteedt in haar werk en op Instagram in het bijzonder aandacht aan het begrip 'gender' en hoe hier in het publieke debat over wordt gesproken. Niet in de minste plaats vanwege haar relatie met zelfverklaard 'joyfriend' Roos de Vries, die zich identificeert als non-binair. Over het gebruik van genderneutrale persoonlijk naamwoorden, zegt ze op haar profiel: "Ik hoop dat jij, die mij volgt, eraan begint te wennen en omdat je het vaker bij mij voorbij ziet komen, je het niet (meer) als raar en verwarrend ziet, maar juist Roos in diens identiteit erkent en respecteert. En je IRL een keer verspreken, dat kan hè? Dat is gewoon echt niet erg, want het is misschien ook even wennen voor je. Het gaat om intentie." Ze brengt haar activistische boodschap over zonder te vervallen in militant gemiep - reden te meer om maar eens op die volg-knop te klikken.

Annemieke van Straalen

LEES MEER OVER