Close

Wat motten we anders?! Met Eva en Lize

27 december 2020 10:12 / Aflevering 6: streng zijn voor jezelf
D Deze weken nemen Eva en Lize samen het leven door. Omdat het leuk is. En omdat we gewoon echt niet zoveel anders kunnen. Op de bank gaat het gesprek dit keer over de drang jezelf altijd maar te willen verbeteren, en gerelateerde aangelegenheden. (En even terzijde: Dennie geeft ook acte de présence.)

Misschien herken je het wel: dat alles wat je doet van jezelf 'nuttig' moet zijn. Eva en Lize hebben er in ieder geval allebei last van en zijn ergens tussen de zelfhulpboeken, instructieve YouTube-video's en ellenlange to-dolijstjes het pure plezier kwijtgeraakt. Gewoon iets doen omdat het pret oplevert, met geen enkele ulterior motive, zit er bijna nooit in. Waarom is dat toch? Maar ook: wat levert het op? 

Met een beetje psychologie-van-de-koude-grond zou je kunnen zeggen dat die maniakale hang naar zelf-optimialisatie te maken heeft met het gevoel dat je 'gewoon zo' niet goed genoeg bent. Wie is toch de stem in je hoofd die voortdurend op je inpraat? In die lijn wil Lize van Eva weten: wat als je een onverbeterlijke sorry-zegger bent? Kappen, is het antwoord, want je maakt jezelf kleiner dan je bent en neemt daarmee jezelf, maar ook de ander niet serieus. En hetzelfde geldt voor mensen die geen complimentje in ontvangst kunnen nemen. Hoe je dat dan wel een beetje gracieus aanpakt, zie je hier: 

Tips en ideeën uit deze aflevering:

  • Go easy on the zelfhulpboeken (maar lees nog wel even Come as you are van Emily Nagoski, want dan doe je jezelf en je seksleven een plezier).
  • Gun jezelf pure pret. Niet alles hoeft nuttig te zijn. Speel bijvoorbeeld 's een spelletje.
  • Stop met iedere vraag in te leiden met sorry. Je hebt er niks aan en de waarde van het woord neemt ook nog eens af.
  • Leer verdorie 's een compliment te aanvaarden! Als je dat lastig vindt, kun je een vast zinnetje nemen dat je standaard als antwoord gebruikt. Of, in Lize's geval, een gebaar. 

We vinden het zo leuk als jullie meepraten! Ben jij ook altijd streng voor jezelf? Wat gebeurt er als je eventjes stopt met gas geven, en zitten daar ook voordelen aan? Laat het ons weten via Eva's Instagram óf onder de video op Lize's YouTube-kanaal.

 

En in eerdere afleveringen...

Inmiddels zijn Eva en Lize weer bijgekomen van de kerst, wat meestal toch een tamelijk intense bedoening is. Ook ging het op de bank al over omgaan met schoonheidsidealen - iets wat je moeilijk kan negeren als je altijd maar met je hoofd in beeld bent, en eigenlijk ook als dat niet het geval is. Ze bespraken waarom veel mensen 'waarom heb je geen kinderen?' een heel normale vraag vinden, hoe er meer gelijkheid op de werkvloer kan komen tussen mannen en vrouwen en hoe je, als je toch bezig bent, dan ook nog even een loonsverhoging bedingt. 

LEES MEER OVER