Close

Wat motten we anders?! Met Eva en Lize

30 december 2020 01:12 / Aflevering 7: Seks en het nut van schrijven
Wat motten we anders?
Wat motten we anders?
D Deze weken nemen Eva en Lize samen het leven door. Omdat het leuk is. En omdat we gewoon echt niet zoveel anders kunnen. Vandaag komen ze via een kleine omweg uit bij glijmiddel, seks én het nut van dingen opschrijven. Of liever: van je af schrijven.

Heb je seks met je hoofd of met je lijf? Nee, dat is geen strikvraag, want voor Eva en Lize speelt hun hoofd overduidelijk een belangrijke rol bij een plezierige vrijpartij. Maar wat als je lijf vervolgens niet meewerkt? Kies je dan meteen voor één van de talloze hulpmiddelen – die er gelukkig wel zijn? Of geeft ons lichaam signalen af die we beter niet kunnen negeren?

Daarom willen we weten: grijpen we te snel naar glijmiddel? Eigenlijk moet iedereen dat natuurlijk lekker zelf weten, maar in de praktijk valt er volgens Eva nog wel wat op aan te merken. Want als het moment suprême daar is en je niet vanzelf vochtig wordt, is een 'quick fix' in de vorm van een flinke klodder niet altijd de gedroomde oplossing. 

Dat seks geen one size fits all-kwestie is, ontdekte Lize tijdens het maken van haar documentaire Mijn seks is stuk. Het loont daarom wel degelijk om je eigen seks te onderzoeken, zeker als je je ergens onzeker over voelt of niet helemaal tevreden mee bent. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat seks voor jou betekent, hoe je hoofd en lijf met elkaar samenwerken of dat ze elkaar juist in de weg zitten. Daar hoef je overigens niet meteen alle antwoorden op te hebben, want je mag je best de tijd voor nemen. En als je uiteindelijk een paar nieuwe inzichten krijgt, schrijf ze op. Door dat te doen zou je je zomaar eens 10 kilo lichter kunnen voelen. 

De tips uit deze aflevering:

Seks

  • Durf je eigen seks te onderzoeken (en neem daar de tijd voor)
  • Jouw seksuele verlangens zijn even belangrijk als die van de ander
  • Forceer niets als je niet ontspannen bent of geen zin hebt
  • Als je lijf en hoofd wél zin hebben: gebruik zoveel glijmiddel als je wilt
  • In de vorige aflevering deelde Lize haar leestip Come as you are
  • Lize maakte vorig jaar de docu Mijn seks is stuk over verminderde sekslust

Schrijven

  • Zet een kookwekker (Lize zet 'm tussen de 10 en 30 minuten)
  • Stop niet met schrijven, gewoon doorgaan
  • Schrijf al je frustraties op, je gedachten worden steeds minder afkeurend
  • Schrijf op je computer, dan kan je het daarna makkelijk verwijderen

Seksuele problemen

Niet vochtig worden, geen orgasme kunnen krijgen, pijn tijdens het vrijen, angst voor of afkeer van seks: er zijn tal van seksuele problemen waar vrouwen en mannen mee dealen. In Nederland heeft 63 procent van de Nederlandse vrouwen ten minste één seksueel probleem gehad. Daarnaast heeft één op de tien vrouwen altijd pijn tijdens het vrijen en de helft van de vrouwen af en toe. 

Zoals Eva en Lize in deze aflevering aangeven kán glijmiddel een oplossing zijn, maar is dat echt niet altijd het geval. Als je zelf ergens tegenaan loopt, kun je bij Rutgers terecht voor meer informatie. Of een afspraak maken bij de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog.