Close

De beste investering: doe jezelf groei cadeau

01 januari 2021 03:01 / Zelfontwikkeling
G Gelukkig nieuw jaar! Een mooi moment om bij jezelf na te gaan: waar sta ik en waar wil ik heen? Als je wil groeien, zal je moeten investeren in jezelf. Klinkt logisch genoeg, maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij vroegen het aan vijf mensen die uit ervaring spreken: Ali B, Pieter Schoen, Manon van Essen, Sheila Struyck en Eva zelf.

Investeren is altijd een spannende aangelegenheid. Als je je zuurverdiende geld en kostbare tijd ergens insteekt, is het wel zo fijn als je daar ook uiteindelijk de vruchten van kan plukken. Dus wat is dan de beste keuze? Geef jij je geld uit aan die chique winterjas, een fijn vakantiehuisje, of toch aan die prijzige opleiding? Laat je inspireren door de antwoorden van deze vijf succesvolle mensen, en steek je geld voortaan zonder schuldgevoel in de beste investering die er bestaat: jijzelf. Want zoals de beroemde Amerikaanse investeerder Warren Buffet ooit zei: 

“Ultimately, there’s one investment that supersedes all the others: invest in yourself. Nobody can take away what you’ve got in yourself, and everybody has potential they haven’t used yet.”

1. Love your body, feed your soul  

Waar Eva zichzelf te nuchter en te luidruchtig acht voor zaken zoals chakra-lezingen en stilteretraites zijn er twee zaken waar zij met liefde – en zonder enige schaamte – graag in investeert. "Ik vind dat je net zoveel geld aan boeken mag uitgeven als je maar wil. Daarvan hoef je nooit te denken: dit is schandalig! Dit kan niet! Ik verzamel boeken en zeul ze overal achter mij aan. Ik heb weliswaar een e-reader, maar ik vind het fijn om naar de boekenwand in mijn huis te kunnen kijken, mijn vingers langs de kaften te kunnen halen, en af en toe aan een boek te kunnen ruiken. Sommige exemplaren doen mij denken aan bepaalde periodes waarin ik ze las, periodes waarin het heel goed met me ging of juist wat minder. Boeken geven troost, omdat menselijke ervaringen heel universeel zijn. En ze laten je brein groeien met ervaringen, terwijl je stilzit in een stoel."

'Schikken laat ik over aan bloemisten'

Haar tweede belangrijke investering woont in Noordwijk en heet Jordy: Eva's personal trainer. "Ik, en veel lieve stumperds met mij, hebben snel de neiging om te denken dat alles een acutere noodzaak is dan sporten, zoals in de avond uitgebreid voor je kind koken, of de was sorteren. Toch is het ontegenzeggelijk - want uitgebreid bewezen - belangrijk om te bewegen, al doe je het maar één keer in de week. Een talkshow is topsport, daarvoor moet ik fit zijn.

Natuurlijk kan je in je eentje gaan sporten, maar daar heb ik blijkbaar de discipline niet voor en Jordy leert mij hoe ik écht een perfecte deadlift of push-up moet uitvoeren. Ik train al bijna een jaar met hem, dus als we trainen is het lekker zwaar, maar ook echt heel gezellig. Even stoom afblazen, dat mag van hem altijd. En het allerbelangrijkste: sinds ik Jordy ken sta ik iedere ochtend als een tienerjongen vol trots mijn triceps te bewonderen in de spiegel. Een personal trainer is een super-luxe, ik realiseer me dat, maar als je budget het enigszins toelaat, is het een geweldige investering. Beter dan A-merk pindakaas. Of kleren. En anders kun je ook altijd iemand vinden die met je mee wil trainen zodat je de kosten kunt delen."

2. Vind jezelf het investeren waard   

Voor Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij en investeerder bij het programma Dragons’ Den, staat investeren in jezelf gelijk aan het maximale uit jezelf halen. “Ondernemen is een passie waar je een stalen kin van hoort te krijgen. Je moet net zo vaak opstaan als dat je op je bek gaat. Investeren in jezelf betekent voor mij daarom het lef hebben om te geloven in jezelf.” Geloven in jezelf doe je door nooit op te geven als iets niet lukt, of zelfs finaal mislukt. Als je opgeeft, betekent dat namelijk dat je twijfelt aan jezelf. Terwijl het meer dan logisch is dat niet alles wat je doet ook daadwerkelijk lukt.  

Schoen’s scherpe oneliners komen niet uit de lucht vallen, hij maakte persoonlijk mee hoe hard je kan vallen. Toen hij en zijn vriend Harold Swinkels voor hun eerste bedrijf een bod van 40 miljoen afsloegen, ging het bedrijf anderhalf jaar later failliet. Op Qoutenet.nl vertelt Schoen hoe hij en Swinkels een weekend ‘snoeihard gejankt’ hebben, maar al vrij snel een nieuw bedrijf startten. Ondernemen was simpelweg te leuk om mee te stoppen. “Ik investeer in mijzelf door nooit aan mijzelf te twijfelen, in mijzelf te geloven en door – dat is het belangrijkste - gezond te blijven. Besef dat je tien keer op je bek valt voor je succes hebt. Daardoor ben ik geen ja-knikkende loonslaaf geworden. Schikken laat ik over aan bloemisten.”  

3. Word de 12.0 versie van jezelf  

Als iemand zichzelf steeds blijft ontwikkelen, is het Ali B wel. Hij begon als rapper, maar daar is het niet bij gebleven. Inmiddels kan Ali B zichzelf namelijk ook ondernemer, jurylid en cabaretier noemen. En in dat vermogen om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, ligt volgens hemzelf zijn kracht. “Investeren in jezelf doe je in de eerste instantie door middel van studeren. Je vergaart dan nieuwe informatie, en die nieuwe informatie zet je weer om in nieuwe ideeën. Die zouden dan weer moeten leiden tot nieuwe gewoontes, en dus ook nieuwe resultaten. Zo krijg je uiteindelijk ook een nieuw wereldbeeld, en een nieuw zelfbeeld. Je komt dan tot een 12.0 versie van jezelf.”  

Zo schrijft hij in zijn blog op deondernemer.nl over zijn ontmoeting met Stephen Covey, de schrijver van het bekende The 7 habits of highly effective people, in het Beatrixtheather in Utrecht. Ali vertelt Covey over zijn zoektocht naar zingeving - alleen rapper zijn maakte hem niet gelukkig - en krijgt meteen een oefening voorgeschoteld: hij moet zich inbeelden wat mensen zouden zeggen tijdens zijn eigen begrafenis. Een openbaring: “Uit die verhalen haalde ik een rode draad met een paar kernwaarden. Voor mij waren dat de humor en de zelfspot, waarmee ik mensen iets laat zien, hoe ik ze aanzet tot denken en ontwikkelen en hoe ik werelden verbind die soms onoverbrugbaar lijken.” Vanaf dat moment fungeren deze kernwaarden als de hoekstenen en raadgevers van elke stap die hij in zijn carrière zet.  

'Pas wat je leert ook echt toe. Anders is het alsof je kookt, maar niet eet'

Wel wil de hij meegeven dat het cruciaal is om een zekere tunnelvisie te vermijden door te blijven investeren in élke rol die je hebt. Naast ondernemer en rapper is Ali B namelijk ook nog echtgenoot en vader. Al die functies bij elkaar maken hem gelukkig. “Als ik een goede zakenman was, maar mijn gezin verwaarloosde, zou ik niet gelukkig zijn. Maar als ik vol voor mijn gezin zou gaan, en niet in mijn dromen zou investeren, heb ik hetzelfde resultaat. Hetzelfde geldt voor investeren in mijn gezin en dromen, maar niet in mijn gezondheid, dan schiet het ook niet op. Investeer dus in al je rollen en pas informatie die je leert ook echt toe; anders is het net alsof je kookt, maar niet eet.”  

4. Een opleiding opent deuren, een nieuwe jas niet  

Sheila Struyck verliet in 2018 het bestuur van de Franse multinational waar zij destijds werkzaam was, en schreef zich het jaar erna in bij Le Cordon Blue Paris: een prestigieuze koksopleiding. “Als je op latere leeftijd iets gaat leren, moet je het van de beste doen. Als je op een kruispunt staat en niet goed weet wat je moet, dwingt investeren in een opleiding je een kant op. Het is niet zo vrijblijvend als tegen je vrienden in een café zeggen dat je graag iets wil doen. Ik vond deze opleiding echt heel duur, maar ik zou het zo weer doen.” 

'Probeer het eerst uit voordat je je volledig commit'

Toch moest Struyck erg wennen aan het idee van investeren in haarzelf. “Wij Nederlanders zijn calvinisten, en die geven niet zomaar geld uit aan zichzelf. Toch koop je heel makkelijk voor 500 euro een jasje of een pak, maar een workshop vind je dan veel geld. Terwijl dat juist deuren opent en ervoor zorgt dat je jezelf verder ontwikkelt. Geef je dertiende maand uit aan jezelf, aan een opleiding of bijvoorbeeld een yogaretreat, iets wat jou stimuleert. Wel is het verstandig om eerst iets uit te proberen voor je je volledig commit.

Het is niet zo dat ik hals overkop in mijzelf investeer, want naast geld, geef ik ook tijd weg. Daarom is mijn advies om eerst een proefballon op te laten om het risico op tijdverspilling en geldverkwisting te verlagen. Ik heb bijvoorbeeld eerst een korte kookcursus van vier dagen uitgeprobeerd. En toen ik eenmaal zeker wist dat ik wilde koken, ben ik ervoor gaan sparen. Ik liet veel en woonde in Parijs in een piepklein kamertje, maar wist goed waar ik het voor deed.” 

5. Meerdere coaches zijn niet alleen voor topsporters  

Voor Manon van Essen, de oprichter van groentepizzamerk Magioni, is investeren in zichzelf essentieel voor de groei van haar bedrijf. “Als je start als ondernemer doe je maar wat, maar zodra je bedrijf tractie vindt, moet je zelf steeds beter worden om bij te blijven bij de groei van je bedrijf. Daarom investeer ik veel in personal coaching, in hoe ik mijzelf persoonlijk kan ontwikkelen. Zo kom ik erachter welke skills ik nog mis in bijvoorbeeld communicatie en andere aspecten van bedrijfsvoering. Wat ik leer van mijn coaches, voer ik door in mijn hele bedrijf. Zo groeit mijn team ook met mij mee. Ondernemen zie ik als een vorm van topsport, en topsporters hebben ook vaak veel verschillende coaches”, redeneert Van Essen  

Van Essen maakt onderscheidt tussen persoonlijke en zakelijke coaches. Pieter van Os, een business coach die graag spart met ondernemers en bestuurders over strategische en organisatorische vraagstukken, helpt haar om Magioni op een duurzame manier te laten groeien. En Roosje de Vries, eigenaar van RDV Bureau for adaptive change en expert in het begeleiden van ondernemers in verandering, helpt Van Essen op persoonlijk vlak. Van haar leerde de ondernemer om geen energie in mensen te steken, van wie zij zelf geen energie terugkrijgt. Maar er is één coach die zij niet betaalt: Abel Slippens, de oprichter van Sligro. “De dag dat ik via via Abel ontmoette, is de dag dat mijn hele mindset veranderde. Ik vertelde hem hoe groot ik wilde worden met mijn bedrijf, en hij vertelde mij dat ik nog tien keer groter dan dat zou kunnen worden. Hij heeft compleet de rem van mijn hoofd afgehaald. Ik gun iedereen een Abel in zijn leven.” 

Frederique Rote

LEES MEER OVER