Close

Lekker boeiend

08 januari 2021 05:01 / Inspiratie
Ischa Meijer en Connie Palmen in 1997
Ischa Meijer en Connie Palmen in 1997
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende serie: I.M.

Op één regenachtige dag prima weg te bingen: de vierdelige miniserie I.M., over de onstuimige liefde tussen schrijfster Connie Palmen en journalist Ischa Meijer. Regisseur Michiel van Erp baseerde de serie op het gelijknamige boek van Palmen uit 1998, waarin ze schreef over hun relatie die vier jaar duurde, tot Meijers dood op 14 februari 1995 – wat ook zijn verjaardag was. Redacteur Lizzy van Hees genoot enorm van de serie, die je op NPO Start kunt terugkijken.

Lizzy: "Wende Snijders en Ramsey Nasr spelen de sterren van de hemel. Ischa Meijer is een beetje voor mijn tijd, maar nu ik sommige van zijn interviews heb teruggeluisterd, weet ik dat Nasr hem – met zijn stem, intonatie en manier van vragen – op geniale wijze vertolkt. Een ongelooflijk liefdesverhaal, dat zowel klein en intiem als groots en meeslepend wordt neergezet, en waarin de complexiteit van Meijers karakter duidelijk naar voren komt. Het laat zien dat trauma’s, zoals de Tweede Wereldoorlog, al heel vroeg sporen kunnen nalaten en gevolgen kunnen hebben voor volgende generaties."

"Wat voor mij vaak een goede graadmeter is wat betreft films en series, is of ik daarna meteen alles over iemand wil weten, opzoeken en uitzoeken. Zoals gezegd wist ik weinig over Meijer, maar na het zien van deze serie wil ik álles over hem weten. En over de liefde tussen die twee. Mijn moeder vertelde dat ze het boek I.M. er meteen bij pakte, en dat dit al even meeslepend is. Oud-journalist Roel Geeraedts deelde op Twitter de tip om naar ‘Een dik uur Ischa op de radio’ te luisteren, waarin presentator Anton de Goede met dierbaren en bekenden van Ischa Meijer oude interviews van hem terugluistert. Dat ga ik zeker doen."

Lekker Instagramaccount: Dolphindronedom

Komen de muren op je af, ben je murw gebeukt van al die uren achter Zoom en heb je het even helemaal gehad met alles en iedereen? Neem dan even pauze en check het Instagramaccount Dolphindronedom, waar de Amerikaanse natuurfotograaf Domenic Biagini zijn ontmoetingen met alles wat onder water leeft op adembenemende wijze vastlegt. Redacteur Kim van der Meulen zoomt zo af en toe even uit. "Mijn zus wees me ooit op het bestaan van dit account – die woont in Sydney en is wel wat wildlife gewend, maar zelfs zij stond wel even te kijken van de walvissen en dolfijnen die op deze beelden voorbijzwemmen.

De eigenaar van dit account leeft zo ongeveer op het water: hij organiseert in San Diego whale watching experiences (iets wat nog altijd op mijn verlanglijstje staat), en neemt zijn drone op veel van zijn tochtjes mee. Elke video is een echt kunstwerkje, mede dankzij de slow-motionbeelden en de filmmuziek die hij er soms onder zet. Biagini geeft ook vaak een kijkje achter de schermen. Hij schrijft er bijvoorbeeld onder dat hij uren moest wachten tot hij dat ene shot kon maken, of dat de dolfijn die hij dacht te spotten bij nader inzien het kalfje van een grijze walvis was (in zijn woorden: NEWBORN BABY GRAY WHALE!!). Van blauwe vinvis-baby’s gaat hij al net zo uit zijn plaat. En terecht."

"Het enthousiasme spat van de beschrijvingen af, je wordt zen van de beelden en je steekt er ook nog wat van op. Die ‘gray whales’ zijn bijvoorbeeld supernieuwsgierig en komen soms zo dichtbij dat je ze zou kunnen aaien. Op zijn YouTube-kanaal plaatste Biagini onlangs een minidocu over zijn afgelopen jaar op het water. Daarin zie je zijn mooiste sightings van 2020 en vertelt hij meer over zijn werk. David Attenborough heeft serieuze concurrentie."

Boeiend boek: Muizen en mensen

Het is inmiddels misschien geen geheim meer dat de redactie van evajinek.nl veel liefhebbers van graphic novels kent. Ze bieden het beste van twee werelden, schreven we eerder al: even diepgaand als een roman en even beeldend als een film. Als jouw hart daar ook sneller van gaat kloppen, is de getekende versie van John Steinbecks Of mice and men onmisbaar voor in je boekenkast. Hoewel het daar niet veel tijd in zal doorbrengen, want je blijft het er maar bij pakken, merkt eindredacteur Peper Hofstede: "Onder de huidige omstandigheden, lockdowns en alles, lijkt de tijd een beetje wollig te worden. En zo kwam het dat ik voor mijn verjaardag in het begin van november tot diep in december nog cadeautjes toegestuurd kreeg. Ook van mijn tante en oom, die me Muizen en Mensen van de Franse kunstenaar Rébecca Dautremer gaven. En zo werd het ondanks alles toch nog een leuke Kerst, want: Wat.Een.Boek. 

"Ik heb het origineel van Steinbeck nooit gelezen - wat opvallend is aangezien ik Engels heb gestudeerd. Des te meer reden om er nu goed voor te gaan zitten - hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik meer plaatjes zit te kijken dan dat ik de woorden tot me neem. Ik las ergens dat deze getekende versie dan ook eigenlijk voor leesdwarse tieners is, maar dat maakt niet uit. Het verhaal, over Lennie en George die een beter leven willen opbouwen, maar tegen de gevolgen van de Grote Depressie aanlopen, spat van de pagina's af. Dautremer gebruikt allemaal stijlen door elkaar - van zachte landschappen tot cartooneske schetsen tot propagandaposters - maar door de overwegend rode ondertoon, is het toch een geheel en een absoluut feest voor je ogen. De muizen, die Lennie steeds wil aaien en dan per ongeluk dood drukt omdat hij zijn eigen kracht niet kent, duiken ook overal op. Een boek dat je nooit meer wegdoet en waar je je soms een moment en soms met gemak uren in kunt verliezen." 

LEES MEER OVER