Close

Lekker boeiend

15 januari 2021 04:01 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiend theater: ITAlive

Iedereen die snakt naar theater kan zijn hart ophalen bij de livestreams van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), zoals de stadsschouwburg op het Leidseplein en Toneelgroep Amsterdam sinds hun fusie heten. Vanuit je luie stoel kun je live meekijken met wat er op het podium gebeurt. Alleen het pluche en het applaus na afloop moet je er zelf even bij denken. Redacteur Floor Bakhuys Roozeboom gaat voor de komende voorstelling van ITAlive zeker een kaartje kopen.

“Topvoorstellingen van internationaal allure, onder leiding van regisseur Ivo van Hove, kun je hiermee gewoon vanuit je huiskamer bekijken. Top voor iedereen die even wat anders wil zien dan Netflix. De voorstellingen zijn niet on demand te zien: ze worden live gespeeld op een vaste datum en beginnen op een vast tijdstip. Alle toeschouwers kijken dus op hetzelfde moment, wat toch een beetje dat theatergevoel geeft. Sinds mijn ouders deze week een lofzang gaven over dit concept, staat het ook op mijn lijstje. Zij zagen Kings of war, een vier uur lange voorstelling met topacteurs als Hans Kesting en Ramsey Nasr."

"De voorstelling wordt speciaal voor de livestream gespeeld en wordt met meerdere camera’s opgenomen – allesbehalve een saaie registratie, dus – en ondertiteld. Uitgaansoutfit aan, drankje inschenken en je waant je een avond in de schouwburg. Op de site zie je welke voorstellingen op de planning staan. ITA heeft trouwens besloten dit concept ook na de coronacrisis aan te houden, omdat het theater heel laagdrempelig beschikbaar maakt voor iedereen; zelfs voor een wereldwijd publiek."

Lekkere sport: kickboksen

Ja, je moet je er misschien even toe zetten om van de bank of achter je computer te komen in deze eeuwigdurende thuisblijftijden. Maar als je de smaak van het buiten sporten eenmaal te pakken hebt, wil je niet anders meer, ontdekte redacteur Hanneke Mijnster: haar nieuwe hobby is kickboksen onder een viaduct. Ja, je leest het goed. “De sportscholen zijn dicht, maar de buitenlucht is altijd open. Met een personal trainer jaag ik twee keer per week de coronakilo’s de stuipen op het lijf. Trappen, stoten, dumbbells en buikspieren: hoppakee. In die twee uur onder dat viaduct sla ik alles van me af.

Ik kickboks nu sinds oktober en de progressie is duidelijk voelbaar. Mijn kracht neemt toe, mijn kicks worden sterker en hoger en ik zie het vet van mijn armen vliegen. Ik vind het enorm leuk, juist door dat licht agressieve randje. Mijn trainer bedenkt ook steeds een nieuw programma, waardoor elke training anders is. Vanochtend stond ik zo lang te squaten dat ik sterretjes zag, maar het ging wel. En ik ga héél goed op al die complimenten en uitdaging.

"Ik vond mijn trainer via een personal-trainingbureau, speciaal voor vrouwen. Je kunt dan training bij je thuis krijgen of waar je maar wilt. Vind ik dus leuk. En ja, iedere zoutzak kan het. Juist met personal training. Ik ben 40 jaar en te zwaar, maar het gaat echt goed en steeds beter. Mijn personal trainer heeft me geleerd hoe belangrijk rust is en hoeveel kracht ik daarna weer heb. In een lesje focus je teveel op de groep en te weinig op jezelf. Dit is echt een uurtje ego en daar groei je van.”

Boeiende serie: Pretend It’s a City

Naar New York vliegen zit er voorlopig niet in, maar dankzij de nieuwe Netflixserie Pretend it’s a city zit je er toch even middenin. In zeven afleveringen van een halfuur laat de 78-jarige filmregisseur Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas, The Wolf of Wall Street) zijn goede vriendin Fran Lebowitz (70), een cynische schrijfster met een decennia durend writer’s block en een mening over álles, aan het woord over de stad. Ideaal kijkvoer voor druilerige coronadagen, vindt redacteur Kim van der Meulen.

“Oké, ik zal maar meteen toegeven: ik kende Fran Lebowitz alleen vaag van naam, maar na één aflevering was ik hooked. Lebowitz – cynisch, rokersstem, geen telefoon, oversized colbert – zou zo een personage kunnen zijn uit een van Scorseses films, waarin de veranderende tijdsgeest en New York vaak voorkomen. Ze is een levende geschiedenis van de stad. Uitgaan in de seventies, optredens van jazzlegendes, het homohuwelijk, het rookverbod: alles komt voorbij, in gesprekken en archiefbeeld."

"Lebowitz staat vooral bekend om haar droogkomische observaties van het stadsleven, waar ze in de serie dan ook rijkelijk mee strooit. Ligbedden op Times Quare? Belachelijk. Buschauffeurs die niet alle haltes kennen? Idioot. Kunst in metrostations? Ja, als alle andere problemen verholpen zijn. Grappig stadsgezeur, in een tempo dat zelfs Woody Allen moeilijk zou bijbenen. Maar als iemand haar vraagt waarom ze na al die jaren nog steeds in New York woont, is haar antwoord steevast: ‘Waar moet ik anders heen?’ Je moet lef hebben om er te wonen, maar je hebt er alles, vindt ze. Voor wie zeven afleveringen niet genoeg is: tien jaar geleden maakte Scorsese al een documentaire over haar: Public Speaking."

 

LEES MEER OVER