Close

Een strik om Blue Monday: werk voor de verandering eens vanuit bed

17 januari 2022 07:01 / Blue monday
H Hoewel er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de derde maandag van januari écht de meest deprimerende dag van het jaar is, zou Blue Monday vandaag best een tikkeltje somberder kunnen lijken dan normaal. Doe jezelf daarom een plezier en werk lekker vanuit bed. Redacteur Lizzy van Hees probeerde het uit!

Als er één ding is waar slaapexperts het al jaren over eens zijn, dan is het wel dat je bed puur en alleen bedoeld is om in te slapen. Maak van je matras geen bioscoop, eetkamer... of nog erger: kantoor, want van alle schermen (en kruimels) om je heen ga je niet beter slapen. En hoewel ik niet zou durven beweren het beter te weten dan de experts, wil ik toch pleiten voor een tijdelijke uitzondering. Change it up voor een dagje. 

Voor veel mensen, mezelf incluis, geldt de keukentafel tenslotte ook al tien maanden als kantoor. En hoewel die af en toe wordt ingeruild voor de bank, kunnen we nu echt elke centimeter van ons huis wel uittekenen. Voor mij was m'n bed al die maanden een no-go area. De productiviteit op peil houden is al moeilijk genoeg vanuit huis, laat staan dat je je spontaan laat verleiden tot een middagdutje. Maar waarom zouden we zo streng zijn voor onszelf? Zeker op die donkere en koude januaridagen gaat er niets boven je bed. Dus als de moed je in de pantoffels zonk toen zojuist de wekker ging, zeg dan gewoon: vandaag blijf ik in bed.

Bereik grote hoogte vanuit bed

Je zal echt niet de enige zijn die een vergadering in zijn of haar pyjama doet, want volgens The New York Times is de trend bezig met een serieuze opmars. En bovendien bevind je je in goed gezelschap, want een paar grote namen zijn er zeer succesvol mee geworden. Zo heeft Frida Kahlo een paar prachtige schilderijen vanuit bed gemaakt. En Winston Churchill werkte – zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog – 's ochtends 't liefst vanuit bed. Terwijl hij lekker zat te ontbijten, gaf hij de eerste boodschappen en instructies door. Heb je een schrijvend beroep, of de ambitie om een boek te schrijven? Dat gaat ook prima horizontaal, zo hebben Edith Wharton en Marcel Proust eerder bewezen, en de Amerikaanse schrijver Truman Capote zei ooit zelfs: "I am a completely horizontal author. I can't think unless I'm lying down."

Die voordelen herkent film-maker Abie Sidell (28), vertelt hij aan de Amerikaanse krant: "When we're horizontal, whether it's sleeping or dreaming, is when we're doing a lot of subconscious or unconscious creative work." Maar een dagje in bed is niet alleen goed voor creativiteit en een nieuw perspectief, het kan je ook een oase van rust bieden te midden de huishoudelijke chaos. Zeker als je kinderen hebt, is de keukentafel niet altijd een ideale werkplek. En dan is er nog de afwas, rondslingerend huiswerk en speelgoed: hoe moet je je dan in hemelsnaam concentreren? En sommige telefoontjes met collega's vereisen enige privacy van partner of huisgenoten, ook in dat geval biedt je slaapkamer uitkomst.

Grenzen stellen

Al met al is het dus niet zo gek dat thuiswerken voor sommige mensen gelijk staat aan in-bed-werken. Al stelt The New York Times wel dat bepaalde basisregels helpen om van dit tijdelijke kantoor een succes te maken. Zo werkt marketeer Daniel Peters (46) altijd alleen vanuit de kant waar zijn vrouw slaapt, want zijn eigen helft is er om te slapen. En media-ondernemer Arianna Huffington (71) legt uit dat grenzen cruciaal zijn: zorg ervoor dat je nachtkastje niet te vol raakt met troep én ruim je elektronica altijd op aan het einde van de werkdag. En als je er 's ochtends voor kiest om lekker in je pyjama of badjas te blijven luieren, zorg er dan voor dat je om 18.00 uur wél doucht en iets anders aantrekt. Zolang er maar een duidelijke break is tussen werkdag en je eigen tijd. En als je naar bed gaat, is het goed als je dat niet in hetzelfde kloffie doet als waar je de hele dag in hebt gewerkt. Dus trek op z'n minst een schone pyjama aan.

Het is nóg lekkerder om terug je bed in te gaan als je er al even uit bent geweest

Liz Fosselien (34) is schrijver en vertelt dat ze iedere dag haar computer inclusief draadloze muis meeneemt naar bed. Haar matras dient als muismat. Ze krijgt er veel commentaar op van mensen die zeggen dat je no-way productief kan zijn in bed. Maar dat is onzin, zegt ze dat je vooral niet te streng moet zijn voor jezelf: "It's really about the quality of your output." Waar je ook zit of ligt tijdens je werkdag.

Zoek je nog een argument voor jezelf of je baas, dan heeft professor Ashley Willans een goede: het is namelijk bevorderlijk voor je werkgeluk om zelf te besluiten waar en hoe je werkt, zo blijkt uit onderzoek. Die voordelen gelden ook als je er bewust voor kiest om vanuit bed te werken. Een perfect excuus voor de collega's die hun norse wenkbrauwen optrekken als jij 's ochtends vanuit bed inbelt. Want tevreden werknemers presteren doorgaans beter. Everybody wins.

Putting it to the test

Voordat ik zelf een conclusie trek, besluit ook ik een dagje vanuit bed te werken. De dag in kwestie begint met een interview, zonder video, dus dat gaat makkelijk vanuit bed. Telefoon op speaker en ik zit half rechtop onder de dekens met mijn laptop op schoot. Daarna heb ik mijn eerste videocall in de agenda, wat toch voor een klein dilemma zorgt. Ik besluit me even te verplaatsen naar de bank, maar hou m'n slaapshirt aan en geef schoorvoetend toe dat ik geen broek aan heb en verrassing: ik blijk niet de enige. Dat scheelt toch weer de nodige schaamte. Tussen de meetings door spring ik even onder de douche en verruil ik mijn pyjama voor een schoon joggingpak, en dat maakt meteen een wereld van verschil. Het is namelijk nóg lekkerder om terug je bed in te gaan als je er al even uit bent geweest en je compleet wakker en fris voelt.

De rest van de middag in bed is heerlijk. Typen gaat verrassend makkelijk horizontaal, op je zij, met je benen tegen de muur gegooid. En ik voel me redelijk inventief als het gaat om verschillende posities en houdingen. Even op je ene zij, vervolgens de ander, dan weer een uurtje rechtop tegen een grote muur van kussens. Not bad, not bad at all. De werkdag voelt bijna als een weekendochtend, dus ik besluit in die vibe mee te gaan en een podcast aan te zetten op de achtergrond. De enige reden om af en toe op te staan is koffie, thee of een plaspauze. Tegen 17.00 uur merk ik dat ik zin heb om op te staan. Mijn bed is inmiddels wel een ongelofelijke zooi, net als mijn eettafel normaal gesproken aan het einde van de werkdag. Ik besluit, met de tips van Ariana Huffington in gedachten, vooruit te plannen en mijn bed aan alle kanten recht te trekken voor als ik later die avond thuiskom. Good call, want 's avonds laat had ik die laptop en snoeren waarschijnlijk gelaten voor wat het was en dat zou een dooddoener zijn voor de slaaphygiëne.

Hoewel ik geen moment de verleiding heb gevoeld om een dutje te doen en denk dat ik evenveel uit mijn vingers heb gekregen als op elke andere plek in huis, weet ik niet of ik dit vijf dagen per week zou kunnen. Ik denk dat mijn nek (en fysiotherapeut) er niet bepaald blij mee zouden zijn en als je het te vaak doet, word je er misschien toch een beetje lamlendig van. En ik heb tegenwoordig al zo weinig motivatie om een normale broek aan te trekken. Maar zo nu en dan een ochtend of halve dag kan echt geen kwaad. Vooral die eerste uurtjes nadat de wekker gaat, zijn een cadeautje in bed. Dus geef het een kans, nu het nog kan.

Lizzy van Hees