Close

Brave enough to be the light: wie is toch Amanda Gorman?

21 januari 2021 09:01 / Inspiratie
J Ja, de inauguratie van een nieuwe president is altijd een momentje, en de eedaflegging van Kamala Harris was tamelijk historisch. Lady Gaga zong een lekker riedeltje en J.Lo evenaarde dat. Maar de échte ster van de show? Dat was de 22-jarige dichter Amanda Gorman.

Misschien was jij wel een van de 2,6 miljoen Nederlanders die gisteren naar de inauguratie van Joe Biden keken - een belangrijk moment natuurlijk, maar ook gewoon: een prima show, zoals dat in Amerika gaat, ondanks alle coronamaatregelen. En die show voelde behoorlijk modern, niet in de laatste plaats omdat de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten werd benoemd, die toevallig ook nog de eerste Zwarte vicepresident van het land is én de eerste van Aziatische komaf. Jennifer Lopez sprak de kijkers nog even toe in het Spaans, en de Zwarte brandweercommandant Andrea Hall deed haar Pledge of Allegiance niet alleen in het Amerikaans, maar ook in gebarentaal. 

Er was duidelijk op ingezet om de boel zo inclusief mogelijk te maken. En eenheid was ook de boodschap van de aantredend president, maar misschien wel de sterkste stem van de dag was die van Amanda Gorman. De 22-jarige uit Los Angeles is de jongste dichter ooit die op een inauguratie mocht spreken. Ze was er op uitnodiging van nieuwbakken first lady Jill Biden herself. In haar gedicht The hill we climb - een referentie aan de shining city upon the hill die Amerika streeft te zijn - spreekt ze de hoop uit dat het zo verdeelde land weer een unity zal zijn. 

Ze is misschien jong, maar Gorman timmert al een tijd aan de artistieke én activistische weg. Ze groeide op in Los Angeles, bij haar alleenstaande moeder, die lerares is. Tegen de New York Times vertelde ze in 2018 hoe haar opvoeding, en de verschillende werelden waar ze voor haar gevoel deel van uitmaakte, haar gevormd hebben: 

"I grew up at this incredibly odd intersection in Los Angeles, where it felt like the black ’hood met black elegance met white gentrification met Latin culture met wetlands. Traversing between these worlds, either to go to a private school in Malibu, or then come back home to my family’s two-bedroom apartment, gave me an appreciation for different cultures and realities, but also made me feel like an outsider."

In 2013 inspireerde de Nobelprijs-speech van Malala Yousafzai haar tot het schrijven van poëzie, en vier jaar later werd ze verkozen tot de eerste Youth Poet Laureate, een soort dichter des vaderlands, maar dan de jonge versie.

Ze studeerde sociologie aan Harvard, maar bleef onderwijl schrijven en optreden en maakte via die weg steeds meer kennis met de gevestigde orde - onder wie dus Jill Biden, maar bijvoorbeeld ook met Oprah, die haar voor deze gelegenheid een prachtige ring cadeau deed: 

Het is een verwijzing naar de titel van de klassieker van Maya Angelou: I know why the caged bird sings. Angelou was overigens zelf ook ooit de dichter bij een inauguratie, die van Bill Clinton in 1993. Het lijkt erop of Amanda Gorman het in zich heeft net zo'n grote naam te worden, hoewel haar aspiraties verder rijken dan alleen de literaire wereld: tegen 2036 zou ze graag president van de Verenigde Staten willen zijn. 

Peper Hofstede

LEES MEER OVER