Close

Lekker boeiend

22 januari 2021 05:01 / tips van de redactie
Achieng Agutu
Achieng Agutu
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessies-du-jour.

Boeiend persoon: Achieng Agutu

God, wat waren we allemaal blij en opgelucht om 2020 achter ons te laten. 2021, here I come. Klaar om er een fan-tas-tisch jaar van te ma… o, wacht. De eerste drie weken van het nieuwe jaar hebben de wind al behoorlijk uit onze zeilen genomen. Vaccineren: schiet niet op. Britse coronavariant: nóg besmettelijker. En de avondklok geldt vanaf morgen als de kers op onze lockdown-taart. Maar en masse gaan zitten sikkeneuren heeft geen zin, dus we zullen het leven voorlopig zelf nog even leuk moeten maken. Iets wat redacteur Lizzy van Hees daar sinds deze week bij helpt, is het Instagramaccount van Achieng Agutu: @noordinarynoire.

"Een tip die ik iedereen geef: maak van Instagram een leuke plek. Volg alleen accounts waar je iets van opsteekt of vrolijk van wordt. Zoals dit account, dus. Achieng noemt zichzelf the tantalizing confidence queen, En dat is niet zonder reden. Als je iedere dag de motivatie om thuis te werken en je kinderen les te geven – of überhaupt op te staan 's ochtends – uit je tenen moet trekken, zijn haar video's precies wat je nodig hebt. Een klein voorbeeldje: 'Best friend, are you still in bed baby? Nu-uh, you are not gonna spend the day not believing in yourself!' Van die woorden, samen met de aanstekelijke muziek die ze afspeelt, ga je nog net niet dansend je bed uit. Probeer maar eens uit morgen (of maandag), en kijk deze video. De mix tussen de vrolijke video's, motiverende woorden, prachtige en kleurrijke foto's en heerlijke outfits is wat mij betreft genoeg om iedere grijze en donkere januaridag een tikkie vrolijker te maken. Dus, wat zeggen we tegen 2021? Juist, dit."

Lekker tv-programma: Over gewicht

Veel goede voornemens zijn ongetwijfeld alweer gesneuveld, maar voor iedereen die 'afvallen' of 'gezond eten' op de to-dolijst voor 2021 had staan is er gelukkig nog het Net5-programma Over gewicht. Hierin zoeken ervaringsdeskundigen Kees Tol en Edsilia Rombley wat wel en niet werkt als je wilt afvallen. Kun je wilskracht trainen en eetlust stoppen? Is het op lange termijn gezond om nooit meer brood, pasta of rijst te eten (spoiler: not so much)? En zijn er dieethypes, wondermiddeltjes en superfoods die écht werken? Redacteur Hanneke Mijnster smult stiekem van dit programma.

"Ze tippen dingen als: bewaar je spaghetti ongekookt in de vriezer, dan zet het zetmeel zich om in voedingsvezels. Dat doe ik dus inmiddels. En ik heb, ook geleerd in dit programma, vanochtend nog pepers en appels gekocht omdat die de vetverbranding bevorderen. Maar ik kijk ook vanwege Edsilia, die verrassend leuk, grappig en menselijk is, en lief en stralend van het scherm spat. Leert zij dat koffiedrinken bijdraagt aan vetverbranding, dan zie je haar met lange tanden – ze lust geen koffie – een kop leegdrinken. Als het uiteindelijk geen effect heeft, steekt ze die teleurstelling niet onder stoelen of banken. Ze is ook eerlijk in hoeveel moeite ze doet om fit te blijven en zegt rustig tegen kok Rudolph van Veen, nadat ie een speciale maaltijd voor haar heeft gekookt: 'Goh, dit is helemaal niet vies.' Word ik blij van."

Boeiend boek: De dingen die je vergeet

Zelfhulpboeken lijken raad te weten met elk levensprobleem, maar voor omgaan met rouwen bestaat geen wondermiddel of quick fix. Sterker nog: rouw gaat nooit over – en dat is niet erg, concludeert journalist Gijs van der Sanden in zijn boek De dingen die je vergeet: rouwen voor beginners (een verwijzing naar al die zelfhulpboeken). Toen hij 23 jaar was, stonden hij en zijn twee oudere zussen er alleen voor. Redacteur Kim van der Meulen was onder de indruk. "Dit boek zette me echt aan het denken over de manier waarop we met rouw en rouwenden omgaan. Waar komt het idee vandaan dat rouw volgens een vaststaand stappenplan moet verlopen, waarbij verschillende fases elkaar opvolgen tot er een einde aan het hele proces komt? Waarom is het soms zo lastig om aan iemand te vragen hoe het gaat na het verlies van een dierbare? En wat kun je zelf zeggen als anderen vragen naar jouw eigen grote verlies?

Gijs verweeft zijn eigen ervaringen – een verhaal dat me erg raakte – met observaties, anekdotes, wetenschappelijke inzichten en voorbeelden uit de populaire cultuur. Zo probeert hij antwoorden te vinden op grote en kleine vragen rondom rouw, zonder tips of adviezen te geven. Wat me vooral is bijgebleven: Gijs schrijft dat we rouw onterecht zijn gaan zien als iets waar je iets aan moet hebben, iets waar je sterker of beter uit moet komen. Dat past helemaal bij ons eeuwige streven naar geluk en het maakbaarheidsideaal, maar zo werkt rouwen niet. Het hoort bij het leven, en het is oké om te zeggen dat je er niks aan hebt gehad. Knap geschreven en razend interessant, of je nou ervaring hebt met rouwen of niet."

LEES MEER OVER