Close

Lekker boeiend

05 maart 2021 04:03 / tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessies-du-jour.

Lekkere website: Fragrantica

Eva is haar hele leven al 'geurverslaafd', wat momenteel leidt tot vele nachtelijke bezoekjes aan de website Fragrantica. Eva: "Ik denk vaak aan geuren, schrijf er graag over, verwerk ze in mijn dagelijks bestaan en herinneringen, en verdiep me er steeds meer in. Als ik 'geuren' zeg, heb ik het over parfums, maar ook over alle andere geuren. Mijn favoriete gedachteoefening is het zo precies en gedetailleerd mogelijk verwoorden van waar een geur naar ruikt. En natuurlijk ben ik daarin een beginner dus struin ik 's nachts, om 02.00 uur, na de talkshow, nadat ik alle lagen make-up van mijn gezicht heb geschrobd, liggend naast mijn slapende man, het grote internet af op zoek naar accurate geurbeschrijvingen.

Zo kwam ik ook op de site Fragrantica, een ietwat rommelig, maar zeer rijk platform over parfums met een toegewijde community van ongeveer 5000 parfumliefhebbers die hun best doen er beeldend over te schrijven. Er staan zo'n 12.000 parfumbeoordelingen op en ze nemen het hele spectrum mee, van dure nichegeur tot goedkope drogisterijgeur. En alles wordt even serieus besproken. Kortom: ik ben in een onlinewalhalla terechtgekomen, een soort nachtelijk rabbit hole waar ik nauwelijks uit kom en waardoor ik bijna elke nacht over geuren droom. Waar het mij vooral om gaat, is dat ze wegblijven van saaie, clichématige omschrijvingen als: 'Een frisse, bloemige en vrouwelijke geur.' Bèèèh. Saai. Nietszeggend! Op Fragrantica kom je zinsneden tegen, zoals: 'Een geur met een fris, naakt aura', of: 'Een geur die het gevoel van mooie stofmaterialen op de huid, stoom uit de coutureworkshop en botanische extracten weergeeft.' Now we're talking! Mijn hoofd tolt ervan. Dit is nu een van mijn favorieten, maar dat kan vannacht weer een ander zijn."

'Hoe beeldender de omschrijving, des te meer ik mijn neus in die geur wil drukken'

Hoe beeldender de omschrijving, ook al is het negatief, des te meer ik mijn neus in die geur wil drukken. Neem deze: '[…] Deze geur opent met een overweldigende ananas, die naar mijn mening beter te hanteren is dan de realistische na-de-seks-lichaamsgeur. Het komt erop neer dat je op een tropisch warme dag na de seks met een met zonnebrand ingesmeerd lichaam in zee duikt. Vervolgens ga je op het strand liggen om stukjes ananas uit een plastic bakje te eten. Dit alles leunend op één arm, met onder je oksel door een zeewind die nog voorziet van wat stoten zweetlucht. Als die geurnoten je aanspreken, dan is dit een mooi parfum'. Magnifique!"

Boeiende podcast: Philosophize this!

Meestal proberen we hier obsessions-du-jour te delen die een beetje actueel zijn, maar de huidige lievelingspodcast van eindredacteur Peper Hofstede bestaat voor podcastbegrippen al ééuwen: sinds 2013. En toch kan het zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt, terwijl die dat wel zo verdient. Peper: "Ik ben dol op nieuwscasts als The Daily of The Intelligence en ga ook heel lekker op de true crime die Kim hier altijd tipt, maar vlak voor het slapengaan heb ik behoefte aan rust en reflectie. En dan is Philosophize this! perfect.

De podcast wordt gemaakt door de Amerikaanse Stephen West, die in de inmiddels 151 afleveringen steeds ingaat op een ander aspect van de filosofie. Soms is dat een bepaalde denker of stroming, andere keren staat een vraag centraal, zoals: 'Wat is waarheid'? West weet het altijd op zo'n manier te vertellen dat het volkomen helder is waar het over gaat. Oké, soms vereist het wel iets aan concentratie- en voorstellingsvermogen, maar al met al maakt hij soms ongrijpbare, zware kost heel lekker te behapstukken. Wat extra charmant is, is dat West geen filosoof is. Althans, hij heeft er niet voor gestudeerd. Hij had een hele nare, zware jeugd, en werd op zijn 16e uit huis gekickt. Via een programma van de lokale mbo volgde hij een vak filosofie. Zowel de methode als de docent vond hij verschrikkelijk, maar het vak greep hem.

In een interview zegt hij: "Ik was een jongen van 18 zonder ook maar één positief volwassen rolmodel. Op een rare manier fungeerden Hume, Kant en Hegel als mijn vaders. Zij waren degenen die me aanspoorden vragen te stellen en mezelf steeds te verbeteren." Hij wilde dolgraag het leven van anderen verrijken, maar bleef hangen in magazijnwerk, waarvan hij het nut niet kon inzien. Toen het voor hem klikte dat hij een podcast over filosofie zou kunnen maken, kwam de omslag. Tijdens zijn eentonige diensten in het magazijn had hij alle ruimte om de filosofische teksten die hij 's avonds las te vertalen naar een samenhangend verhaal voor anderen. Dat is gelukt, en ik vind het ook gewoon heel erg leuk als mensen zichzelf heruitvinden en zich niet laten definiëren door het verleden."

Boeiende website: Beleef de lente

Heb je behoefte aan werkontwijkend gedrag, hou je van dieren of heb je gewoon behoefte aan een huisdier-op-afstand, dan ga je smullen van de webcams van de Vogelbescherming. Sinds vorige week kun je via de website Beleef de Lente weer ongegeneerd meegluren in de nesten en nestkastjes van ooievaars, zeearenden, allerlei uilen. Ook als je niks met vogels hebt, kun je er compleet verslingerd aan raken, weet redacteur Kim van der Meulen. "Een vogelaar ben ik absoluut niet: ik heb nog nachtmerries van de uilenballen die ik in groep 8 moest ontleden en toen ik ooit een zakje vogelvoer op mijn balkon hing, doken daar onmiddellijk drie enorme kraaien op en was de vogelpret alweer voorbij."

"Toch sleepten de dagelijkse beslommeringen van de bosuil me vorig jaar door de eerste weken van de coronacrisis, die samenvielen met het begin van het broedseizoen. Op elk moment van de dag kun je zien wat de vrouwtjesuil in haar nest uitspookt. Meestal is dat slapen en de veertjes een beetje recht strijken (oké, en twee eieren warm houden), maar soms zie je de mannetjesuil ineens binnenvliegen met enorme muizen, vogels of kikkers. Die zijn wederhelft in één keer naar binnen schrokt. Aan die thuisbezorging gaat trouwens heel wat geroep vooraf – waardoor ik maar blijf kijken, want elke keer hoop ik dat ze nét met elkaar gaan communiceren als ik meegluur.

Toen het kuiken vorig jaar eenmaal uit z'n ei was, kon ik al helemaal niet meer stoppen met kijken: hij kreeg steeds meer dons, toen veertjes, hij waggelde onhandig tegen de camera, viel om, leerde eten, oefende met vleugeltjes uitslaan en werd zowaar een soort puberkuiken dat uitvloog. Kijk vooral even in het archief: cuteness overload. Over een paar dagen kan al een kuiken uit het nieuwe bosuilenei kruipen, aldus het blog van woensdag, dus je bent er nog op tijd bij. O ja, de opvallendste momenten worden opgeslagen als filmpjes, dus je kunt je beeldscherm ook af en toe loslaten."