Close

The unusual suspects: dit zijn de plannen van lijsten 14 tot en met 37

16 maart 2021 02:03 / Politiek
Demissionair Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren
Demissionair Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren
D Deze woensdag mag je naar de stembus en het is dan natuurlijk wel handig als je van te voren weet welk rondje je gaat bekladden met je rode potloodje. Dat is dit jaar een hele klus, want naast de 13 established partijen in de Tweede Kamer, zijn er maar liefst 24 partijen die proberen de kamer in te komen. Maar waar staan de nieuwkomers eigenlijk voor?

Een kleurplaat voor volwassenen is nog minder ingewikkeld dan het stembiljet dit jaar, want maar liefst 37 partijen doen mee aan de verkiezingen. Als je nog twijfelt, is dit een hele opgave. Veel mensen beperken zich tot het stemmen op de zittende partijen, maar als de keuze zo reuze is, kun je je toch op z’n minst oriënteren op het gehele aanbod. Misschien zit er wel een partij bij die perfect bij jou past. En wie weet stem je die dan ook nog de Kamer in. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar ook de VVD heeft zich ooit als nieuwe partij op de lijst moeten aanmelden.

Maar: 24 programma’s doorploegen is geen kattenpis. We zetten daarom al deze aspiranten kort voor je op een rijtje. What makes them tick? Wie is de lijsttrekker, en wat zegt deze partij dat niemand anders zegt?

Lijst 14: Bij1

“Bij1 bekent kleur. Spreek je uit!” staat pontificaal op je scherm als je de website van Bij1 opent. Deze pakkende slogan vertelt precies waar de partij voor staat: antiracisme en dekolonisatie als topprioriteiten om een Nederlandse samenleving te creëren waar gelijke rechten en kansen voor iedere Nederlander centraal staan. Wie denkt dat Bij1 daarmee een one-issue partij is, heeft het mis. Gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit trekt bij deze partij door tot alle facetten van de politiek: artikel 1 van de grondwet, waarin staat dat discriminatie verboden is, moet altijd en op ieder vlak worden nageleefd.

De partij is opgericht door lijsttrekker Sylvana Simons, een oude bekende van de Nederlandse televisie. Simons wilde haar platform gebruiken om racisme en discriminatie aan te pakken, maar merkte dat het systeem niet verbeterd moest worden, maar compleet vernieuwd. Oplossing: de politiek in. Andere noemenswaardige leden van Bij1 zijn Quinsy Gario, Nederlands-Curaçaose dichter voornamelijk bekend door zijn rol in Zwarte Piet is Racisme, en Gloria Wekker, hoogleraar sociale en culturele antropologie bekend om haar boek ‘Witte Onschuld’.

Opvallend programmapunt:

De krijgsmacht inkrimpen en omzetten naar een civiele hulporganisatie. Lees het programma hier.

Lijst 15: JA21

Toen afgelopen jaar vanuit de hoogste rangen van Forum voor Democratie aantijgingen van racisme, homofobie, en antisemitisme naar buiten kwamen, was een aantal FvD’ers klaar met de gang van zaken binnen hun partij, en splitsten zich af. Met lijsttrekker Joost Eerdmans en Eerste Kamer-veteraan Annabel Nanninga aan het roer, was de nieuwe conservatief-liberale partij JA21 geboren, vier maanden voor de daadwerkelijke verkiezingen.

JA21 is van mening dat het overwegend rechtse kabinet van de afgelopen jaren te veel linkse politiek voert, en vindt het tijd voor verandering. Qua standpunten zijn ze vergelijkbaar met de FvD, maar ze zijn zeker niet identiek. Eerdmans zelf legt uit op Radio 1: “JA21 is alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid.”

Opvallend programmapunt:

De woningnood oplossen door een compleet nieuwe stad te bouwen van 100.000 tot 150.000 inwoners voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Lees het programma hier.

Lijst 16: Code Oranje

Code Oranje is dé partij van de ombudspolitiek. De partij heeft grootse plannen voor het hervormen van de huidige democratie, want, zeggen ze, Den Haag is te ver van de burger af komen te staan. Er moet volgens Code Oranje (de naam is trouwens een afkorting van het woord co-democratie) een einde komen aan partijbelangen en meer ruimte voor burgerparticipatie. Ze willen dit onder andere bereiken door burgerreferenda in te voeren en pleiten voor een gekozen burgemeester. 

Lijsttrekker Richard de Mos is op het moment vooral bekend vanwege zijn bijzondere campagnefilmpjes, maar dat betekent niet dat hij hiervoor niets heeft gedaan. Hij heeft in zijn jaren in de gemeenteraad van Den Haag veel bereikt met zijn ombudspolitiek, maar dat komt niet zonder de nodige controverses. Er loopt een rechtszaak tegen hem op verdenking van corruptie en deelname aan criminele organisaties. Code Oranje denkt dat dit niet in de weg staat van zijn politieke ambities, zo staat te lezen in een verklaring op hun website: “Code Oranje is van mening dat het niet redelijk is om te verwachten dat Richard de Mos zijn leven nu meerdere jaren ‘op slot’ zet en tot die tijd geen publieke taken uitvoert.” 

Opvallend programmapunt:

De euro afschaffen met daarvoor in de plaats een Noord- en Zuid Europese munt, met ruimte voor regionale en lokale munten. Lees het programma hier.

Lijst 17: Volt

‘Toekomst. Made in Europe.’ staat met koeienletters op de website van Volt. Volt is naar eigen zeggen ‘de eerste échte Europese partij’ en dat is ook te zien in hun campagnebudget. Waar veel andere beginnende partijen nog een houtje-touwtje partijwebsite hebben, heeft Volt een gelikte site met een kek design. De partij wordt weleens grappend een Europese D66 genoemd, en voor een deel klopt dat wel (maar D66 laat je hier zien waarom dat toch niet zo is). Toch heeft de partij een unieke visie op de Nederlandse politiek, geïnspireerd door andere Europese landen, met een netwerk van Volt-partijen in Europa.

Lijsttrekker Laurens Dassen bekijkt de progressieve politiek vanuit een rechtsere invalshoek dan D66. Vanuit zijn ervaring bij ABN Amro is hij bij Volt gegaan om de partij te vormen naar wat hij in de praktijk heeft opgestoken. Volt ziet hij als businessmodel, en dat geeft de partij een volwassen, maar ietwat klinische uitstraling. Mensen en culturen verbinden staat hem centraal, met als doel een hechter Europa. Volgens Volt moet dat ook in de Tweede Kamer, meer Europa in het parlement dus.

Opvallend programmapunt:

Het invoeren van een ‘stadsboswachter’ om biodiversiteit in de steden, een nieuw ecosysteem volgens Volt, te bevorderen. Lees het programma hier.

Lijst 18: NIDA

NIDA is een ‘superdiverse’ partij die zich inzet voor thema’s als racisme en islamofobie. Ze zijn een pionier van diversiteit met de islam als basis voor hun normen en waarden. NIDA wil dat Nederland de Islam begint te zien als een oplossing in plaats van als een probleem. Het is klaar met de polarisatie voor NIDA, en ze willen de islam verbinden met Nederlandse waarden.  Een geloofwaardige, inclusieve en zorgzame overheid staat hierbij voorop.

Lijsttrekker Nourdin El Ouali brak in 2010 van GroenLinks omdat volgens hem de islamitische stem in de overheid miste. Hij zette NIDA op als partij die de islamitische inspiratie zou inzetten om iedereen een kans te bieden in de samenleving. Hij heeft in ieder geval erg veel zin in de verkiezingen, te zien aan de aftelklok op de startpagina van NIDA’s website.

Opvallend programmapunt:  

Een ministerie van Mens- en Geloofwaardigheid opzetten dat het ministerie van Financiën controleert en adviseert. Lees het programma hier.

Lijst 19: Piratenpartij

Je denkt bij de Piratenpartij misschien aan zeerovers met ooglapjes, houten poten en een papegaai, maar niets is minder waar (al waren de campagneposters van 2017 wel fantastisch, zoek maar op). De naam van de partij verwijst namelijk niet naar Jack Sparrow, maar naar internetpiraterij. De Piratenpartij zit namelijk in de politiek voor een vrijere informatiesamenleving, en heeft als focus de digitale leefwereld. Privacy van de burger en transparantie van de overheid staan hier hoog in het vaandel.

Deze verkiezingen helaas geen ooglapje, maar wel een effectieve slogan

Lijsttrekker Matthijs Pontier heeft zijn doctoraat gehaald met een onderzoek naar emotionele artificiële intelligentie, en heeft dus wel verstand van wat computers allemaal wel niet kunnen - en de gevaren daarvan. Hij vindt dat de macht nooit bij een kleine groep mensen of entiteiten moet liggen, en houdt de ontwikkelingen in de digitale wereld hierom nauw in de gaten. Deze verkiezingen helaas geen ooglapje, maar wel een effectieve slogan: Wij FIXen die shIT.

Opvallend programmapunt:

De ruimtevaart en andere projecten buiten onze dampkring versterken en financieren want ‘piraten durven verder in de toekomst te kijken’. Lees het programma hier.

Lijst 20: LP (Libertaire Partij)

De LP heeft een duidelijk standpunt als het gaat om overheidsinterventie: doe het niet. Zij vormen hun beleid namelijk volgens de libertaire filosofie, waarin de overheid alleen moet faciliteren en de vrijheid van burgers altijd gewaarborgd moet worden. Hun grootste zorg is het overheidsbeleid tegen de pandemie. Zij vinden dat de overheid nooit de vrijheden van de burger mag inperken, ook niet als het gedaan wordt onder het mom van volksgezondheid.

Lijsttrekker van de LP is Robert Valentine. Hij ziet de LP als sleutel tot een betere samenleving. Hij noemt politiek een interne strijd, aangezien hij niet gelooft in een inmengende overheid. Handig, als potentieel nieuw Kamerlid.

Opvallend programmapunt:

Bitcoin en eventuele andere cryptovaluta aannemen als wettige betaalmiddelen, zonder belastingen en andere wetgeving. Lees het programma hier.

Lijst 21: JONG

JONG is, je raadt het niet, een jongerenpartij. De jongeren hebben de toekomst en hierom moeten ook zij de politiek in, zegt JONG. Partijen stemmen vaak voor initiatieven waar we pas jaren later iets van merken, maar wat als de generatie die de gevolgen ervan gaat merken dat helemaal niet wil? Hier wil JONG iets aan doen.

Lijsttrekker Jaron Tichelaar is met zijn 19 jaar met afstand de jongste lijsttrekker die dit jaar meedoet aan de verkiezingen, maar hij is niet de jongste politicus op de lijst. Partijgenoot en nummer twee Christinemindel ten Napel spant de kroon met haar nog maar 16 jonge jaren. Dit is op zijn zachtst bijzonder te noemen, omdat in de grondwet is vastgesteld dat je 18 jaar moet zijn om de kamer in te kunnen. Het laat wel goed zien dat de partij voor én door jonge mensen wordt georganiseerd.

Opvallend programmapunt:

De stemgerechtigde leeftijd verlagen naar 16. Lees het programma hier.

Lijst 22: Splinter

Splinter is part 1 van de soapserie rond Femke Merel van Kooten-Arissen en Henk Krol. Van Kooten-Arissen splitste namelijk in 2019 af van de Partij voor de Dieren, en begon hiermee een eenmansfractie in de kamer. In 2020 kondigde ze aan dat ze samen met oud-50Plus lijsttrekker Henk Krol een nieuwe partij wilde beginnen: Partij voor de Toekomst. Dit avontuur was van korte duur, want drie maanden later lag de partij al uit elkaar. In december richtte Van Kooten-Arissen een eigen partij op, Splinter: een partij met veel ledeninspraak, waarin ieder lid mee wordt genomen in de besluitvorming.

Lijsttrekker van Kooten-Arissen grapt op de website van Splinter dat ze ‘volgens criticasters meer partijen heeft gehad dan de kleuren in ons logo’. Wat Splinter wil veranderen in de kamer is de verhouding tussen partijen en hun kamerleden. Splinter vindt dat volksvertegenwoordigers hun eigen agenda’s mogen volgen, en partijbelangen zijn hierdoor minder prominent. De burger kiest voor een vertegenwoordiger waar die zich prettig bij voelt. Een mooi ideaal, waarvan nog moet blijken of het werkt in praktijk

Opvallend programmapunt:

Een ‘151e kamerlid’ invoeren die de kamer in gaat als een ander kamerlid vertrekt. Deze wordt gekozen op basis van het aantal voorkeursstemmen en kan dus ook van een andere partij komen. Het wordt dus niet per se de eerstvolgende op de lijst van dezelfde partij. Lees het programma hier.

Lijst 23: BBB

BBB (of Boer Burger Beweging) is het kindje van de boerenprotesten van de afgelopen jaren. De partij behartigt de belangen van land- en tuinbouwers van Nederland, een stem die vaak genegeerd wordt volgens de BBB. Ze zijn tegen het verder ‘straffen’ van Nederlandse boeren, en vinden juist dat er gestimuleerd moet worden. De Nederlandse boeren moeten gekoesterd en gesteund worden zodat ze niet stoppen te bestaan.

Lijsttrekker Caroline van der Plas, ‘journalist en agrarisch boegbeeld’ zoals ze op de website wordt genoemd, behartigt de boerenbelangen al jaren in de regionale politiek. Maar nu is het tijd voor meer. Het doet haar pijn om de boeren te zien lijden onder alle regels van de overheid, en daar is ze klaar mee. Ze noemt haar partij een tegenaanval tegen organisaties als Partij voor de Dieren en Stichting Wakker Dier en zegt: bring it on.

Opvallend programmapunt:

Er komt een Ministerie van Platteland met een departement op minimaal 100 km van Den Haag. Lees het programma hier.

Lijst 24: NLBeter

Ook NLBeter is ook ontstaan vanuit protesten in Den Haag, ditmaal vanuit de zorg en het onderwijs. NLBeter zegt dat blijven mopperen op de overheid geen zin heeft, er verandert toch niets. De enige manier om Nederland beter te maken, is door zelf als nieuwe partij deel te nemen in de politiek, denken de leden van NLBeter. De partij staat voor grote hervorming in de gezondheidszorg en het onderwijs, waarbij gezondheid, preventie, individualiteit en ontwikkeling voorop staan.

Lijsttrekker Esther van Fenema is psychiater en werkt bij de GGZ in de crisisdienst. Ze verschijnt regelmatig in landelijke media als opiniemaker van de gezondheidszorg. Haar mening wil ze nu op landelijk niveau in actie omzetten.

Opvallend programmapunt:

Sociale dienstplicht invoeren voor noodhulp aan het ziekenhuisbed. Lees het programma hier.

Lijst 25: Lijst Henk Krol

Lijst Henk Krol (LHK) bestaat, surprise surprise, uit oud-lijsttrekker van 50Plus Henk Krol en zijn aanhangers, en daarmee zijn we aangekomen bij part 2 van de soapserie van de Partij voor de Toekomst. Na de split met Femke van Kooten-Arissen stapte Henk Krol zelf ook uit de Partij voor de Toekomst, na een conflict met nieuw lid en oud-FvD’er Henk Otten. Krol kondigde hierna aan een nieuwe partij te beginnen met als voorlopige naam “Lijst Henk Krol”. De voorlopige naam is nog niet veranderd, en heeft intussen ook een logo. Ze zouden er een Netflix-serie over kunnen maken.

'Een fijn tussenstation voor de kiezer die niet weet of hij links of rechts is'

Volgens LHK moeten ‘de door vele generaties Nederlanders opgebouwde verworvenheden verdedigd worden’. Ze staan open voor nieuwe ideeën, maar vinden ook dat het goede behouden moet worden, en ze nemen afstand van zowel liberalisme als socialisme. Kortom, LHK is een ultieme middenpartij. Het is redelijk onvoorspelbaar hoe dat in de praktijk uitpakt, maar een fijn tussenstation voor de kiezer die niet weet of hij links of rechts is.

Opvallend programmapunt:

Een cultuurkaart voor mensen met een laag inkomen waarmee je gratis naar musea mag op rustige momenten. Lees het programma hier.

Lijst 26: OPRECHT

OPRECHT is in eigen woorden: ‘Voor de Nederlander. Eerlijk, netjes, rechtvaardig’. Dat is mooi gezegd, maar zegt natuurlijk nog niets over de inhoud van de partij zelf. OPRECHT is nationalistisch en voor meer burgerinspraak in de overheid, en is daarmee een partij die zich moeilijk weet te onderscheiden van partijen als Forum voor Democratie of Code Oranje, die hetzelfde willen. Ze spreken zich hard uit tegen de EU, wat ze een ‘megalomane superstaat’ noemen, en proberen zich in te zetten voor ‘traditionele Nederlanders’, wie dat ook mogen zijn.

Lijsttrekker Michael Ruperti is geïnspireerd om de politiek in te gaan door zijn tijd in het leger. Hij vindt dat de vrijheden te streng worden ingeperkt door de overheid, en wil zich er hard voor maken om deze terug te krijgen.

Opvallend programmapunt:

De publieke omroepen hervormen door van NPO1 een linkse, van NPO2 een midden, en NPO3 een rechtse zender te maken. Elke zender krijgt een uur per dag uitzendtijd op de andere zenders om bubbelvorming tegen te gaan. Lees het programma hier.

Lijst 27: JEZUS LEEFT

Jezusleeft is de partij met by far de meest catchy campagnejingle. Ieder YouTube filmpje begint ermee, en als je die eenmaal gehoord hebt, krijg je hem niet meer uit je hoofd. De partij heeft als doel het woord van Jezus Christus verder te verspreiden in de overheid en de samenleving. “Jezus maakt in tegenstelling tot de politiek Zijn belofte waar!” staat op de website van Jezusleeft. Het programma van Jezusleeft is kort, maar krachtig: we all need some Jesus.

Evangelist Joop van Ooijen richtte de partij op. In 2010 kreeg Van Ooijen veel media-aandacht toen de gemeente een zaak begon tegen zijn dakpantekst 'Jezus redt', omdat het niet zou passen binnen het landschap. Dit inspireerde hem om een evangelistenpartij te beginnen in 2014, want het zou nooit verboden moeten zijn het woord van Jezus te verspreiden. Intussen heeft lijsttrekker Floris van der Spek het van hem overgenomen, maar het evangelistenhuis is nog steeds hun thuisbasis.

Opvallend programmapunt:

“LHBTI’ers helpen in hun zoektocht naar de zin van het leven.” Wat dat betekent? Lees het programma hier.

Lijst 28: Trots op Nederland (TROTS)

Trots op Nederland is opgericht door Rita ‘Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar ik ben recht door zee’ Verdonk. Toen het in 2010 Verdonk niet lukte een zetel te halen, verliet ze de partij. TROTS zet zichzelf af van de traditionele links-rechts verdeling, maar als je het partijprogramma bekijkt, kun je ze toch het best onder rechts-populisme scharen. Ze zijn klaar met de politieke elite en vinden dat de burger meer inspraak moet krijgen in het dagelijkse bestuur. En die hebben we toch echt eerder gehoord.

Lijsttrekker Sander van den Raadt is duidelijk: geen hoge belastingen, meer referenda, en een toegankelijk en leefbare woonomgeving. Regionaal is hij al een tijdje actief in gemeente Haarlem, maar hij wil groter. Het is tijd dat TROTS in de Tweede Kamer komt, vindt hij.

Opvallend programmapunt:

Een 4-daagse werkweek introduceren zodat iedereen meer tijd voor zichzelf heeft. Lees het programma hier.

Lijst 29: Ubuntu Connected Front

Ubuntu Connected Front (UCF) is ontstaan in 2017 om de burgerbelangen van Nederlanders met een Afrikaanse afkomst in de politiek te vertegenwoordigen. Oorspronkelijk zijn ze bij elkaar gekomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maar ook op nationaal niveau zijn Nederlanders met Afrikaanse roots ondervertegenwoordigd, vindt UCF. De samenleving moet transformeren om voor iedereen ruimte te bieden.

Lijsttrekker Regillio Vaarnold is de politiek ingegaan met een duidelijk motief: hij wil een einde maken aan institutioneel racisme en structurele discriminatie in Nederland. Vaarnold wil niet alleen het beestje bij de naam noemen, maar ook oplossingen bieden, iets waar de politiek te weinig mee bezig is, vindt hij.

Opvallend programmapunt:

Een examentoets “Kennis over Raciaal en Etnisch Profileren” invoeren op de middelbare school, waarin kennis en bewustheid over instutioneel racisme wordt getoetst. Lees het programma hier.

Lijst 30: Blanco Lijst

Lijst 30, ook Hart voor Vrijheid genoemd, is de partij van lijsttrekker Anna Zeven en haar controversiële rechterhand Willem Engel, leider van de organisatie VirusWaarheid. Ze staan op een blanco lijst omdat ze tot 16 februari nog deel uitmaakten van de partij Vrij en Sociaal Nederland. Zeven kreeg het daar al snel op de stok met de lijsttrekker, Bas Filippini, omdat hij niet wilde dat de voorzitter van VirusWaarheid op de lijst zou staan. Er werden twee lijsten ingeleverd bij de kiesraad, en de raad besloot hen te gaan beschouwen als twee afzonderlijke partijen.

'Lijst 30 is in het algemeen tegen bijna alles wat de overheid de afgelopen jaren heeft gedaan'

Lijst 30 is in het algemeen tegen bijna alles wat de overheid de afgelopen jaren heeft gedaan. Ze vinden dat de overheid te veel een eigen entiteit is geworden, die het leven van burgers wil controleren. Pogingen om hier van buitenaf iets aan te doen worden weggewimpeld. Ze willen dan ook grote hervormingen doorvoeren om ervoor te zorgen dat burgers niet meer onderdrukt worden. Want dat is in de beleving van Zeven en Engel nu het geval.

Opvallende programmapunten (want het zijn er nogal wat):

De Eerste Kamer afschaffen en vervangen met een constitutioneel hof, coalitievorming afschaffen (hoewel het dan nog niet duidelijk is wie er dan wel in de regering moet), onmiddellijke opheffing van alle coronamaatregelen en een nieuw digitaal kiessysteem invoeren. Lees het programma hier.

Lijst 31: Partij van de Eenheid

Partij van de Eenheid is in beginsel een partij met als doel islamitische belangen te behartigen. Islamitische normen en waarden vormen voor hen de basis - laat het Wilders niet horen. PvdE gelooft in de kracht van diversiteit en eenheid, en probeert dit via de politiek in de Nederlandse samenleving te promoten.

Lijsttrekker Arnoud van Doorn begon zijn politieke carrière bij de PVV als gemeenteraadslid van Den Haag. Hier werkte hij onder andere mee aan de anti-islam film ‘Fitna’ en het kwam dan ook als grote verrassing toen hij zich bekeerde tot de islam na geroyeerd te zijn uit de partij van Wilders. Hij voegde zich bij polar opposite Partij van de Eenheid, waar hij al snel lijsttrekker werd. Meerdere malen is hij aangehouden door de politie om het lekken van vertrouwelijke stukken, en hij heeft het ook aan de stok gehad met het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël vanwege een opzwepende tweet. Een bijzonder figuur dus.

Opvallend programmapunt:

Mensen die zijn veroordeeld voor (dieren)mishandeling krijgen een wettelijk verbod op het houden van (huis)dieren. Lees het programma hier.

Lijst 32: De Feestpartij

Pak je feesthoedjes en ballonnen er maar bij, want het is tijd voor een fuifje in de Tweede Kamer! De Feestpartij ‘streeft naar meer positiviteit in de maatschappij’ en wil dat via de politiek bereiken. Ze hopen met creatieve oplossingen de huidige politieke problematiek een positieve impuls te geven, met een focus op beter beleid voor de Horeca- en evenementenbranche. Met een feestelijke website in het feloranje compleet met stockfoto-ballonnen is het moeilijk om niet te lachen als je meer informatie zoekt over de partij.

De felkleurige website van de Feestpartij
De felkleurige website van de Feestpartij

Je zou denken dat niets de vrolijkheid van de website kan overtreffen, maar dan heb je carnavalszanger, lijsttrekker en enige kandidaat Johan Vlemmix nog niet gezien in zijn oranje pak. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat de Feestpartij op de kieslijst zou staan. Vlemmix leverde een lege kandidatenlijst in en dacht dat hij dan zijn inschrijfgeld terug zou krijgen en er een punt achter kon zetten. De kiesraad keurde zijn partij wél goed, tot grote schrik van Vlemmix. Hij doet toch mee dus, op lijst 32.

Opvallend programmapunt:

Een verkiezingsloterij starten, waarbij iedereen die stemt een lot krijgt. Zo gaan meer mensen stemmen. Lees het programma hier.

Lijst 33: Vrij en Sociaal Nederland

Vrij en Sociaal Nederland is de oorspronkelijke wederhelft van de eerdergenoemde Lijst 30. Het belangrijkste standpunt van de partij is dat de overheid de coronacrisis compleet verkeerd aanpakt en dat de coronamaatregelen onmiddellijk afgeschaft moeten worden. Vrij en Sociaal Nederland ziet in de coronacrisis een duidelijk voorbeeld van het feit dat de overheid niets geeft om de grondrechten van de Nederlanders, en daar moet iets aan veranderd worden.

De lijsttrekker, Bas Filippini, vindt vrijheid het belangrijkste onderdeel van de Nederlandse samenleving wat te allen tijde gewaarborgd moet worden. Hij is al jaren ondernemer, en heeft daarin inspiratie gevonden om Nederland beter te maken. De storm rond de breuk met lijst 30 is kennelijk nog niet helemaal gaan liggen. Zo waarschuwt de website dat Filippini absoluut niet geroyeerd is als lid van de partij – wat Google ook beweert.  

Opvallend programmapunt:

Het programma is gelijk aan dat van Lijst 30. Lees het programma hier.

Lijst 34: Wij Zijn Nederland

Wij Zijn Nederland vertolkt het woord van ‘de gewone en bezorgde Nederlander’. De groep die constant door de overheid vergeten zou worden; the silent majority, zou Ronald Reagan het noemen. Zelf maken ze dat wat concreter en noemen op hun site onder meer patriotten, anti-globalisten, Trumpfans, wappies, voetbalsupporters, ambachtslieden en boeren. Gemene deler: ze willen er zijn voor mensen die klaar zijn met ‘de uitverkoop van ons land en onze tradities’.

De lijsttrekker is Erwin Versteeg, een ondernemer in de grafimediabranche. Hij is al een tijdje gemeenteraadslid in Enschede, maar hoopt nu de Tweede Kamer op te schudden met zijn ultranationalistische boodschap.

Opvallend programmapunt:

Het inwoneraantal van Nederland terugbrengen naar 14 miljoen vanuit een extreem anti-immigratiebeleid. Lees het programma hier.

Lijst 35: Modern Nederland

Modern Nederland vindt dat 'een nieuw tijdperk is aangebroken', staat groot op de startpagina van hun website. Ze willen de nieuwe mogelijkheden van het digitale tijdperk doorvoeren in de Tweede Kamer door een digitale democratie te creëren: het volk kan via de computer of smartphone instemmen met een wetsvoorstel of niet. Referenda on steroids dus.

Lijsttrekker Niels Heeze geeft verder geen extra informatie over zijn politieke standpunten, want in principe heeft de partij helemaal geen standpunten. Ze willen de democratie hervormen, maar hoeven zich niet met andere zaken te bemoeien. De ultieme one-issue partij.

Opvallend programmapunt:

Het hervormen van de democratie is hun enige concrete plan. Lees het programma hier.

Lijst 36: De Groenen

Deze partij bestaat niet uit marsmannetjes. Nee, de Groenen zijn dé klimaatactivistische partij van Nederland. Is GroenLinks dat niet al? De Groenen vinden dat zij te veel afgeleid zijn door andere zaken. Het klimaat kan niet wachten, en daar moet nu iets aan gedaan worden.

Lijsttrekker Otto ter Haar licht zijn politieke carrière zelf toe op zijn (onbeveiligde) website, die tamelijk nostalgisch aandoet. Ver is Ter Haar niet gekomen met zijn blog, 2010 is de laatste keer dat hij er een update op heeft gezet. Hij is in ieder geval al lang actief binnen de Groenen, en lijkt een ervaren regionale politicus die de klimaatverandering vooraan op de nationale agenda wil zetten.

Opvallend programmapunt:

Een verbod op het klonen van mensen. Lees het programma hier.

Lijst 37: Partij voor de Republiek

De Franse Revolutie is er niets bij: ‘Vrijheid, Gelijkheid & Broederschap’ luidt de slogan van de Partij voor de Republiek. Deze partij wil een einde maken aan de monarchie, en van de Nederlandse samenleving een republiek maken. Op lange termijn hopen ze zelfs een Europese Republiek te kunnen creëren.

Lijsttrekker Bruno Braakhuis heeft veel ervaring in het parlement. Bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren kon hij zijn linkse ei wel kwijt, maar van binnen borrelde zijn republikeinse verlangen. Hij kan de Oranjes niet uitstaan en vindt het tijd voor een einde aan hun bijzondere positie.

Opvallend programmapunt:

De overwegend monarchistische overzeese gebieden van Nederland zouden een eigen koninkrijk mogen vormen met de Oranjes als ze dat willen. Lees het programma hier.

Wouter Peer