Close

Lekker fris, lekker anders: start een carrière in tech

19 maart 2021 02:03 / Zelfontwikkeling
H Het studiefonds TechMeUp verstrekt renteloze leningen aan wie zich wil laten omscholen naar de IT. En laten er nou genoeg redenen zijn om dat te willen doen.

Was je sommelier of bassist en heeft de pandemie je hele werkende leven op z’n kop gezet? Wie weet ben je gewoon wel toe aan die welbekende nieuwe uitdaging. Of misschien bouw je al jaren websites als hobby, maar heb je nog nooit serieus overwogen om het professioneel te doen. Maar doe dat toch maar wel. Want wat je motivatie ook is, dit is een goed moment om een baan in tech te kiezen.

Dat vindt  in ieder geval Nikky Hofland. Zij is directeur van TechMeUp, een fonds dat studiebeurzen verstrekt aan wie zich wil laten omscholen tot IT’er. Het doel: een diversere poel werknemers in de sector, want daar schort het nog weleens aan. Daar ligt dan ook de oorsprong van het fonds, vertelt ze. "Twee jaar geleden kwamen verschillende techopleidingen samen, om een oplossing te bedenken voor twee problemen waar ze allemaal tegenaan liepen: het gebrek aan diversiteit in hun klaslokalen en het verschil in aansluiting van publieke en private opleidingen op de behoefte van de markt."

'Ik ben vaak genoeg aangezien voor de koffiedame of een hr-medewerker'

De ontwikkelingen in de digitale sector gaan zo snel dat veel bedrijven de curricula van publieke IT-opleidingen niet voldoende vinden aansluiten bij de praktijk, zegt Hofland. "Soms wordt er zelfs gezegd dat alleen de studies bij de technische universiteiten nog solide genoeg zijn. We horen vaak dat met een informatica-diploma van een hogeschool of ROC,  er nog te veel moet worden bijgeleerd op de werkvloer. Werkgevers ervaren al een tekort aan goed personeel en hebben niet ook nog eens tijd om nieuwkomers bij te spijkeren."

En dus ontstonden er een paar jaar geleden allerlei private opleidingen. Goed, maar duur. En daarmee toegankelijk voor maar een beperkt publiek – overwegend witte, hoogopgeleide, jonge mannen. "Dat vonden die opleidingen zelf ook frustrerend. Er was zeker wel interesse vanuit vrouwen, mensen met een biculturele achtergrond, mensen van 45+, maar die trokken zich dan toch terug." De reden bleek vaak financieel. "Of mensen konden het lesgeld überhaupt niet betalen, of ze konden het nog net ophoesten, maar hadden dan niet ook nog eens de buffer die nodig is om een paar maanden fulltime te kunnen studeren." Bovendien weet je na de opleiding niet direct hoe lang het duurt voordat je een baan en dus een salaris hebt.

En zo ontstond het plan voor het fonds. Hofland, die al sinds haar 12e website bouwt en allerlei functies binnen de wereld van tech bekleedde, werd gevraagd of ze directeur wilde zijn. Nou en of ze dat wilde! "Mijn moeder was alleenstaand en waarschuwde me als tiener al dat ik niet alles zou kunnen doen wat andere studenten deden. Gelukkig kon ik uiteindelijk met mijn werk zelf alles betalen, maar vanzelfsprekend was dat zeker niet. Ik weet dus hoe het is. En daarnaast vind ik ook echt dat er meer vrouwen in deze sector aan de slag moeten. Ik ben zelf vaak genoeg aangezien als koffiedame of hr-medewerker, gewoon omdat mensen er nog geen voorstelling bij hebben. Dat moet en kan anders."

Nikky Hofland
Nikky Hofland

TechMeUp wil daarin een rol spelen met het verstrekken van renteloze leningen voor wie zich wil laten omscholen. De hoogte van die lening is afgestemd op de individuele behoeften van de studenten, en varieert van 2500 tot 7500 euro. Zodra je bent afgestudeerd en een baan hebt gevonden, volgt er een realistisch plan voor terugbetaling en komt het geld weer beschikbaar voor een volgende student, die ook nog de oorspronkelijke lener als buddy krijgt.

Tot nu toe heeft het fonds 410.000 euro opgehaald en inmiddels zijn de eerste twaalf leningen verstrekt. Eén iemand heeft z’n studie zelfs al afgerond en is nu op zoek naar een baan. "Hij was onze testcase, een jazzgitarist met zijn roots op Curaçao. Door corona gingen al zijn optredens niet meer door. Hij viel tussen allerlei regelingen in en ging bij zijn zus wonen, waardoor hij ook geen recht meer had op een uitkering. Toen hij bij een techopleiding informeerde naar de mogelijkheden voor een betalingsregeling, is hij bij ons terecht gekomen. En met succes dus!"

Die schaarste heeft een leuke bijkomstigheid: er valt kneiterveel geld te verdienen

Voor bedrijven is het aantrekkelijk dat ze nieuwe werknemers krijgen, die niet alleen voldoende zijn opgeleid, maar ook als zij-instromers al weten hoe het is om te werken. "Iemand die deze kans heeft gekregen, is heel gemotiveerd. Die gaat niet lopen aanklooien." En dan is er nog dat o zo welkome frisse perspectief. "Voor een werkgever is het belangrijk dat die met zijn product of dienst een groot publiek kan aanspreken. Dat lukt nou eenmaal beter als er in de ontwikkelingsteams allerlei verschillende blikken aan bod komen."

Dat je een wiskundig genie moet zijn om in de IT te werken, is een mythe, weet Hofland. "Dat is een misvatting die vooral veel vrouwen hebben, maar het gaat letterlijk om het leren van een taal. Een beetje analytisch vermogen is dan wel weer handig. Ik heb het even aan onze eigen programmeur gevraagd – die overigens zelf ook als hobbyist begonnen is en zich pas later heeft laten omscholen. Voor hem zit de lol ‘m in het puzzelen, steeds weer die leuke zoektochtjes. Hij vindt het zo leuk dat het voor hem niet eens meer als werk voelt."

Ben je nog niet overtuigd? Dan zetten we nog vijf redenen op een rij waarom een carrière in de tech weleens een heel goed plan kan zijn.

1. Check al die banen (en dat salaris)

Er is een bijzonder grote kans dat je met je glanzende nieuwe diploma een baan vindt, aldus Nikky Hofland. "Op dit moment zijn er 50.000 vacatures in de IT, en doordat er steeds meer gedigitaliseerd wordt, zijn dat er in 2030 naar verwachting 120.000." En die schaarste heeft natuurlijk een prettig bijeffect voor werknemers: er is, in de woorden van Hofland, 'kneiterveel geld' te verdienen. Een freelance junior programmeur kan zo 75 euro per uur schrijven, voor iemand met meer ervaring wordt dat 125 euro per uur. Not too shabby.

2. Geen eenheidsworst te bekennen

Of tenminste, in het type banen dan. Je kunt met je techskills in allerlei verschillende sectoren terecht, of het nou journalistiek, industrie, mode of consultancy is. En ook de rollen die je kunt vervullen lopen uiteen. Hofland: "Iedereen heeft altijd zo’n idee van nerds die naar een zwart scherm met groene lettertjes zitten te turen. Maar dat is maar een klein deel van het vak. Je kunt een supportrol hebben, coderen, UX-design doen, data analyseren, de cybersecurity in gaan…" Met andere woorden, de enige eenheidsworst die je misschien zult tegenkomen, is onder je collega’s. Maar daar ben jij dus juist voor, om dat te doorbreken.

3. Weet waar je het over hebt

Ook als een baan als IT’er je niet direct aanspreekt, is het absoluut een USP als je wel weet wat er in die wereld speelt. In dat geval is zo’n opleiding echt een verrijking van je kennis. In veel functies zul je toch regelmatig met een IT-afdeling van doen hebben, en dan is het heel handig als je weet waar je het over hebt en wat er allemaal wel en niet mogelijk is.

4. Take a bow

Wat is er nou leuker dan iets creëren? Tech vraagt om creativiteit, zegt Hofland, en je kunt je dan ook helemaal uitleven. "En het mooiste is dat je potentieel aan iets werkt dat door heel veel mensen gebruikt gaat worden. Je hebt dus een heel groot publiek – en als je je werk goed hebt gedaan, zijn ze je ook nog eens heel dankbaar."

5. Wring jezelf uit allerlei bochten

Vaak zijn een computer met de juiste software en een veilige internetverbinding alles wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen. En dat maakt het werk heel flexibel: "Het verschilt natuurlijk per bedrijf, maar veel werk in de IT kun je in principe ook vanuit een hutje op de hei doen. En dan is het ook nog vaak zo dat je je eigen tijd kunt indelen. Dat vinden vooral vrouwen vaak een groot voordeel."

Wil je meer weten over welke opleidingen bij TechMeUp zijn aangesloten, de mogelijkheden voor een lening of welke richting goed bij jou past? Hier vind je alle informatie!

Peper Hofstede

LEES MEER OVER